18.4 C
Bistrița
vineri, iulie 1, 2022

Boul, vedeta weekendului în 3 sate din județ. La Căianu Mic a fost „integrat” în zilele comunei

Boul sau taurul, după caz, a fost vedeta acestui weekend în Căianu Mic, Tăure și Figa, unde a fost împodobit cu flori și plimbat pe ulițele satului. La Căianu Mic, obiceiul agrar, păstrat de secole, a fost integrat în prima zi de Rusalii, în Zilele Comunei.

Weekendul acesta, în prima zi de Rusalii, vedeta în trei sate din județ a fost boul. Înstruțatul Boului, obicei agrar vechi de secole, a fost reînviat în Tăure, Figa și Căianu Mic.

Animalul a fost împodobit cu flori și elemente ale portului popular și purtat pe ulițele satelor. La Figa, animalul a fost fugărit pe ulița satului și stropit cu apă. În Căianu Mic, „Înstruțatul Boului” a fost integrat în Zilele Comunei, puse pe pauză până acum, din cauza pandemiei.

În satul Figa, Înstruțatul Boului are legătură cu norocul în dragoste, fetele tinere de măritat susținând că își vor găsi alesul sau se vor mărita dacă vor atinge animalul care gonește pe străzi.

În Căianu Mic, boul împodobit are legătură mai mult cu belșugul recoltelor. Crucea împodobită cu flori purtată de bou este amplasată pe casa celui mai destoinic gospodar din comună.

După ce boul a fost împodobit și purtat pe ulițele comunei, la Căianu Mic sportul a fost cuvântul care a definit prima zi de Rusalii.  În Dobric, sat ce aparține de Căianu Mic, au avut loc Cupa Văii Țibleșului la fotbal și cross. La fotbal, locul I a fost câștigat de Târlișua, locul II de Spermezeu, iar locul III de Dobric.

Au urmat apoi demonstrații și întreceri pe probe de Taekwondo, iar copiii au avut parte de Mickey și Minnie Mouse, de pictură pe față și modelaj de baloane. Cei mai mari au avut parte de  un concert de zile mari, susținut de Lia & The Band, Mario Fresh, Mira și DJ Jonnessey & Aner și DJ Segio.

Zilele comunei Căianu Mic vor continua și astăzi. Mai multe despre programul de astăzi puteți citi AICI.

Foto: Radu Budelecan 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Aloo!!! .. Politia animalelor… Exista????? Bietul animal trebuie să mai suporte mult acest tratament din partea ființelor superioare??? Salbaticilor!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...