0.1 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 20, 2025

Say Cheese sau cum și-a propus o asociație să scoată din anonimat brânzeturile made in Bistrița-Năsăud. Un drum al brânzei – următorul pas

Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud a susținut zilele trecute un eveniment dedicat brânzeturilor produse în județul nostru. Un chef le-a arătat celor prezenți cum pot preparatele din brânză să devină vedetele unei farfurii, iar un altul le-a explicat cum să-și promoveze și chiar eticheteze produsele. Următorul pas este un drum al brânzeturilor din județ!

În 6-7 martie, la Cormaia s-a desfășurat un workshop cel puțin interesant, dedicat brânzeturilor. Acesta a fost organizat de Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud și a fost dedicat producătorilor de brânzeturi, fermierilor, autorităților locale și reprezentanților HORECA interesați să folosească în bucătăria lor produse locale.

În cadrul evenimentului au fost prezenți doi experți, chef Emilian Larionesi și chef Nicușor Motronea. Emilian Larionesi le-a arătat participanților cum să compună un brunch tradițional bazat pe brânzeturi, le-a prezentat rețete și le-a arătat cum se face un plating sofisticat cu produse lactate tradiționale.

Chef Nicușor Motronea, în schimb le-a vorbit despre promovarea brânzeturilor, cum să construiască un brand și chiar cum să-și facă etichetarea produselor. În prima zi au fost prezenți 26 de participanți, iar în a doua în jur de 35.

„Lumea a fost un pic reticientă la început, dar pe parcurs au venit întrebările, implicarea, schimbul de idei, a fost un feed back foarte bun. Se simte nevoia de astfel de evenimente, care să îi pună și pe ei în valoare. Au vazut cât de importantă e informarea și comunicarea inclusiv între ei”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Ana Călina Șestac, manager de proiect.

Se pregătește un drum al brânzeturilor

Întâlnirile fac parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat din fonduri europene. Acesta are în centru promovarea producătorilor locali de brânzeturi. În cadrul proiectului a fost realizată o bază de date a producătorilor de brânzeturi din județ, un site care adună toate informațiile relevante despre ei și promovează inclusiv stânele.

De asemenea, este în lucru o aplicație cu un traseu al brânzeturilor. Deocamdată, aceasta adună în jur de 10-15 producători deschiși inclusiv să primească turiști care vor să aibă parte de o experiență la o stână tradițională, de exemplu.

Foto: David Bodescu 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la IPROEB, Aquabis și Arcsim Construct! NOI locuri de muncă, în Bistrița, Năsăud și Beclean

IPROEB angajează operatori cabluri electrice, Aquabis caută tehnician în cadrul Secției Apă Canal Năsăud, dar și încasator și cititor contoare la Bârgău. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Restaurant ARENA by Casa EMA, ARCSIM Construct, Fan Courier sau Crama Jelna.

Noul Kodiaq Sportline 4×4, SUV-ul Škoda pregătit pentru drumurile din județ, disponibil acum la MATEROM AUTOMOTIVE cu Clever Bonus

Noul Kodiaq Sportline 4x4, SUV-ul Škoda pregătit pentru drumurile din județ, este disponibil acum la MATEROM AUTOMOTIVE cu Clever Bonus de 3.000 €* și Garanție extinsă 4 ani.

Clinica Sanovil angajează asistent medical și infirmieră

Clinica Sanovil angajează asistent medical și infirmieră în cadrul structurilor sale medicale. Se caută persoane dedicate, responsabile și motivate să lucreze într-un mediu profesionist, orientat spre îngrijirea de calitate a pacienților.