23.9 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

8,5 milioane de români primesc anul acesta noul buletin electronic! Vezi ce presupune mapa electronică și ce documente stochează

Românii vor avea buletine într-un format nou nouț. Anul acesta, 8,5 milioane de români vor primi buletinele electronice care arată ca un permis de conducere și fără de care nu vor putea ieși din țară începând cu 2030.

Emiterea buletinelor electronice va fi gratuită, cheltuiala de 67 de lei pentru fiecare buletin în parte fiind acoperită de către stat. Dezbaterea a fost începută de M.A.I., iar Guvernul urmează să o aprobe.

Noile cărți electronice de identitate cu cip ar urma să fie emise la nivel național până la finele lui 2023, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere de MAI. Există un obiectiv de investiți prin pe PNRR prin care statul își propunere schimbarea a 8,5 milioane de buletine.

O altă schimbare majoră propusă de MAI vizează informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate.

Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

Conform Digi24.ro, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

Potrivit HotNews, fiecare buletin electronic va avea inclus și o mapă a cetățeanului, “un spațiu digital, gestionat de MAI, în care vor fi stocate documentele scanate prezentate, în original, de cetățean, imaginea facială și semnătura acestuia, astfel încât acesta să nu mai fie nevoit să le prezinte ulterior”.

Schimbarea prevede înlocuirea procedurii aplicată în prezent pentru solicitarea cărții de identitate unde trebuie să fie completată o cerere tip. Noua procedură presupune că cererea este generată automat de către sistemul informatic, iar informațiile necesare în susținerea acestei cereri sunt preluate din sistemele informatice existente.

În mapă vor fi stocate documente de genul certificatelor de stare civilă, existența unui imobil și dovada domiciliului.

  • “De la momentul creării mapei cetățeanului documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior , la momentul în care cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor.
  • În mapa cetățeanului urmează a fi stocate fotografia și semnătura olografă dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic (care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate etc.).”, se arată în nota de fundamentare.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Deci, chiar daca pe viitor nu vor mai trebui prezentate documentele din ” mapa persoanei „… la eliberarea cartii de identitate electronice, de prima data, ele trebuie prezentate . Problema este ca pana la o alta carte de identitate, domiciliul ori proprietatile, se pot schimba si daca cel care solicita alta carte de identitate nu le declara, se va ajunge la un moment dat, ca persoana va avea in mapa documente demult schimbate anulate, sterse ori modificate .
    Nu pricepem, de ce cartea de identitate nu arata vizibil doar numele, cetatenia si codul numeric personal , iar in microcip domiciliul si alte date judiciare ,de politie …etc si atat , pentru ca celelalte date se pot modifica permanent . De ce nu implementati atunci in aceasta carte de identitate si datele de la inmatriculari si datele de la serviciile specializate ale politiei ( cazier, arme , calificari speciale, date medicale… etc. etc. etc. ) astfel incat cetateanu sa aiba la el doar un singur document, care sa le contina pe toate si la aceste date , sa aiba acces, defalcat pe baza de coduri specifice serviciile publice cum ar fi primarie, fisc, spital, politie, judecatorii… etc. etc.
    Faptul ca se vor schimba si inafara nu va putea circula nimeni fara acest tip de carte , sau pasaport… este un lucru bun , ptr ca mai stopeaza din circuitul actelor falsificate …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.