19.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Cartierele Bistriței Rurale: Sate abandonate 30 de ani de un oraș european

Ion Lucian Petraș, bistrițeanul care a inițiat petiția Salvăm Cinematograful „23 August” a transmis o Scrisoare deschisă administrației locale. 

Iată, mai jos, textul integral și mesajul lui Ion Lucian Petraș către autoritățile locale:

Cartierele Bistriței Rurale: Sate abandonate 30 de ani de un oraș european

În data de 17 mai 2021 a avut loc o adunare cu cetățenii din Ghinda. Întrucât ședința a fost anunțată din scurt, ne-am adunat puțini, dar fiecare a vorbit și cu vecinii și știu problemele din Ghinda.

A fost prezent domnul avocat Somesan Ioan, subsemantul, Bogdan, Monica, Alexandru, Mihai, două doamne care așteptau autobuzul, 5 copii din echipa de fotbal (au și ei drepturi), copii pe care i-am găsit pe scările de la cămin, tata lui Paul, Marin din Banat (ghindean neaoș de la care am aflat că Ghinda a fost o pădure de stejari, care a fost defrișată cu joagărele de sași).

Mai mulți cetățeni mi-au transmis pe facebook și pe mail problemele.

Drept urmare, am întocmit următoarea listă de probleme:

 1. Canalizare în tot satul mai ales în partea dinspre părău unde majoritatea cetățenilor au fose vechi, unele cu scurgeri în părău, altele cu deversare directă în părău. Pericol public. Vă rog să sesizați Garda de mediu, DSP, Apele Române și Aquabis.
 2. Cartografierea terenurilor, eliminarea gardurilor de pe domeniul public și aducerea cadastrării de pe timpul sasilor.
 3. Asfaltare sau pietruire a drumurilor din sat și de pe hotar.
 4. Reabilitarea Căminului Cultural pentru a putea desfășura evenimente acolo. Primul eveniment vrem să fie în luna iunie, măcar o igienizare se poate face până atunci.
 5. Reabilitarea terenului de fotbal cu aducerea lui la dimensiuni omologate și înființarea de vestiare în anexele de la cămin.
 6. Regularizarea pârăului și refacerea șanțurilor, realizarea de șanțuri acolo unde nu sunt. Problema apelor pluviale generează la Ghinda probleme la fiecare ploaie mai mare, inclusiv pe Valea Ghinzii unde ies apele din canale și nu există șanțuri de gardă. Veniți să vorbiți cu oamenii care știu problemele din teren. In trecut s-au făcut lucrari care nu au niciun efect pozitiv, din contră au condus la inundarea caselor și terenurilor din cauza lucrărilor. Oamenii nu știu dar o sa îi învăt sa dea în judecată primaria cu obligația de a face sau cu efectuarea lucrărilor pe cheltuiala primăriei.
 7. Parcarea ilegală pe carosabil mai ales în parte de jos a satului, copii se joacă printre masinile parcate ilegal, pe linie continuă și treceri de pietoni. Există un service neautorizat, un dealer ilegal de mașini care tot timpul are 2, 3 masini în strada. Oamenii au curti dar nu le folosesc, la fel pe toată Valea Ghinzii. Faci slalom printre masini parcate, au fost și accidente. Măsura a fost să se pună trei bumpere pe 100 de metrii în loc să amendeze poliția locală cetățenii care nu respectă legea. Sesizați Poliția locală, Serviciul rutier IPJ și Jandarmeria.
 8. Securitate, oamenii se simt abandonați de autorități și fiindcă nu vine niciun echipaj de poliție sau jandarmi la Ghinda, noaptea se întâmplă lucruri grave. Sse distribuie droguri în centrul satului, se fac scandaluri, se consumă băuturi alcoolice la magazin, care nu e bar și se folosește o terasă ilegal construită pe domeniul public. Vă rog să sesizați Jandarmeria, Poliția Locală, Poliția municipiului Bistrița și DIICOT. Menționez că drogurile traficate sunt aduse din Spania, pentru detalii vă rog să mă contactați.
 9. Tot pentru protecția cetățenilor, proprietății și domeniului public sunt necesare camere de luat vederi în centrul satului, la căminul cultural, pe deal la Frunze unde este groapa de gunoi a cetățenilor de pe Valea Ghinzii și din Ghinda. La capetele satului ar trebui camere de supraveghere pentru a identifica vehiculele autoutilitare care cară gunoi și moloz din oraș și pentru a identifica hoții de lemne de foc.
 10. Asigurarea lemnelor de foc se face defectuos, eu personal am depus cerere din ianuarie a.c. și nu mi-au adus lemnele, există o mini mafie locală a lemnelor care câștigă bani mulți de la oamenii nevoiași pentru transportul lemnelor de foc din pădure și taiatul lemnelor de foc. 90 % la sută din cetățeni folosesc lemn de foc și pentru că rețeaua de gaz nu acoperă tot satul. In alte comune această mafie a lemnului a fost eliminată prin asigurarea lemnului de foc pentru cetățeni și transportul lemnului la adresa indicată, lemnele fiind gata taiate la dimensiunea cerută. Un serviciu public complet pe care și cetățenii europeni ai Ghinzii îl merită cu prisosință. Vă rog să sesizați Ocolul Silvic Bistrița, pentru confirmare întrebați-l pe domnul Anca în ce dată am făcut eu cererea și la câți cetățeni din Ghinda a dat lemne între timp. O soluție este cartografierea electronică a padurilor bistriței și înființarea Registrului electronic al spațiilor verzi, soluții propuse de mine la dezbaterea bugetului pe 2021.
 11. Microbusul pentru elevi ce vine dimineața să urce și mai sus în sat pe DC 8, chiar neasfaltat cu o minimă pietruire e ok. Dar cum cetătenii își rup masinile pe el să facă bine și microbuzul să ajungă mai sus în sat. Mai ales iarna, când stau zgribuliți cu o jumătate de oră mai devreme în sensul giratoriu.
 12. Deratizarea grajdurilor Centana de peste pârău, este focar de infecție, avem șobolani prinși de pisici în fiecare săptămână. O să vă fac poze cu ce capturi am și vă rog să dispuneți instalarea de capcane și otravă. Inclusiv de la casa socială a primăriei de pe stradă vin șobolani, tot acolo se consumă droguri noaptea. Ar trebui dată unei familii nevoiase care să se îngrijească de ea, chiar există cereri de la oameni muncitori. Întrucât grajdurile Centana reprezintă un pericol public sunt într-o stare de abandonare, vă rog să sesizați autoritățile competente.
 13. În Ghinda nu există semnal GSM fapt care poate să îi afecteze grav pe cetățeni în caz de situații de urgență. Vă rog să sesizați ANCOM de faptul că operatorii de telefonie mobilă refuză accesul abonaților din Ghinda la servicii de telefonie mobilă. Realizarea unui punct cu WIFI gratuit în scuarul din Ghinda. Acolo se vor aduna toți tinerii. Acuma stau pe scările de la cămin și de la școală, pentru că nu au bănci la locul de joacă.
 14. Pașunea satului este folosită pentru raliurile ilegale de jeep și ATV, distrug și locurile agricole, fac ravagii pe culturile oamenilor și pe pășune, respectiv distrug drumurile și așa neîntreținute. Soluție, camerele de luat vederi din sat pentru identificare, sunt copii cu vârste sub 18 ani care conduc ATV uri pe ulițele satului, fac un praf de ne trebuie mască de gaze, dar e și periculos că nu știu reguli minime de circulație. Inclusiv în sensul giratoriu fac derapaje controlate mai mult sau mai puțin. Pășunea este plătită cu taxa anuală și nu este deloc întreținută.
 15. Realizarea unui drum de hotar de la Ghinda la Jelna, necesar fermierilor din Ghinda și Jelna.
 16. Ghinda a avut pe vremuri cea mai mare livadă de cireși și peri, era al doilea furnizor de cireșe după Cireșoaia. Refacerea acestor plantații se poate face și din fonduri publice, pe terenul proprietate publică din sat, ar contribui la Spațiul verde al Bistriței, un plămân al orașului și așa poluat. Vă rog să il contactați pe domnul Bilegan Mihai, specialist în fonduri europene pe agricultură, specialist în pomicultură și să se reînființeze livezile din Ghinda, ar putea face obiectul unui proiect pilot inedit intre Pombis, cu domnul Onigas Aurel, liberal și specialist de marcă și Primăria Bistrița.
 17. Reabilitarea drumului spre ferma Gostat , actuala fermă a domnului Drăgan. Afacere de familie care produce pentru Lidl și asigură fructe românești de calitate. Discuții aplicate cu reprezentanții fermei pentru a asigura sprijinul necesar.

Cele mai urgente probleme de rezolvat în Ghinda sunt:

 • Regularizarea părăului și a șanțurilor de gardă, identificarea împreună cu cetățenii a punctelor critice și intervenția de urgență. Se pot solicita fonduri guvernamentale pentru prevenirea calamităților.
 • Asfaltarea drumului principal și pietruirea celorlalte, pentru drumurile de pământ o soluție poate fi asternerea asfaltului decapat de pe străzile din Bistrița, care oricum e valorificat la negru pentru diverse utilizari private.
 • Realizarea de demersuri oficiale către ANCOM și operatorii de telefonie mobilă pentru realizarea unei antene comune, are DIGI o antenă nou instalată, cred că este de interes public accesul la tehnologie.

Vă asigur de bunele mele intenții și vă informez că am inițiat demersuri pentru a coaliza cetațenii din Cartierele Bistriței rurale – sate abandonate 30 de ani de un oraș european. Vă invit în grupul de Facebook creat pentru ei și vă informez că vom crea o asociație cu statut juridic care să lupte pentru drepturile acestor cetățeni uitați ai Bistriței, României, Europei.

Dacă nu avem perspective certe de rezolvare a problemelor noastre vom încerca să identificăm soluții pentru a abandona Bistrița, așa cum ne-a abandonat ea pe noi și vom iniția demersuri să ne alipim la comunele de unde am aparținut. Ghinda era la primăria comunei Jelna și avea pretoriu local, acum nu are nici reprezentant sătesc. Succes!

Ion Lucian Petraș

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?