15.1 C
Bistrița
joi, septembrie 28, 2023

Castelul Teleki de la Comlod va fi salvat! Cum va arăta bijuteria arhitecturală:

Consiliul Județean se pregătește să reabiliteze și castelul Teleki de la Comlod. Acesta va fi reabilitat și redat publicului, fiind transformat în spațiu expozițional și de creație.

După castelul Teleki de la Posmuș, deschis weekendul trecut, vine vremea castelului Teleki de la Comlod să strălucească. Acesta va fi reabilitat de către Consiliul Județean și redat publicului.

„Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe, spații muzeistice, bibliotecă și spații de expunere carte veche, săli pentru întruniri și primire turiști. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor”, se arată în memoriul înaintat Agenției pentru Protecția Mediului.

În cadrul proiectului se vor restaura și pune în valoare tâmplăriile originale, elementele arhitecturale din piatră cioplită și sculpturile în piatră care decorează fațada. De asemenea se va reabilita șarpanta istorica și se va păstra forma acoperișului.

Reabilitarea monumentului istoric ar costa, potrivit memoriului, aproape 18 milioane de lei. După obținerea autorizației de construire și declararea datei de începere a șantierului, constructorul are la dispoziție 25 de luni să finalizeze lucrările.

„Noua funcțiune va fi muzeală și turistică, fiind posibilă organizarea unor evenimente și festivaluri cu specific divers. La nivelul parterului, încăperile vor fi transformate în săli de expunere, precum și o cafenea și zonă de lounge pentru a deservi evenimentele organizate în castel. Subsolul va deveni de asemenea un spațiu expozițional flexibil, extinderea subsolului preluând spațiile tehnice și zona de grupuri sanitare. (…) Prin noua propunere se va realiza o nouă amenajare peisageră care respectă amenajarea istorică și vegetația matură existentă pe site, dintre care câteva specii cu valoare estetică deosebită. Aleile propuse se vor subordona vegetației istorice existente”, se mai arată în proiect.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Trebuie spus faptul ca de-a lungul anilor au existat mai multe demersuri de-a reabilita Castelul Teleki din Comlod, dar niciunul nu a avut finalitate, imobilele continuand sa se degradeze. La un moment dat se vorbea de o o companie britanica specializata in restaurare si constuirea de cladiri istorice care a depus la registratura Consiliului Judetean o solicitare prin care isi manifesta intentia de cumparare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, in vederea renovarii complete a cladirii si deschiderii unei scoli cu regim de internat si cu tabara de vacanta pe timpul verii, pentru copii cu handicap. În speranța că ar putea fi salvat de la ruinare, castelul din Comlod a fost chiar scos la vânzare prin licitație, însă posibilii cumpărători au fost se pare speriați de sumele pe care urmau să le investească în reabilitarea imobilului, așa că au renunțat, iar Consiliul Județean a rămas cu o ruină.
    In prezent, situatia castelulului de la Comlod, comuna Milas, jalnica, fiind vorba de o uriasa ruina care a strabatut secolele, castelul fiind afectat si distrus intr-o proportie de 80%. De aceea, mai degrabă in cazul castelului Comlod este vorba de o reconstructie decât de reabilitare:
    (Vezi: https://www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/patrimoniu-din-tara/item/317-i

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Supărat că n-ai prins programul Rabla?! Vești bune de la RUBIN: 3.000 de euro DISCOUNT la noul model SsangYong KORANDO

Dacă ai ratat sau nu te-ai încadrat în programul Rabla pentru a obține un tichet de...

Se fac angajări la Rombat, Fan Courier și Electroplast. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Electroplast caută Controlor calitate, Rombat are nevoie de Analist cumpărări, electrician și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Fan Courier, Kreativ Metal, Michaela’s Brasserie, Transmixt sau Tehnoprod Plast. Oferta completă - mai jos:

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița: