9 C
Bistrița
vineri, mai 14, 2021

Cât pe ce să-ngroape bunica altcuiva!

Momente dureroase și șocante pentru o familie de bistrițeni, ieri. O femeie a murit de COVID 19, iar nepotul acesteia s-a dus să-și ia rămas bun de la ea, înainte să o ducă spre groapă. ”Asta nu e bunica mea!” a spus tânărul când s-a uitat în sicriu.

Sâmbătă, o bistrițeancă de vârsta a treia ajungea la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, infectată cu COVID 19. Având comorbidități, starea ei s-a agravat rapid, iar luni, 7 decembrie, a decedat.

Familia a fost anunțată și ieri a avut loc înmormântarea. Doar că, înainte să o ducă la groapă, nepotul femeii a dorit să-și ia rămas bun de la bunica lui.

Așa că a cerut să meargă la morgă să o vadă. Conform legii, în cazul decesului unei persoane cu COVID 19, la cerere, doi dintre aparținători pot merge să vadă pe cel drag care a decedat, înainte de a-l duce spre groapă.

Când tânărul s-a uitat în sicriu, a avut un șoc.

M-au echipat așa cum cere legea și m-am dus la morgă, să o văd pe bunica, înainte să închidă sicriul și să o ducă la groapă. Când m-am uitat în sicriu, era altă bunică! Vă dați seama ce șoc am avut. Le-am zis că nu e bunica mea și au făcut verificările. În aceeași zi cu bunica mea a murit încă o femeie, tot cu prenumele Maria și numele de familie asemănător, tot cam de aceeași vârstă. Dar vă dați seama, că am fi plâns mortul altcuiva. Nu se poate așa ceva. Am înțeles că au mai fost astfel de cazuri, de când cu pandemia, în alte părți. Dacă eu nu mergeam să o văd, îngropam pe altcineva. NU vă pot spune ce șoc am avut! Sper ca pe viitor să fie mai atenți, că așa ceva nu e normal” ne-a povestit nepotul femeii decedate.

În cele din urmă, bunica tânărului a fost pusă în sicriu și dusă la groapă de mașina mortuară, fiind îngropată așa cum prevede legea în cazul deceselor în contextul pandemiei.

Tot legea permite aparținătorilor să solicite efectuarea unei autopsii.

În cazul decesului unei persoane care suferă de boli infecțioase, NU e recomandată efectuarea autopsiei. DAR, la cerere, sau în scop medical, se poate efectua autopsia, chiar dacă persoana care a decedat a fost infectată cu COVID. Chiar am avut autopsii efectuate la persoane decedate, infectate cu COVID, medicii dorind să vadă cum afectează acest virus organele interne. Deci la cerere, sau în scop medical, se pot face autopsii și la persoanele care decedează și suferă de boli infecțioase. Nu e recomandat, dar se poate” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al SJUB, Camelia Strungari.

În cadrul unei emisiuni Bistrițeanul LIVE, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a explicat că aparținătorii pot face o cerere pentru a vizita pe cei dragi, infectați cu COVID 19. Conform legii, pacienții în stadiu terminal pot fi vizitați. Și aici, fiind vorba de COVID 19, NU E RECOMANDATĂ vizita, dar la cerere, există șanse să fie aprobată.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...