18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

Câteva sfaturi pentru o vacanță de 1 Mai perfectă

Peste 900 de polițiști și 500 de jandarmi sunt la serviciu, pe toată perioada minivacanței de 1 Mai, și oferă bistrițenilor câteva sfaturi esențiale pentru o vacanță perfectă!

Pe perioada minivacanței de 1 mai, polițiștii s-au organizat astfel încât cei care vor merge în staţiuni turistice sau în alte zone de agrement, să fie permanent în siguranță. Se preconizează creșterea valorilor de trafic la începutul și la sfârșitul minivacanței, întrucât majoritatea oamenilor profită de aceste zile libere pentru a pleca în zonele de recreere.

Pentru prevenirea faptelor antisociale și intervenția la evenimente, în această perioadă, vor fi organizate 259 de patrule de siguranţă publică. Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere, peste 20 de poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de cei de la ordine publică, vor acționa pe drumurile naţionale și vor utiliza, în medie, zilnic, 5 aparate radar, pentru a-i descuraja şi sancţiona pe cei care nu respectă regimul legal de viteză.

În zilele cu aflux mare pe căile rutiere, vor fi suplimentate efectivele, astfel încât peste 30 de polițiști vor desfășura misiuni de supraveghere și fluidizare a traficului rutier.

Recomandări și sfaturi pentru conducătorii auto, în minivacanța de 1 Mai

Dacă porniți la drum, țineți cont de recomandările Poliției Române și respectați indicațiile polițistului rutier aflat în teren.

Pentru a ajunge în siguranță la destinație, Poliția Română vă recomandă:

Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.

Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.

Pe autostrăzi, semnalizați din timp intenţia de schimbare a benzii de circulaţie, nu folosiți banda de urgență și conduceți cu atenție sporită.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

*****

Și Jandarmeria Bistriţa-Năsăud va executa o serie acţiuni de ordine şi siguranţă publică în zonele de risc identificate. În sprijinul jandarmilor bistriţeni se vor afla şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” din Târgu-Mureş.

Astfel, va fi asigurată intervenţia punctuală pentru prevenirea şi aplanarea situaţiilor ce ar putea evolua spre tulburarea ordinii publice, în funcţie de gradul de risc sau ameninţarea creată şi aplicarea măsurilor sancţionatorii care se impun. Astfel, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările religioase şi cultural-artistice de pe raza localităţii Maieru, Pădurea Schullerwald, la activităţile prilejuite de Săptămâna Tineretului şi la partida de handbal dintre echipele CSM Bistriţa şi CSM Roman de la Sala Polivalentă.

Totodată, vor fi organizate şi executate acţiuni punctuale şi/sau în cooperare cu celelalte structuri abilitate în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare şi agrement, spectacole organizate în aer liber, târguri, pieţe etc., în scopul prevenirii apariţiei stărilor conflictuale, menţinerii şi asigurării ordinii şi liniştii publice. În perioada de referinţă jandarmii vor executa şi acţiuni specifice în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud. De asemenea, în perioada de referinţă va fi asigurată şi protecţia obiectivelor la care se asigură paza cu efective de jandarmi.

În această perioadă vor fi constituite subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.

Pe perioada mini-vacanţei de 1 Mai, jandarmii montani se vor afla permanent în zonele de agrement special amenajate pe raza judeţului, în zonele montane şi în staţiunea balneară Sîngeorz-Băi.

Jandarmii Postului Staţiune Balneară Sîngeorz-Băi vor asigura măsurile de menţinere a ordinii publice pe raza staţiunii.

Jandarmii Postului Montan Rodna se vor afla la datorie în zonele turistice şi pe traseele montane frecventate de către turişti din Parcul Naţional Munţii Rodnei, Valea Blaznei şi Valea Vinului.

Jandarmii Postului Montan Piatra Fântânele vor asigura măsurile de ordine publică la acest sfârşit de săptămână atât în zona Castelului Dracula, în zona Lacului Colibiţa, cât şi pe raza localităţilor Bistriţa Bârgăului şi Tiha Bârgăului.

Jandarmeria Bistrița vă recomandă:

         Dacă veţi dori să petreceţi această mini-vacanţă şi în aer liber, jandarmii vă recomandă să respectaţi prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfășurarea activităţilor de picnic, cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.     

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate de respectarea unor reguli de bază atunci când vă aflaţi în natură: să nu aprindeţi focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii, să respectaţi regulile privitoare la traseele montane, să nu vă abateţi de la acestea şi să nu lăsaţi în urmă resturi menajere, care pot dăuna mediului înconjurător.

De asemenea, pentru orice problemă pe care o întâmpinaţi în spaţiul montan, puteţi apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fîntînele în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sunând la 112 – transmite Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul.

 Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!