19.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Certificatul verde, OBLIGATORIU de astăzi în Bistrița. Cum și unde poate fi folosit:

Începând de astăzi, certificatul verde este obligatoriu în localitățile unde incidența cazurilor de Covid trece de 3/mia de locuitori. Municipiul Bistrița este pe listă! Veți avea nevoie de certificatul verde la intrarea în restaurante, cinematografe, la spectacol sau la…nuntă.

În acest weekend, printr-o ordonanță de urgență a fost introdusă obligativitatea certificatului verde. Acesta va fi folosit, începând de astăzi, în localitățile unde incidența cazurilor de Covid trece de 3/mia de locuitori.

Astfel, restaurantele, cinematografele, instituțiile de spectacole sau piscinele nu se închid la o incidență de 3/mie, însă le este permis accesul doar celor care dețin acest certificat verde.

Potrivit OUG-ului, pot obține certificatul verde persoanele vaccinate, dacă au trecut mai mult de 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De asemenea, se poate obține cu un rezultat negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.

Pot obține certificat verde și persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu Covid.

Certificatul verde poate fi folosit în variantă digitală, pe telefon sau printat. Dacă îndepliniți condițiile, puteți obține certificatul verde aici: https://certificat-covid.gov.ro/login 

Aveți nevoie de certificat verde pentru a merge la restaurant și cafenele, în interior, la cinema, piscină sau spații de joacă pentru copii amenajate în interior. De asemenea, vi se va cere certificatul verde la meciuri, la nunți și alte petreceri private, care în mod normal erau interzise la o incidență de peste 3/mia de locuitori.

Ce alte măsuri se aplică pentru incidențele de peste 3/mia de locuitori:

  • Competițile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane.
  • Cinematografele pot primi doar permite ocuparea a doar maxim 50% din capacitatea maximă a spațiului. Aici este obligatorie și purtarea măștii de protecție.
  • Petrecerile private (nunți, botezuri, aniversări) pot participa maxim 200 de persoane în interior. Administratorii sălilor trebuie să asigure minim 2 metri pătrați de persoană.
  • Cursurile de instruire sau workshop-urile pot avea maxim 150 de participanți în interior și maxim 200 în exterior. Și aici trebuie să se asigure minim  2 mp pentru fiecare persoană, iar masca e obligatorie.
  • Conferințele pot avea maxim 150 de participanți. Trebuie asigurați 2 mp de persoană, iar masca e obligatorie.
  • Mitingurile și demonstrațiile pot fi organizate, dacă nu au mai mult de 100 de participanți.
  • Restaurantele și cafenele, atât în interior, cât și în exterior pot funcționa la doar 50% cin capacitatea maximă. Acestea trebuie să își închidă ușile la ora 2:00.
  • Barurile, cluburile și discotecile pot funcționa cu o capacitate de maxim 30% din spațiu. Și aici distracția se încheie la maxim ora 2:00.
  • Sălile de jocuri de noroc pot funcționa cu maxim 50% din capacitatea maximă a spațiilor, la fel și piscinele interioare, dar și locurile de joacă pentru copii sau sălile de fitness. Mai mult, la sălile de fitness trebuie asigurată o suprafață de minim 7 mp pentru fiecare persoană.

Aceste reguli se aplică începând de astăzi în Bistrița, dar și în alte localități: Șieu Odorhei, Parva, Teaca, Târlișua, Matei, Chiuza, Lunca Ilvei, Șieu-Măgheruș, Budacu de Jos, Nușeni și Negrilești. Comuna Negrilești are o incidență de peste 6/mia de locuitori, impunându-se, cel mai probabil carantina în curând.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?