Iubitorii de jazz din Bistrița sunt invitați la un concert extraordinar, susținut de pianistul Lucian Ban și Mat Manery – un duo format în New York care reinterpretează piesele folclorice ale lui Bella Bartok – în noul album Transylvanian Dance.
Nu aveți voie să ratați concertul extraordinar de duminică, 25 mai, de la ora 19.00, la Palatul Culturii. Pianistul Lucian Ban revine la Bistrița alături de prietenul său Mat Manery (violă). Cei doi muzicieni cântă împreună în diferite proiecte muzicale, din 2010.
Biletele pot fi achiziționate online de AICI.
Cei doi muzicieni își lansează la Bistrița cel mai recent album – TRANSYLVANIAN DANCE, într-o serie de concerte multimedia.
Organizatori: Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Primăria Municipiului Bistriţa
Duo-ul newyorkez al pianistului Lucian Ban și violistului Mat Maneri readuce la viaţă cântecele transilvane pe albumul Transylvanian Dance. Albumul a fost lansat de prestigioasa casă de discuri ECM Records.
După concerte în Statele Unite și Canada, cei doi muzicieni ajung și în Europa. Vor susține o serie de concerte la Palermo, Napoli, Florenţa (Italia), la Paris (Franţa). Nu vor ocoli nici România, locul de origine al cântecelor culese de Bela Bartok la începutul secolului 20.
Vocile ţăranilor înregistraţi de Béla Bartók acum mai bine de o sută de ani, pe cilindrii de ceară Edison, vor răsuna în tandem cu improvizațiile live ale celor doi muzicieni.
Proiecțiile video au fost special create pentru spectacol. Ele vor aduce în fața publicului partiturile originale ale lui Béla Bartók, și fotografii rare, făcute chiar de compozitor în satele din Transilvania.
Transylvanian Dance a fost deja nominalizat pentru Best Jazz Album of 2024 de El PAIS, cel mai important ziar al Spaniei. A fost remarcat și de All About Jazz și Postgenre.
Albumul a fost elogiat de ziarul canadian Vancouver Sun pentru „interpretarea extraordinară”.
Săptămânalul eleveţian Die Weltwoche afirma că albumul „face ca această muzică să strălucească din nou, Béla Bartók fiind, într-un fel, cea de a treia prezență”.
Albumul este prezent si pe Europe Jazz Media Charts. Criticul belgian Georges Briquet îl descrie drept o „aparitie discografică de excepţie ce garantează o audiţie aproape metafizică”. Radioul public Bayeriche Rudfunk din Bavaria vorbeşte de o muzică care „deschide spaţiul şi timpul, o imersiune în istorie si in prezent”.
Povestea cântecelor transilvane reimaginate a început în urmă cu câțiva ani, în cadrul proiectului Retracing Bartók curatoriat de Jazz Updates în programul oficial al Timișoara ECOC 2023.
După ce prestigiosul National Public Radio din Statele Unite a difuzat o cronică audio incluzând fragmente din muzica lor și o analiză rafinată a acesteia, cronică preluata de sute de radiouri locale americane, primul album Transylvanian Folk Songs a fost propulsat în celebrul top Billboard unde a rămas timp de mai multe săptămâni.
Criticul NPR Kevin Whitehead a scris despre „misterul și claritatea cu care trio-ul infuzează cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici”. Cei doi muzicieni au continuat reimaginarea prin limbajul jazz-ului și al improvizației colecției de folclor din Transilvania pe ultimul lor album încântând publicul din lumea întreagă în spectacole de o intensitate si emoţie ieşite din comun.
Violistul Mat Maneri a fost nominalizat la Premiile Grammy. Revista All About Jazz remarca faptul că „a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”.
Despre pianistul Lucian Ban s-a scris în revista Downbeat că „este fără îndoială în liga majoră a pianiștilor contemporani. Cu greu se găsește cineva să-l egaleze…”
Cei doi și-au inceput colaborarea în 2010, în proiectul Enesco Reimagined. Au lansat peste 10 albume împreună, concertând în întreaga lume.