23.9 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

Radu Moldovan se pregătește să taie în carne vie la fondul de salarii. Cum se va munci de acum în instituție:

Potrivit președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan se vor face reduceri consistente la cheltuielile cu salariile în instituție. Toți directorii și șefii din instituție sunt puși să aleagă dacă dau oamenii afară sau le reduc programul de muncă și implicit și salariul la cei existenți.

Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a precizat că în actuala formă de buget care va fi prezentată consilierilor județeni, investițiile reprezintă aproape 73% din total, adică 334 de milioane de lei, o sumă istorică.

Pentru a putea aloca această sumă pentru investiții și a susține proiectele pe care le are în plan instituția, Radu Moldovan a trebuit să taie de la salarii. Acesta le-a cerut șefilor și directorilor din instituție să îi spună cu vor să procedeze: să scurteze timpul de muncă al angajaților sau să dea oameni afară.

Prima instituție din subordine care a hotărât deja cum va proceda este Centrul Județean pentru Cultură, Gavrilă Țărmure, ex-managerul instituției alegând ca angajații să primească jumătate din salariu și să muncească doar 4 ore zilnic.

„Vor fi reduse cheltuielile cu salariile (n.r. la Centrul Județean pentru Cultură) pentru că cheltuielile cu partea de servicii sunt reduse datorită stării de alertă, au fost reduse și anul trecut, sunt reduse și acum, neputând avea loc activități decât foarte mici, cu public redus. Va exista în buget o restructurare și o reducere a cheltuielilor cu salariile la absolut toate structurile, inclusiv la aparatul consiliului judetean, pentru că toată lumea trebuie tratată solidar. Este rolul managerilor acestor instituții să se încadreze în bugetul acordat de instituția finanțatoare, în cazul de față Consiliul Județean. Centrul Județean pentru Cultură a ales, în urma discuțiilor cu angajații să facă o reducere a activității peste tot unde legea permite. În proporție de 80%, angajații Centrului Județean pentru Cultură vor lucra cu o normă de 4 ore și vom avea reduceri de 50% în zona aceea la cheltuielile cu salariile. Managerul de exemplu nu-ți dă voie legea să lucreze cu 4 ore, paznicul la fel. Deci unde prevede legea, peste tot, se va trece la lucrul cu normă redusă de  4 ore și vom vedea care vor fi deciziile noului management, dacă păstrează măsurile acestea”, a explicat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Schimbările se vor produce începând cu data de 1 mai, odată ce bugetul pentru anul în curs va fi aprobat.

„Este clar că trebuie să reducem costurile cu salariile în principal. E o perioadă de criză foarte complicată, avem foarte multe proiecte în derulare care trebuie să primeasca sprijinul necesar”, a completat Radu Moldovan.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...