21.6 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

FOTO – Avocații din Bistrița, la protest! „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”

Avocații din Bistrița au ieșit astăzi la protest, preț de 10 minute, manifestându-și astfel dezacordul față de decizia unor judecători. „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”, a explicat avocatul Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud. 

Zeci de avocați din Bistrița au protestat astăzi pe treptele Palatului de Judtiție, față de decizia de condamnare a avocatului Robert Roșu. Despre acest subiect – puteți citi detalii AICI.

Avocații din Bistrița nu au fost încă în situația avocatului Robert Roșu. Este o soluție de o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei.

Iar implicațiile nesocotirii flagrante a secretului profesional se răsfrâng automat și asupra apărării clienților – justițiabililor, care însemnă practic publicul larg.

Aceste aspecte au rezultat din modul în care s-au derulat urmărirea penală și cercetarea judecătorească in dosarul „Ferma Baneasa”. Nu în ultimul rând, implicațiile soluției vizează încălcarea autorității de lucru judecat – aspect care poate avea efecte și asupra altor profesii juridice – magistrați sau chiar executori judecătorești.

Ceea ce solicităm noi este doar respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat”, a explicat Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud. 

Alături de colegii din întreaga țară care vor fi prezenți, simultan, la sediile tribunalelor și curților de apel, înțelegem să aducem la cunoștința publicului larg vulnerabilitățile cu care se confruntă dreptul la apărare, precum și faptul că :

„Decizia instanței în dosarul Ferma Băneasa nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetățeanului, justiția și statul de drept” – au transmis avocații protestatari.

Avocații Baroului din Bistrița-Năsăud au publicat și un memoriu referitor la acest subiect: 

*****

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.) s-a întrunit vineri, 9 aprilie 2021 și luni, 12 aprilie 2021, alături de decanii barourilor.

S-a analizat impactul hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa” asupra independenței avocaților, asupra libertății de exercitare a profesiei și implicit asupra dreptului la apărare al cetățeanului.

S-a apreciat că modul de abordare prin calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru viitorul statului de drept în România.

Dreptul la apărare, care aparține cetățenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocații sunt pasibili de a fi acuzați și condamnați pentru că reprezintă clienți cu șanse incerte de câștig în ceea ce privește drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute.

Alte aspecte care au determinat reacții puternice nu numai din partea avocaților, ci și a profesioniștilor dreptului în general, inclusiv magistrați, au fost cele privind :

  • audierea judecătorilor ca martori împotriva propriilor hotărâri pentru a recunoaște că sunt greșite, ceea ce reprezintă încălcarea principiului autorității de lucru judecat.
  • audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor, ceea reprezintă o nesocotire flagrantă a secretului profesionalÎn acest dosar au fost audiați zeci de avocați în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții.

Condamnarea avocatului pentru că a folosit aceste hotărâri definitive în demersurile sale profesionale indică și o discriminare între avocați și judecători.

Condamnarea avocaților pentru delicte de opinie, atâta vreme cât avocatul are o opinie contrară acuzării și este acuzat că ar fi știut sau ar fi trebuit să știe că demersurile clienților se bazează pe hotărâri judecătorești ilegale (hotărâri definitive), este de neacceptat.

Reamintim că la data de 23.10.2020, Comitetul Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 2348 (2020) și Recomandarea 2188 (2020), solicitând Comitetului de Miniștri adoptarea unui instrument juridic obligatoriu în vederea protejării drepturilor avocaților, ca urmare a Raportului întocmit în acest scop.

Conform Rezoluției 2348 (2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților  Adunarea îndeamnă toate statele membre ale Consiliului Europei să asigure protecția eficientă a profesiei de avocat, în special prin interzicerea interferenței statului în profesia de avocat și definirea clară a activităților precise care constituie o interferență interzisăprecum și prin stabilirea unui cadru legislativ național care garantează eficiența, independența și securitatea activității avocaților. 

Prin Recomandarea 2188 (2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților, Adunarea reamintește Comitetului Miniștrilor necesitatea de a asigura, prin mijloace legislative, dreptul la un proces echitabil, prin crearea condițiilor de egalitate între acuzare și apărare în procedurile contradictorii, precum și prin garantarea siguranței avocaților și a altor participanți la procedurile legale (inclusiv judecători, anchetatori și procurori) în cursul activităților lor profesionale.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: