16.2 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

„Corida” ardelenilor – de Rusalii, pe Valea Someșului

Sătenii din Figa nu renunță nici anul acesta la unul dintre cele mai periculoase obiceiuri de peste an – „Împănatul boului”. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile.

În acest an, sărbătoarea „Împănării boului” păstrată cu sfințenie la Figa, va avea loc pe parcursul a două zile. Sâmbătă, pe 15 iunie, după slujba vecerniei, tinerii din sat vor porni să culeagă flori și să împletească coroana cu care vor împodobi animalul.

Duminică, după slujba de Rusalii, toată suflarea satului va participa la „Împănarea boului” cu cununa împletită de fetele îmbrăcate în straie populare.

Animalul înstruțat va fi purtat de flăcăi de-a lungul satului, până în vârful dealului, însoțit de fete de măritat și de călăreți, toți îmbrăcați în costume populare. Localnicii așteaptă alaiul la poartă și aruncă cu apă în calea boului, pentru ca toamna să le aducă o recoltă bogată și să îi ferească de rele.

Sărbătoarea din ziua de Rusalii se încheie cu dansuri şi cântece populare susţinute pe scena Căminului Cultural din Figa de ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean, alături de alte formaţii de muzică populară din zonă.

Programul complet al evenimentului îl puteți vedea mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.