CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu!

CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu!

Există un ethos al sărbătorilor de iarnă, un ritm propriu în care ne bucurăm, cu tot sufletul nostru copilăresc, de acest anotimp al feeriei. Sărbătorile de iarnă, cu toată greutatea evenimentului princiar din centrul lor – Nașterea Minunată a Mântuitorului – însumează însă şi alte bucurii.

Între aceste bucurii se află revederea cu cei dragi ai noștri, plecați și întorși într-un „acasă” inconfundabil și fundamental. Dar şi emoția încheierii unui an și a semnificațiilor faptelor petrecute. Sau speranța unui an nou și dorințele noastre de mai bine. La acestea şi multe altele aveţi timp să reflectaţi participând la Crăciun în Bistriţa-Năsăud…!

În centrul acestor sărbători – bucuria…

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud continuă tradiția celebrării acestor bucurii colective, pregătind şi în acest an „Crăciun în Bistrița-Năsăud”.

Este vorba despre un ansamblu de activități recreativ – culturale, focalizate pe împărtășirea veseliei și fericirii sărbătorilor de iarnă. Timp de trei zile, între 20 şi 22 decembrie, în curtea generoasă și primitoare a Muzeului Judeţean avem ocazia să retrăim sărbătorile de iarnă.

Cu o mulțime de tradiții strămoșești, având o frumusețe aparte, unice, irepetabile contextual, asupra cărora merită să ne aplecăm cu respect, promovându-le, spre bucuria tuturor generațiilor.

În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale, moștenite din moși-strămoși. Doar împreună, tineri, copii și vârstnici putem promova acest adevăr definitoriu: că suntem o mare familie, în care fiecare individ capătă valoare doar raportându-se la celălalt, la semenul său“, argumentează organizatorii.

Ce surprize ne aşteaptă la Crăciun în Bistriţa-Năsăud

Tributar datoriei de a promova valorile tradițional-culturale ale acestor meleaguri – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă propune o serie de evenimente diverse și atractive.

Târgul „Produs în Bistrița-Năsăud”, obiceiuri tradiționale (precum „tăiatul porcului”), dar şi colinde cu coruri bisericești din tot spațiul județului Bistriţa-Năsăud – sunt doar câteva dintre surprizele oferite de organizatori.

Acestora li se adaugă şi parade de brăduți, animații cu trupe de teatru, concursuri culinare sau întâlnirea copiilor cu „Moșu”… Nu vor lipsi gustările și poveștile din jurul focului. Vom avea, de asemenea parte şi de spectacole de teatru nescris, muzică folk sau momente artistice susținute de artiștii Romică Țociu și Cornel Palade.

Reprezentații ale unor ansambluri folclorice din Ucraina și Turcia vor face de asemenea deliciul publicului la Crăciun în Bistriţa-Năsăud.

Mai mult, pe parcursul celor trei zile, la Muzeul Judeţean se va desfăşura o colectă de daruri pentru copiii din Preventoriul de la Ilișua. Intitulată „Dăruiește, fii mai bun, și tu poți fi Moș Crăciun”, campania şi-a propus să ne amplifice bucuria, alături de bucuria celor mici și în nevoie.

Invitatul de onoare, la Crăciun în Bistriţa-Năsăud

Toate aceste evenimente vor culmina cu concertul extraordinar al marelui artist Ștefan Hrușcă, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18. Este vorba despre un recital generos de colinde care va așeza auditoriul în căldura inconfundabilă a tradițiilor rurale, adevărate atavisme ale spiritului poporului român.

Nu în ultimul rând, ediția acestui an vine cu un eveniment inedit: Gourmet Christmas Corner. Premium Food & Wine.

Frenezia sărbătorilor hibernale se apropie. În tot acest iureș, parcă tot mai accelerat de la an la an, dorim să vă oferim o insulă de pace și de bucurie, după etaloanele tradițiilor românești ancestrale. În așa fel încât, trăind împreună bucuria Crăciunului, să o facem mai luminoasă și mai înălțătoare. Sensul intim, cel mai adânc al Crăciunului, acesta este: să ne bucurăm împreună cu ceilalți semeni ai noștri, într-o respirație a iertării și împăcării, a înțelegerii, toleranței și bunăvoinței, pe care strămoșii noștri o apreciau așa de mult încât se salutau unul pe altul chiar așa: „voie bună”! – au transmis organizatorii.

Program complet Crăciun în Bistriţa-Năsăud:

FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.
Doris Rai: Primăria Bistrița să SANCȚIONEZE Supercom, nu să-l SUBVENȚIONEZE ianuarie 17, 2020 - Fosta șefă a femeilor liberale face încă un pas în ”atacul” asupra Supercom și a Primăriei Bistrița, implicit. Doris Rai solicită municipalității să SANCȚIONEZE operatorul de salubritate. Și nicidecum să-l SUBVENȚIONEZE. 
FOTO: Bărbat accidentat pe strada Libertății ianuarie 17, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Libertății din municipiu. Un bărbat a fost lovit de mașină.
Cât ne-a costat „spiritul Crăciunului” în 2019? Cam 200.000 de lei pentru doar 7 comune! ianuarie 17, 2020 - Într-un an dificil, în care multe unități administrativ teritoriale s-au plâns că nu le ajung banii, 7 comune din județ au cheltuit 200.000 de lei doar pentru iluminatul festiv...