17.4 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Cum v-ar plăcea să arate râul Bistrița…? Se caută idei de amenajare

Dacă aveți idei de amenajare pentru râul Bistrița, voluntarii unei asociații din Bistrița sunt dornici să le asculte și promit că vor face tot posibilul pentru a le și pune în practică! Este vorba despre un proiect ambițios, intitulat „Discover the river” care provoacă şi testează ideile comunităţii:

Asociația „Armonia” Bistrița anunță lansarea proiectulului  „Discover the river” – proiect independent ce presupune amenajarea unei zone a falezei râului Bistrița. Se dorește a fi un proiect pe termen lung, care provoacă şi testează ideile comunităţii, propunându-și să contribuie la apropierea bistrițenilor de râul lor, prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului.

Inițiatorii își doresc, totodată, ca de la an la an, în funcție de resurse, să intervină asupra unui alt tronson de râu, încercând să se găsească, prin concurs poate, sau prin testarea ideilor creative ale comunității, cele mai bune variante de amenajare a falezei râului Bistrița, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori de toate vârstele, agenți economici, organizații și instituții, în animarea zonei.

Ca proiect de mediu, Discover the riverle propune bistrițenilor și câteva activități deosebite:

„Poveștile de pe vale” – promovarea acţiunilor de igienizare şi întreţinere a malurilor râului Bistriţa, dar și încercarea de a transforma faleza râului Bistrița într-un loc prietenos bistrițenilor. Pentru acest an, inițiatorii propun o ediție pilot care să contureze un cadru, o platformă de întâlnire pentru cei interesați de faleza Bistriței și de poveștile, din trecut sau din viitor ale cursului de apă ce trece prin municipiul Bistrița.

„Un mal, mai prietenos” – o perspectivă a proiectului, care-și propune realizarea unor module – grilaje din lemn, ce vor fi îmbinate pentru a se realiza alei și zone de ședere pe malurile râului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor în condiții de siguranță.

„Picnicul de pe vale” – o masă a bunei vecinățăți între bistrițenii care locuiesc de-a lungul cursului râului Bistrița, promovând în același timp un stil de viață sănătos și o bună relație cu mediul. Un program cultural și educativ pentru o dimineață/o zi petrecută în aer liber, împreună adulți, copii și tineri, alături de prieteni, vecini și cunoscuți.

„(Re)desenează faleza Bistriței”– o activitate prin care se dorește aducerea falezei râului Bistrița în atenția celor mai tineri locuitori ai orașului, implicarea acestora în remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Tinerii „arhitecți” și „peisagiști” bistrițeni își vor scrie/desena părerile pe o planșă cu imaginea porțiunii de faleză tocmai explorate, care va fi apoi expusă, în cadrul unei expoziții, în zona verde de pe malul drept al râului.

Preocuparea principală are în vedere realizarea unor amenajări temporare pe porțiunea dintre podul Jelnei și podul Budacului, prin amplasarea unui număr de aproximativ 10-15 băncuțe fixe, pentru agrement, pe malul stâng al râului și realizarea unor evenimente pe malurile apei. Vor avea loc dezbateri privind nevoile de amenajare a cursului râului, proiecţii de filme de scurt metraj, muzică, activități sportive (alergat, biciclete, motociclete, șah, orientare sportivă, radio-amator, pescuit etc). Se intenționează a fi dezbătute diverse proiecte legate de tematica revigorării falezei râului Bistrița, ca loc de agrement și dezvoltare durabilă a orașului. Se doreşte, de asemenea readucerea la lumină a unor poveştii a râului Bistrița, prin mărturii și amintiri strânse de la riverani.

Scopul proiectului «Discover the river» îl constituie atragerea atenției asupra falezei râului Bistrița. Sperăm să declanșăm unele reflecții asupra rolului său și să creștem dorința comunitară de apropriere a râului de viața comunității. Proiectul va include dezbateri despre cele mai bune moduri de punere în valoare a falezei și diferite evenimente, pentru bistrițenii de toate vârstele. Așteptăm propunerile, sugestiile și intențiile voastre de susținere a proiectului pe adresa de email [email protected] sau completând acest formular”, transmite prof. Claudiu Șular, președinte executiv al Asociației Armonia Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.