25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Lucrările pe Decebal încep pe 16 august! Circulația, restricționată între Crinilor și Zimbrului

Ioan Turc, primarul Bistriței, a prezentat într-o conferință de presă situația lucrărilor de pe străzile Gheorghe Șincai și Grigore Bălan care sunt modernizate, dar și situația lucrărilor ce vor începe pe Bulevardul Decebal, Gării, Andrei Mureșanu și Năsăudului.

Încă de acum șase săptămâni, străzile Gheorghe Șincai și Grigore Bălan se află în șantier. Într-o conferință de presă organizată lângă șantierul de pe strada Gheorghe Șincai, Ioan Turc a prezentat situația la zi a lucrărilor.

Circulația pe cele două străzi va fi redeschisă la începutul lunii septembrie, urmând să se realizeze lucrări ce vor face posibilă circulația.Pe Grigore Bălan, lucrările sunt mai avansate decât pe Gheorghe Șincai, însă vor fi finalizate în același timp.

Din august încep lucrările și pe Bulevardul Decebal, care este parte din axa de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului.

Strada Gheorghe Șincai

„Pe strada Gheorghe Șincai, partea carosabilă va fi reabilitată integral. Pentru faptul că suntem obligați să intervenim și pentru schimbarea rețelei de apă și a branșamentelor, vom merge pe o soluție mixtă în ceea ce privește fundația drumului. Astfel, peste tot pe unde va fi săpat pentru branșamente vom fi obligați să compactăm, adică să vibrăm în așa fel încât să obținem un grad de compactare cât mai bun. În rest, pentru a proteja casele cu o vechime foarte mare, vom merge cu balast stabilizant. Unele dintre aceste case sunt destul de șubrede.

Ar fi de preferat varianta exclusiv cu vibrare, cu compactare, dar, repet, ținând cont de specificul acestei străzi, vom merge pe soluția mixtă. Soluția cu balast stabilizant este prietenoasă cu clădirile din jur. În ceea ce privește trotuarele, vom avea trotuare integral noi pe această stradă, care vor fi placate cu piatră naturală.

În ceea ce privește realizarea pistelor pentru cicliști, ele vor fi amenajate pe partea stângă a sensului de mers înspre Poșta Veche, pentru ambele sensuri, deci câte un metru pentru fiecare bandă de mers. Vom avea o intervenție pentru realizarea unei infrastructuri pentru fibră optică și intervenții la rețeaua de curent. În ceea ce privește fibra optică, vom rezolva problema printr-o colaborare cu un operator care furnizează servicii de telefonie, televiziune și internet”, a declarat primarul Bistriței, Ioan Turc.

Strada Grigore Bălan

„Se reabilitează întreaga parte carosabilă și se marchează banda dedicată pentru ambele sensuri, cu delimitare fizică, fapt care se va întâmpla și pe Gheorghe Șincai. Practic, banda dedicată pentru autobuzele electrice va fi delimitată în așa fel încât cei care vin din sens opus să nu intre pe zona benzii dedicate.

Și pe Grigore Bălan vom avea piste pentru cicliști, cu lățimea de 1 metru, dar acolo soluția este diferită – vor fi piste pe ambele sensuri. Pe componenta de iluminat public, se vor înlocui stâlpii existenți din zona trotuarelor cu stâlpi metalici echipați cu corpuri de iluminat LED. De asemenea, este important de specificat faptul că înlocuim soluția veche, înlocuim pavajul clasic cu un alt tip ce pavaj, cu modele contemporane, prin prisma dimensiunilor generoase și a mixtului de culori inspirate din natură și care să imprime personalitate spațiului public.

De asemenea, în ceea ce privește lucrările care se fac la patul drumului, pe Grigore Bălan vom merge cu soluția pe care am folosit-o și pe segmentul de la Bistricioarei până la Petre Ispirescu. Mergem cu lucrări de compactare, de vibrare pentru că discutăm de o stradă și cu blocuri și cu case mai noi, nu despre case atât de vechi ca pe strada Gheorghe Șincai. ”, mai declară Turc.

Încep lucrările pe Decebal!

Pe Bulevardul Decebal vor fi derulate lucrări începând cu data de 16 august, a spus primarul Turc. Prima „tranșă” este între străzile Crinilor și Zimbrului, unde se construiește un pasaj subteran, mai apoi continuă cu Andrei Mureșanu, iar în final fiecare zonă va fi împărțită și reabilitată pe rând.

Lucrările pentru axa Gării-Decebal-A. Mureșanu-Năsăudului costă aproximativ 10 milioane de euro și prevede modernizarea părții carosabile de pe cele 4 artere de circulație, reabilitarea trotuarelor pe toată lungimea celor 4 străzi, realizarea de benzi dedicate transportului public, realizarea pistelor pentru bicicliști, pe ambele sensuri de circulație, realizarea unui pasaj pietonal subteran pe Bulevardul Decebal, în zona halei comerciale, îngroparea tuturor rețelelor electrice și de iluminat public, sistem nou de iluminat public cu telegestiune, modernizarea stațiilor de transport public existente (10 stații).

„Circulația va fi închisă din momentul în care se va lucra efectiv la pasaj, când se va merge cu săpătură deschisă. Conform graficului de executare a lucrărilor pe care l-am discutat cu realizatorul acestor lucrări, până la data de 31 decembrie vor fi finalizate lucrările pe tronsonul cuprins între străzile Crinilor și Zimbrului, inclusiv pasajul. Nu mă refer integral, ci pur și simplu mă refer la faptul că circulația va putea fi deschisă. De asemenea, tot până la data de 31 decembrie a acestui an, vom finaliza și strada Andrei Mureșanu la nivel de binder. Pe această stradă, intervențiile la rețele se vor face doar în ceea ce privește rețeaua de apă pluvială”, a declarat Turc.

Cât vor dura lucrările:

Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor în proporție de 90-95 % dat de Primăria Bistrița pentru firma executantă, MIS Grup, este 31 decembrie 2023.

„Poate să fie și martie 2024, dar 90-95 la sută din lucrări trebuie finalizate până la finalul anului 2023. Ideal ar fi să fie finalizate toate sau să rămână de executat doar lucrări cofinanțate din bugetul local, nu din fonduri europene”, a mai spus primarul.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...