21.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

Curtea Constituțională a decis: Salariile primarilor pot fi majorate cu 2000 de lei

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea USR și a Forței Dreptei pe legea care majorează salariile primarilor, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Cu doar un an înaintea alegerilor generale, judecătorii curții Constituționale au respins criticile de neconstituţionalitate la proiectul de lege ce prevede creșteri salariale pentru primari.

Consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, a spus preşedintele CCR, citat de Hotnews.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii PSD, PNL și UDMR, fiind adoptat anul trecut, în septembrie de Parlament. USR și Forța Dreptei l-au contestat, însă, la Curtea Constituțională.

Potrivit contestatarilor, actul normativ nu indica sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Initiativa legislativă prevede ca salariile aleșilor locali să fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent.

Primarii unor localități cu până la 3000 de locuitori ar primi în plus de la 1.150 de lei brut. Primarul Bucureștiului ar primi până la 2.200 de lei brut în plus. 

Creşterea salariilor s-ar aplica doar pentru administraţia publică locală. Adică pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Hotnews precizează, însă, că bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale. Și asta pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Mai multe detalii – AICI.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Bravo națiune.
  Felicitări fanilor judecători, da tii la hangan și Stan bani in plus, muncesc pe brânci.
  Da, cică hangan s a dus în baza unde sunt utilajele și ia obligat pe muncitori să pună lamele să curețe zăpada de ieri 😂.
  Astăzi a trebuit să le de-a jos.
  Omul asta habar n are pe ce lume trăiește și o să i se mărească salariul lui și la Stan?
  Oare restul vor beneficia de creșteri?
  Daca vrea hangan🤫 doar se aude că el conduce primăria, adică își bate joc de oraș, pălăria e muuuuult prea mare.
  No , așteptăm vesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...