De admirat, în Năsăud: Un modest, dar luminat învățător din Feldru…

De admirat, în Năsăud: Un modest, dar luminat învățător din Feldru…

Un modest, dar foarte luminat învăţător din Feldru – caz aproape unic în istoria culturii române – îl obliga pe Franz Iosif, împăratul Austriei, să emită o rezoluţie care să rezolve delicata problemă a averilor grănicereşti. Este vorba despre Vasile Nașcu, de care ne amintim de fiecare dată când trecem pragul Muzeului Grăniceresc din Năsăud: 

Parcul Muzeului Grăniceresc din Năsăud găzduieşte o operă de artă de mare valoare, poate insuficient evidențiată. E vorba despre bustul în bronz al învăţătorului Vasile Naşcu (1816-1867).

Originar din Feldru, învățătorul Vasile Nașcu s-a remarcat în lupta dusă pentru transferarea bunurilor Regimentului Grăniceresc, în folosinţa populaţiei româneşti din fostul teritoriu de graniţă. Se întâmpla acum vreo 200 de ani, după desfiinţarea administraţiei militare în 1851.

Ideea realizării acestei lucrări s-a născut între anii 1930-1935. A aparţinut unui grup de tineri intelectuali din Năsăud, ei fiind sprijiniţi de senatorul Victor Moldovan. 

Rodul acestor preocupări s-a concretizat în două busturi în bronz, realizate de sculptorul Cornel Medrea.

Unul a fost ridicat în faţa Căminului Cultural din Feldru și a fost dezvelit în 7 octombrie 1947.

Al doilea a fost ridicat pe soclu în 7 octombrie 1967, în faţa fostei cazărmi din Năsăud, astăzi Muzeul Grăniceresc Năsăudean – ne amintește dr. Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc. 

În ce-l priveşte pe autor, Cornel Medrea (1888-1964) este unul dintre sculptorii de prestigiu ai ţării – profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi membru al Academiei Române.

Pe Bistrițeanul.ro puteți să accesați direct linkul care vă permite un spectaculos tur virtual în Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud: 

VIDEO: Minuni de explorat, la Muzeul Județean din Bistrița…!

Cine a fost Vasile Nașcu

Vasile Naşcu s-a născut la Feldru, în 1816, într-o familie de ţărani grăniceri. A făcut primii ani de şcoală în satul natal, a urmat Şcoala superioară normală din Năsăud. După serviciul militar de 5 ani, a terminat cursurile pedagogice – în 1838 fiind numit învăţător în Feldru. Aici a predat până în 1850, când a fost transferat la Şcoala Normală din Năsăud.

Ca învăţător a avut merite deosebite, atât în activitatea de la clasă, cât şi în obişnuirea elevilor cu activităţi practice precum creşterea pomilor fructiferi. 

A depus o activitate deosebită pentru a lămuri situaţia locuitorilor de pe Valea Rodnei. A adunat documente referitoare la drepturile de proprietate grănicerească, iar ca membru al Comitetului scolastic, a lucrat 10 ani pentru apărarea proprietăţilor grănicereşti. A făcut posibil ca, din fondul de montur venit la dispoziţia grănicerilor, să se ofere 4-5.000 de florini pentru tinerii care urmau diferite şcoli.

A luptat şi a obţinut recâştigarea dreptului de crâşmărit pentru 29 de comune (din care o parte mergea spre şcolile comunale) şi a drepturilor asupra unor munţi şi păduri. A avut un merit deosebit la deschiderea gimnaziului năsăudean, contribuind la îmbunătăţirea salariilor învăţătorilor de la Şcoala normală, trivială şi de fete.

Cum a început totul

Pe când era învăţător la Feldru, aici a izbucnit o ceartă între localnici şi saşii din Jad (actualmente Livezile). Pentru că saşii mutaseră semnele de hotar înspre malurile Someşului, încălcând din nou hotarul feldrihanilor.

Vasile Naşcu a fost cel care a întocmit atunci un protest în scris. În fruntea unei delegaţii de 17 ţărani, Vasile Nașcu a prezentat protestul la comandantul Regimentului de grăniceri, cerând să se facă dreptate.

La doar 24 de ani,  pe jos până la Viena

Cu acest protest a călătorit învăţătorul din Feldru de şase ori până la Viena. Prima dintre călătorii s-a întâmplat pe când învăţătorul avea doar 24 de ani, în 1840, iar ultima în 1867.

În 1860, împreună cu căpitanul George Lica din Sîngeorz-Băi, căpitanul Ion Purcăilă din Bârgău şi Ioachim Mureşan, primul jurist român din ţinutul Năsăudului – Vasile Naşcu ajunge din nou la Viena. De această dată cu un memoriu semnat de cei patru şi întocmit pe baza documentelor aduse de Naşcu „cu desagi” de la Viena. Documentul a fost înmânat monarhului pe 13 decembrie 1860.

Este meritul incontestabil al lui Vasile Naşcu care – rămas singur la Viena aproape un an de zile şi părăsit de prieteni – a stăruit cu multă încăpăţânare să-i convingă pe miniştri austrieci că cererile exprimate în petiţie îndreptăţite. La Viena, Vasile Nașcu a purtat discuţii aprinse cu primul ministru, arhiducele Rainer, cu ministrul de finanţe şi cu preşedintele Cancelariei Aulice Transilvane. A ajuns, în cele din urmă chiar în faţa împăratului Franz Iosif. În cele din urmă, împăratul s-a văzut silit să emită o rezoluţie, pe 27 august 1861 care să rezolve delicata problemă a averilor grănicereşti…

Sursa @ Vasile Naşcu – 200 de ani de la naştere – Diaspora Feldrului îşi omagiază plaiurile natale, volum coordonat de Alexandru Uiuiu şi publicat la Editura Charmides în 2016

Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.
Silviu Rus (PER BN): Adevăratul jaf din pădurile noastre decembrie 1, 2020 - Silviu Rus (PER BN): Conform INSSE, in anul 2019 s-au recoltat LEGAL din pădurile României 18,9 milioane de metri cubi de lemn. „Noi credem că, dacă am elimina cererea de export și scoaterea din țară a materiei lemnoase pentru piața din interiorul UE, s-ar reduce până spre ZERO tăierile ilegale...”
Găsiți de jandarmi la Colibița! CE motiv bifaseră bistrițenii pe declarație ca să poată ieși din municipiu decembrie 1, 2020 - Bistrițenii au imaginația bogată! Și, dacă ieri a fost zi liberă, au vrut să facă o escapadă în natură. Au fost găsiți de jandarmi la Colibița. CE bifaseră pe declarația pe propria răspundere, pentru a putea ieși din oraș:
Consiliul Județean a pus la bătaie două milioane de lei pentru a cumpăra Hotelul Krone decembrie 1, 2020 - Consiliul Județean intenționează să participe la licitația organizată pentru vânzarea hotelului Krone, situat la doi pași de Casa de Asigurări de Sănătate. Instituția a pus la bătaie două milioane de lei, prețul de pornire a licitației.
VIDEO: Cum va arăta Rodna, ca viitoare stațiune turistică de interes național decembrie 1, 2020 - Într-un viitor nu prea îndepărtat, Rodna ar trebui să atragă aproximativ 5.000 de turiști pe zi, atât în perioada de vară, cât și în perioada de iarnă… Totul se bazează pe studii foarte bine fondate și cercetări făcute de specialiști invitați din Austria - a precizat primarul Valentin Grapini.
Începând de astăzi puteți plăti biletele la Transmixt cu mobilul și vă puteți planifica călătoriile cu o aplicație decembrie 1, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt pune la dispoziția călătorilor, începând de astăzi, o aplicație pentru mobil, care le permite călătorilor să-și planifice călătoriile și chiar să își plătească biletul cu ajutorul telefonului mobil.