7.1 C
Bistrița
sâmbătă, mai 8, 2021

VIDEO: Minuni de explorat, la Muzeul Județean din Bistrița…!

Majoritatea spaţiilor culturale au fost închise publicului, de câteva zile. Suntem obligați să stăm acasă, dar asta nu înseamnă că nu avem acces la cultură. Muzeul Județean din Bistrița își deschide porțile – virtual, desigur – și vă oferă în continuare o mulțime de minuni de explorat!

Merită să încercăm să vedem partea plină a paharului, așa cum ne sfătuiesc cei de la Muzeul Județean din Bistrița. Până va trece pandemia, putem să citim cărţile care aşteaptă de mult pe noptieră, putem viziona filme, dar putem da o raită şi pe la muzeu. Ar putea fi o experiență mai frumoasă decât bănuiți. 

Pe pagina Bistrițeanul.ro puteți să accesați direct linkul care vă permite un spectaculos tur virtual în Muzeul Județean:

Pe pagina de facebook Complexul Muzeul Bistrița-Năsăud găsiți în fiecare zi povești și fotografii impresionante!

Iar în cadrul expoziției permanente a secției de Istorie-Arheologie – de pildă – poate fi admirată o piesă de mare valoare istorică şi heraldică! Ea reprezintă cea mai veche stemă medievală a oraşului Bistriţa – ne amintește dr George Marinescu, șef Secţie la  Muzeul Județean Bistriţa.

În anul 1367 regele Ludovic I de Anjou acordă oraşului Bistriţa dreptul de a utiliza blazonul regal ca pecete a burgului. Dintre toate oraşele Transilvaniei, Bistriţa este singurul care a beneficiat de acest privilegiu. Putea să folosească integral blazonul acestei renumite familii regale europene. Prin acesta se adeverea că oraşul plătea impozite direct visteriei regale.

Blazonul este reprezentat dintr-un scut francez timbrat, despicat. El cuprinde opt fascii argintii şi roşii, dar și flori de crini aurii. Scutul este timbrat cu un coif cu coroană de aur şi lambrechini de argint, din care iese un struţ de argint cu cioc şi coroană de aur care are în cioc o potcoavă de aur”, explică George Marinescu.

Piesa este o lespede de piatră de formă patrulateră (64 x 50 x 12 cm) care are pe o faţă cioplită stema oraşului. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, probabil în anul 1487, relieful sculptat a fost plasat pe Poarta Lemnelor. Era principala poartă a cetăţii. După demolarea ei (în 1856), piesa a fost mutată pe fațada morii oraşului.

Ulterior, acesta a ajuns în Colecţia Gimnaziului Evanghelic Bistriţa, iar după 1950 – în colecţia muzeului.

Alte povești  fascinante și deosebit de interesante puteți descoperi accesând linkurile de mai jos:

http://www.360x.ro/muzeu-bn/bistrita/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/casa-argintarului/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/cosbuc/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/herina/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/livezile/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/maieru/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/monor/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/nasaud/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rebreanu/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/reteag/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rodna/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/sangeorz/

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...

Grupul TeraPlast aderă la cea mai mare inițiativă globală de sustenabilitate

Grupul TeraPlast devine parte a UN Global Compact, cea mai importantă inițiativă în domeniul guvernanței corporative...