15.8 C
Bistrița
luni, august 15, 2022

DE CRĂCIUN FII MAI BUN: Muncesc cu mâini harnice, sperând la o locuință unde cei 11 copii să se simtă mai acasă ca-n cortul improvizat

Ploua mocănește și noroiul aproape că ne scotea păpucii din picioare. Dar am uitat de toate când „la ușa” cortului improvizat tot mai apărea câte un căpușor cu părul creț și ochii mari, curios de cine e nenea și tanti”.

Romulus și Ionela locuiesc în pădure, într-un cort improvizat. „Casa” lor este adăpost pentru cei 11 copii, din care 10 minori.

De șapte luni de zile locuiesc acolo, după ce au fost dați afară din casa din Viile Tecii. Stăteau cu o bunică a copiilor, dar femeia a murit, iar proprietarul de drept și-a luat casa și pe ei i-a evacuat.

Au rămas pe drumuri, exact când să nască Ionela pe fetița cea mai mică. Așa că Romulus a „construit” o casă pentru ei, din pături și plăpumi. S-au mutat într-o pădure din împrejurimile Bistriței, copiii fiind nevoiți să abandoneze școala sau grădinița.

Romulus lucrează, cu carte de muncă, la Supercom. Și e mândru că poate lucra și câștiga niște bănuți pentru familia lui. L-am găsit cu greu „acasă”, iar când ne-am întâlnit Romulus ne-a spus că nu poate sta mult, pentru că se grăbește în alt loc unde să lucreze ceva.

Băiatul cel mare, de 19 ani, și Ionela, mai lucrează, cu ziua, ce găsesc. Adună sticle de plastic, adună mizerii din diferite zone ale orașului, orice „le cade la mână”.

Ceilalți copii, stau toți „acasă”. Cei mai mărișori, de 15, 14 și 13 anișori au grijă de mezini: 8, 6, 5, 4, 2 ani și jumătate, un an și jumătate și 7 luni.

Îi iubesc pe fiecare, ca pe ochii din cap. Iar Romulus a sărit ca un leu în apărarea copiilor lui, crezând inițial că suntem de pe la ProtecțiaCopilului, și vrem să i-i luăm. Ne-a asigurat că el luptă pentru copiii lui.

Și așa e! În cortul improvizat e chiar foarte cald, Ionela le cumpără haine de la un second cu 50 de bani bucata. În apropierea cortului au improvizat un loc în care mama gătește mâncarea pentru toate gurile flămânde.

Îi e greu să facă mâncare afară, pe ploaie, vânt sau ninsoare. E greu să spele hainele și acestea să se usuce, mai ales că acum temperaturile de afară nu sunt favorabile.

De când au rămas fără locuința din Viile Tecii, cei doi au cerut la Primăria Bistrița o locuință socială. Deși e angajat și și-ar putea plăti chiria și cheltuielile, Romulus e purtat cu dosarul de la Ana la Caiafa.

Cel mai mult, de Crăciun, își doresc un acoperiș deasupra capului, ca să le poată oferi condiții mai bune copiilor lor. Și să îi poată retrimite la școală și grădiniță. Dacă nu pot primi o locuință, măcar un aragaz legat la butelie, ca să fie mai ușor cu făcutul mâncării. Ar vrea să aibă paturi pe care să doarmă, hăinuțe și mâncare, care e foarte scumpă. La jucării… sau un brad… nu îndrăznește nimeni să se gândească.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=lIfZc-AfHeQ&feature=youtu.be” /]

Haideți să le facem aceste sărbători frumoase, să fim mai buni și să dăm și altora.

Donațiile, așa cum am mai anunțat, se vor strânge lângă podul Budacului, pe strada Mihai Viteazul, lângă Biserica Greco Catolică Mihail și Gabriel. O persoană va fi acolo marți, 11 decembrie, de la 15:00- 16:30 și joi, 13 decembrie, de la 15:00-16:30.

De asemenea, vă vom anunța programul de primire al coletelor și pentru joi, 20 decembrie, și vineri, 21 decembrie.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru Guvernul Ciucă”

Daniel Buda, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „Irigațiile sunt o prioritate pentru...

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...