4.6 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 3, 2022

DE NECREZUT! Părinții copiilor morți la calea ferată din Viișoara primesc daune morale de 10 ori mai puțin decât au spus judecătorii

Judecătorii au hotărât ca părinții celor patru copii decedați la calea ferată din Viișoara să primească daune morale de la firma asiguratoare în valoare de peste jumătate de milion de euro (2,7 milioane de lei). Cei doi soți vor primi, însă, doar o zecime din această sumă.

Accidentul petrecut anul trecut, de Ziua Copilului, a îndurerat o comunitate întreagă. Doi părinți își pierdeau, dintr-un foc, 4 copilași, chiar de ziua dedicată lor. Cei 4, însoțiți de un verișor de-al lor, mergeau spre Negrilești, acolo unde locuiește bunica lor, pentru a o vizita de Ziua Copilului.

Mașina era condusă de Lavinia, care obținute permisul auto cu mai puțin de o lună înainte de accident. Și mașina era proaspăt cumpărată din Germania. Familia nici nu apucase să înmatriculeze autoturismul în România.

La trecerea la nivel cu calea ferată din Viișoara, practic la doi pași de casă, un tren Regio a spulberat autoturismul în care se aflau cei 5. Aceștia au murit pe rând, la fața locului sau mai târziu, la spital. S-au stins Lavinia (aproape 19 ani), Daria (14 ani), Cosmina (12 ani) Darius (20 de ani) și vărul lor Rafael (19 ani). Mai multe despre această tragică poveste puteți citi AICI.

Familia a dat în judecată firma de asigurări, iar luna aceasta, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au și venit cu o primă sentință în acest caz. Judecătorii au hotărât ca familia să primească 2,7 milioane de lei, adică mai bine de jumătate de milion de euro.

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de reclamanţii PPD,PPA, PPC, PPMI, PPDA, PPAV şi PPR, împotriva pârâtei SCA „AXA VERSICHERUNG AG” prin corespondent CVR – AIBARSRL, şi-n consecinţă, Obligă pârâta să plătească suma de 600.000 lei daune morale reclamantei PPA. Obligă pârâta să plătească suma de 600.000 lei daune morale reclamantului PPD. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPC. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantei PPMI. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPDA. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPAV. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPR. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor penalităţi de 0,2% / zi de întârziere începând cu a 11 –a zi de la data comunicării hotărârii judecătoreşti rămase definitive şi până la data plăţii efectivă a sumelor anterior acordate. Respinge celelalte pretenţii formulate de reclamanţi împotriva acestei pârâte. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 11.283,9 lei cheltuieli de judecată”, se arată în soluția dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

La familie au ajuns însă doar mai puțin de 40.000 de euro, asta după ce soții Petruț-Pop au bătut palma cu firma de asigurări pentru această sumă. Înțelegerea a fost făcută înainte ca judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud să se pronunțe. CFR a scăpat de plata despăgubirilor, judecătorii considerând nefondate pretențiile formulate de familia Petruț-Pop.

„Ia act de soluţionarea amiabilă a cauzei în ce priveşte pretenţiile formulate de reclamanţii PD şi PD împotriva pârâtei SC DE ASIG. „AXA VERSICHERUNG AG” PRIN CORESPONDENT CV ÎN ROMÂNIA -AIBARSRL, potrivit actului de tranzacţie încheiat între aceste părţi litigante, act în baza căruia pârâta s-a obligat să plătească acestor reclamanţi suma totală de 39.600 euro, prin echivalentul în lei la cursul indicat de BNR la data în care se va face plata, sumă ce reprezintă contravaloarea globală, totală, definitivă şi nenegociabilă a tuturor daunelor morale produse acestor reclamanţi în accidentul de circulaţie din data de 01.06.2017 şi/sau orice alte prejudicii cu caracter nepatrimonial, iar reclamanţii au acceptat suma totală acordată anterior indicată şi au declarat că renunţă la pretenţiile civile formulate în acest litigiu. Respinge ca nefondate pretenţiile formulate de reclamanţi prin acţiunea civilă împotriva pârâtei Compania Naţională De Căi Ferate C.F.R. SA”, se mai arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...