1.2 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

Din 14 câini periculoși verificați de Poliția Animalelor, 6 NU erau sterilizați. S-au aplicat 12 sancțiuni

Controalele Poliției Animalelor pe latura câinilor periculoși continuă. Din cei 14 câini verificați, șase NU erau sterilizați. S-au găsit și alte nereguli, astfel că s-au aplicat 12 sancțiuni.

În ultima săptămână a lunii februarie, Poliția Animalelor BN a început seria controalelor la proprietarii de câini periculoși. S-au verificat atunci 18 câini și s-au aplicat 11 amenzi.

Câini periculoși nesterilizați, găsiți într-un control al Poliției Animalelor BN. S-a lăsat cu amenzi:

Seria controalelor a continuat și în primele zile ale lunii martie. Polițiștii au ajuns la 8 proprietari de câini periculoși care dețin 14 astfel de exemplare. Din nou au fost găsite nereguli: câini nedeclarați, nesterilizați, etc. Totuși s-au aplicat doar sancțiuni contravenționale cu avertisment.

În perioada 6-9 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud au continuat acțiunile de verificare a proprietarilor și deținătorilor de câini periculoși din categoriile I și II, în vederea respectării legislației în domeniu, dar și a condițiilor de bunăstare a animalelor

Acțiunile au fost desfășurate în localitățile Bistrița, cartierele Sărata și Viișoara, fiind efectuate verificări cu privire la 8 proprietari de câini periculoși. Totodată, au fost verificate și examinate clinic, de către medicul specialist din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, 14 câini aparținând raselor periculoase.

În urma verificărilor s-au constatat:

 • 2 cazuri de animale care nu erau identificate prin microcipare
 • în 4 cazuri câinii nu au fost declarați
 • în 6 cazuri nu erau sterilizate sau nu le-a fost acordată asistență medicală obligatorie

Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, toate cu avertisment” au transmis reprezentanții IPJ BN.

CE transmit polițiștii cu privire la deținerea de câini periculoși

Prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase:

 • categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
 • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legislației, proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele:

 • o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în una din cele două categorii prevăzute de lege precum
 • o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
  • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la categoria I
  • existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la categoria I

În cazul schimbării adresei imobilului, proprietarii de câini încadraţi la 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat periculos, precum şi înstrăinarea câinilor din categoria a II a, vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la categoria II, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Se interzice:

 • organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;
 • importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la categoria I
 • reproducţia câinilor prevăzuţi la categoria I, care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
 • abandonarea câinilor periculoși.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Un lucru foarte bun, dar Primăriile care au obligația sa aibă hingheri și sa ii prindă pe caini de pe strada, către au??? Eu am sunat la Sintereag pt ca era un câine mare, liber lângă școală și nimic….cei care încalcă legea sa plătească amenzi, dar oare primarilor nu le poate face nimeni nimic dacă nu respecta legea, domnilor jurnaliștii poate este de interes ss va interesați voi, ca altcineva nu știu cine ii mai poate trage de mânecă, pe baronii locali nu de alta dar mâine putem fi mușcați noi, voi sau copii noștri!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...