12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat:

Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:

DN17 leagă Transilvania de Moldova și e tranzitat de mii de mașini, zilnic. Cu toate acestea, de la ieșirea din Bistrița spre Vatra Dornei, DN17 este „tăiat” în trei zone de calea ferată. Două sunt pe raza localității Livezile și una în Susenii Bârgăului. Toate acestea, semnalizate doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei.

Biroul Rutier a făcut solicitări de semaforizare a acestor treceri, dat fiind fluxul de autoturisme.

În 2017 și 2018, IPJ BN, prin Seviciul Rutier, a făcut instituțiilor competente recomandări pentru semnalizarea cu bariere/semibariere și instalații cu semnale luminoase și acustice a trecerilor la nivel cu calea ferată de pe DN17”, au explicat pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții IPJ BN.

Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat. S-ar părea că „trage la cântar” tipul de tren care trece prin zonă, viteza de circulație etc.

Mai jos, explicația CFR privind criteriile de amplasare a semafoarelor și cine are cuvântul final:

Care este criteriul pe baza căruia se alege care trecere la nivel cu calea ferată este semnalizată cu instalație acustică și luminoasă, se pun bariere sau rămâne doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei?

Răspuns: Criteriile pentru stabilirea tipului de instalație de semnalizare care se montează la trecerile la nivel cu calea ferată sunt prevăzute în standardul „Treceri la nivel cu calea ferată. Condiții tehnice, clasificare și stabilirea categoriei tehnice de trecere la nivel” – SR 1244-1/1996. Categoria trecerii la nivel cu calea ferată, respectiv tipul instalațiilor de semnalizare, se stabilește în funcție de intensitatea traficului feroviar, viteza maximă de circulație a trenurilor, clasa tehnică a drumului sau categoria străzii și condițiile de vizibilitate în zona trecerii la nivel.

Categoriile trecerilor la nivel sunt următoarele:

  • treceri la nivel cu bariere sau instalații de semnalizare a apropierii trenurilor cu semibariere;
  • treceri la nivel cu instalații de semnalizare a apropierii trenurilor fără semibariere;
  • treceri la nivel semnalizate numai cu indicatoare rutiere de prioritate.

În anul 2018, a fost adoptată legea nr. 154/26.06.2018 pentru completarea OG nr.43/1997, prin care se stabilește obligația administratorului căii ferate de a echipa cu bariere sau semibariere trecerile la nivel cu calea ferată de la intersecția cu toate drumurile europene și cu drumurile naționale care prezintă grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere.

Decizia de amplasare a semafoarelor sau barierei se ia în colaborare cu Ministerul Transporturilor sau CFR este independent în luarea acestor decizii?

Răspuns: Înființarea/reamplasarea/modernizarea unei treceri la nivel precum și echiparea acesteia se realizează în baza solicitării unui: agent economic, persoană fizică sau administrația locală.

Decizia privind soluționarea cererii are la bază acordul organelor care administrează căile de comunicații feroviare (SRCF, CNCF CFR SA, MT), organelor care administrează căile de comunicații rutiere, unităților de poliție care răspund de siguranța circulației rutiere și organelor administrației publice locale, precum și a administratorului căilor ferate.

[arve url=”https://www.facebook.com/ncherechesiu/videos/1489690244490468/” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?