Potrivit premierului Ilie Bolojan, doar 35% dintre proiectele finanțate prin Anghel Saligny vor fi continuate. Este vorba despre proiectele unde lucrările sunt avansate. Cel mai mare proiect din Bistrița-Năsăud are o valoare de peste 131 de milioane de lei și presupune reabilitarea DJ154. În acest caz, stadiul de realizare a lucrărilor e sub 40%, ceea ce înseamnă că s-ar putea sista finanțarea.
Cel mai afectat program de reducerile de cheltuieli din această perioadă pare să fie Anghel Saligny.
În Bistrița-Năsăud, valoarea totală a proiectelor finanțate prin programul național de investiții Anghel Saligny trece de un miliard de lei. Peste 80 de proiecte din județul nostru, care presupun reabilitarea sau extinderea rețelelor de apă și canal și modernizare străzi și drumuri, se bazează pe finanțările prin acest program.
Cel mai mare proiect din Bistrița-Năsăud finanțat prin Anghel Saligny are o valoare de peste 131 de milioane de lei și presupune reabilitarea drumului județean 154. Este vorba despre 35 de kilometri de drum, pe traseul Sărata –Mărișelu – Șieu – Șieuț – Monor – Batoș (județul Mureș).
Potrivit premierului Ilie Bolojan, citat de presa centrală doar 35% dintre proiectele finanțate prin Anghel Saligny vor continua. Este vorba despre proiectele unde lucrările sunt avansate.
Lucrările la DJ154, realizate în proporție de sub 40%
Ce se întâmplă cu proiectul de reabilitare a DJ 154? Reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud spun că nu sunt informații despre sistarea acestui proiect, deși lucrările sunt finalizate în proporție de sub 40%.
„În momentul de față pentru acest proiect au fost solicitate fonduri pentru decontare în procent de 37,99 % din valoarea contractului de 131.495.000 lei. Sunt mai multe fronturi de lucru, atât pentru modernizare drumuri, cât și pentru cele 8 poduri de pe traseu”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro Oana Neamțiu, responsabil cu presa în cadrul Consiliului Județean.
Și Primăria Lechința are un proiect de peste 18 milioane de lei, prin Anghel Saligny, care presupune realizarea unei stații de epurare și a sistemului de canalizare a apelor uzate în satele Chiraleș, Țigău și Sâniacob. Primarul Romeo Florian spune că proiectul este realizat în proporție de sub 50% și că nu și-ar permite să îl susțină din bugetul local în condițiile în care acesta ar fi sistat.
„Nu am fost informați, doar ce am văzut în presă… Lucrările ar trebui să fie gata anul acesta, ne-am încadra în termen. Vedem ce se va întâmpla… Nu am cum să susțin un proiect de 3 milioane și jumătate de euro din bugetul local”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul comunei Lechința, Romeo Florian.
Ieri, atât președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, dar și mai mulți primari din județ au reacționat cu privire la tăierile de finanțări. Mai puteți citi pe acest subiect:
Foto: Emil Radu Moldovan