19.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Doris Rai: Serele primăriei pot aduce turiști și bani Bistriței! Am putea fi Orașul Florilor și să producem flori pentru tot Ardealul, cel puțin

Doris Rai și-a anunțat oficial candidatura la Primăria Bistrița. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, aceasta a spus că pentru a diminua povara taxelor și impozitelor de pe umerii cetățenilor, Primăria Bistrița trebuie să se autofinanțeze. Una dintre soluțiile găsite este implicarea serelor de flori ale primăriei ce pot transforma Bistrița în Orașul Florilor. Am putea livra flori pentru tot Ardealul, cel puțin.

Doris Rai, fost consilier județean și fost director al AJOFM Bistrița-Năsăud, a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE în care a anunțat oficial că va candida la Primăria Bistrița și a vorbit despre motivele care au determinat-o să amâne decizia de a candida sau nu. Doris Rai este cea de a doua femeie care își anunță candidatura pentru fotoliul de primar. Mai multe detalii despre acest subiect puteți reciti în materialul de mai jos:

VIDEO: Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița

Doris Rai a vorbit pe scurt despre câteva proiecte pe care le are pentru Bistrița, însă a fost zgârcită în a oferi detalii despre acestea și a spus că va detalia fiecare proiect în parte la timpul potrivit. Totuși, aceasta a adus în atenția bistrițenilor faptul că Primăria Bistrița trebuie să regleze balanța de venituri și cheltuieli și să nu mai lase în seama bistrițenilor veniturile primăriei, care susțin din taxe și impozite tot mai mari huzurul din primărie.

„Nu este normal și nu este firesc ca aparatul foarte greoi al Primăriei, adică Primăria, să huzurească pe spatele bistrițenilor. Da, vin momente foarte grele. Criza nici nu a început. Noi nu simțim încă de fapt criza, urmează. Și atunci, bistrițenii se vor simți împovărați. Va fi foarte greu. Și atunci, ce aș propune eu, ar trebui să vedem cum am putea să echilibrăm bugetul venituri – cheltuieli, a găsit soluții de autofinanțare. Adică să faci rai din ce ai. E important cu resursele pe care le ai să găsești soluții încât să depășești un moment de criză. Nu e normal, și să nu fie criza. Nu este normal ca o primărie cum e Bistrița să stea cu mâna întinsă la București, la Guvern, să aștepte taxele și impozitele bistrițenilor și să nu aibă nici o sursă de autofinanțare, doar să cheltuie. Să nu facă nimic, să nu producă nimic. Trebuie să găsim proiecte care să asigure o parte din resursele Primăriei și am niște propuneri și aici”, a spus Doris Rai.

Pentru a reduce diferența dintre cheltuieli și venituri, Doris Rai a venit și cu o soluție care poate aduce bani la bugetul local. Aceasta propune ca Primăria Bistrița să folosească propriile sere de flori care pot împânzi tot orașul de flori, ba chiar ar putea produce flori pentru tot Ardealul și nu numai.

Ideea i-a venit după ce a citit despre un orășel din Statele Unite ale Americii care nu prezenta nimic deosebit: nu deţinea industrii semnificative, nu avea populaţie mare, obiective turistice majore sau alte atuuri „tradiţionale”, fapt ce avea consecinţe negative asupra bugetului local. Pe baza resurselor scăzute existente, primarul a transformat complet orașul. Întregul oraş a fost împodobit cu flori, iar în scurt timp orăşelul a devenit vestit, atrăgând zeci de mii de vizitatori anual, fapt ce aduce resurse financiare majore la bugetul local. Costurile implicate au fost mici şi s-au referit nu atât la resurse financiare, ci la creativitate.

„Ne place tuturor că avem flori în Bistrița, nu? Știm cu toții că la serele de la Bistrița, de la Primăria Bistrița, sunt oameni foarte bine pregătiți și fac minuni efectiv. Ce ar fi, imaginați-vă, dacă orașul ăsta ar fi plin de flori? Dar nu doar atât. (…) Ei, eu vin și spun nu doar să fie o atracție turistică. Pe lângă faptul că o să ne facă ziua mai frumoasă să vedem flori peste tot, o să avem o energie pozitivă. Clar că și o casă cu flori arată mult mai bine. Eu vin cu propunerea să mergem mai departe și să avem curaj să devenim sursa din care Ardealul își ia florile. Serele Primăriei Bistrița să își deschidă porțile către cetățeni: bistrițeni, indiferent de unde. Și e realizabil. Avem oameni extraordinari acolo, avem o resursă de flori acolo, sere extraordinar de bine puse la punct și potențial de dezvoltare. Bistrița, pe lângă orașul florilor, poate deveni și o sursă de finanțare pentru Primăria Bistrița”, mai spune Doris Rai.

Provocată de un internaut care spunea că proiectul cu flori nu este unul realizabil, deși la serele primăriei există într-adevăr resursele și specialiștii în cultivarea florilor, Doris Rai a răspuns: „Ca în timp, în câțiva ani, Primăria Bistrița să poată să reducă taxele și impozitele și să fie un partener pentru bistrițeni trebuie să găsească soluții rapide ca să se autofinanțeze. Adică să nu mai apeleze la bistrițeni, la taxe și impozite. Să poate veni și în sprijinul lor. De ce să nu dăm posibilitatea bistrițenilor și a cetățenilor să cumpere flori de la serele primăriei?”.

De asemenea, pentru a-și susține ideea transformării Bistriței în Orașul Florilor și în furnizorul de flori al Ardealului și nu numai, Doris Rai a dat exemplul Olandei, care în acest moment din exportul de flori încasează 9.5 miliarde euro.

Dacă ați ratat emisiunea în care Doris Rai a anunțat oficial că intră în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței, sau dacă doriți să revedeți momente cu declarațiile acesteia, puteți viziona materialul video mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/711109826347168/

Sursa foto @ Grec Laurențiu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?