11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

VIDEO: Dr. Anca Tudor, despre valul de viroze din ultimele săptămâni. Când trebuie să ne prezentăm cu copilul la Urgențe

Dr. Anca Tudor, medicul șef al secției Pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, a recunoscut la emisiunea Medicină pe limba ta, că ne confruntăm cu viroze mult mai grave față de anii precedenți.

Din totalul internărilor în secția Pediatrie, trei sferturi au fost răceli sau viroze respiratorii. Există 70 de paturi în secția de Pediatrie, care, în ultimele săptămâni a fost mai mereu plină. Astfel s-a ajuns uneori chiar în situația ca doi copii să împartă același pat, sau ca unii dintre copiii mai mari să fie transferați la secția de Boli infecțioase.

Dr. Anca Tudor a explicat în ce condiții trebuie internați copiii în spital, vorbind și despre gravitatea gripei care s-a manifestat în ultimele săptămâni.

Avem infecții respiratorii mai multe decât în anii precedenți. Și incidența este mai mare, dar și agresivitatea virusurilor a crescut.

Aproape jumătate dintre pacienții internați sunt sugari. Copiii mici sunt într-adevăr în proporție mai mare afectați de viroze. Copiii mai mari pot să se și plângă și să explice diferitele simptome. Oricât ar fi de atenți, părinții pot să piardă momentul acela în care sugarul ajunge la limită. Și pot să remarce bursc că bebelușul nu mai respiră bine sau nu mai mănâncă. În plus, panica vizavi de copilul mic este mai mare printre părinți”, a admis dr. Anca Tudor.

O problemă este și deficitul de medici pediatrici din spital, a admis dr. Anca Tudor.

În prezent în această secție lucrează 4 medici, deși ar fi necesari 7. După ora 14, există un singur medic la 70 de pacienți, atunci când toate paturile secției Pediatrie sunt ocupate. Iar volumul de muncă este uriaș la Pediatrie.

Unde greșesc părinții încercând să trateze gripa sau infecțiile respiratorii

În principiu nu cred că părinții greșesc. Marea majoritate a părinților se prezintă așa cum este normal cu copilul la medicul de familie. Câteodată debutul infecțiilor este hiperacut, iar atunci părinții ajung cu copiii direct la Urgențe. Dar o parte din acești viruși determină o evoluție foarte rapidă a infecției, iar pe asta nu ai cum s-o previi. Acasă se pot agrava lucrurile în decurs de câteva ore.

Ideal ar fi ca părinții să evite spațiile foarte aglomerate sau contactul copiilor cu persoane deja infectate…

Părinții trebuie să fie responsabili și să înțeleagă. Atunci când copilul răcește, trebuie să-l țină acasă, adică să nu-l ducă între alți copii”, a mai spus dr. Anca Tudor.

Simptome periculoase care necesită prezentarea la Urgențe cu un copil

Dacă tusea devine persistentă și nu se oprește cu antitusivele uzuale pe care le folosim acasă, dacă respirația devine dificilă sau zgomotoasă iar părinții nu reușesc să stăpânească febra – ar trebui să se prezinte la Urgențe.

Un alt semnal de alarmă este și dacă părinții nu reușesc să alimenteze copilul corespunzător. Sau dacă, deși mănâncă, copilul varsă masă de masă ori are scaune diareice multe și persistente.

Ne străduim în permanență să upgradăm nivelul de comunicare cu părinții. Se poate întâmpla să fim supraaglomerați. Iar părinții consideră că nu li se acordă suficientă atenție.

Din punct de vedere medical – fiecare urgență, fiecare copil din secție este tratat în ordinea priorității și a gravității, în măsura putinței noastre de a face față”, a mai spus dr. Anca Tudor.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de

Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...