20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

Drumul Romanilor din Pasul Tihuța, în Repertoriul Arheologic Național

Drumul Romanilor de la Piatra Fântânele a fost inclus în Repertoriul Arheologic Național. Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie din cadrul UBB au făcut demersurile necesare pentru introducerea drumului de 12,8 km în Repertoriul Arheologic, acesta fiind un prim pas în conservarea sa.

Drumul de 12,8 kilometri a fost introdus în Repertoriul Arheologic Național, în urma demersurilor întreprinse de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu extensia Bistrița a Facultății de Geografie din cadrul UBB.

La finalul anului 2022 s-a efectuat o cercetare de teren pe traseul numit Drumul Romanilor, situat în Pasul Tihuța.

„În urma acestui demers ce a constat în cartarea, identificarea și fotografierea la sol, dar și aerian a întregului tronson de drum, pe o distanță de circa 12,8 km s-a decis introducerea acestuia în Repertoriul Arheologic Național ca o primă măsură de protecție a acestuia. Cunoscut în zonă și menționat în diferite ghiduri turistice sau publicații, acesta nu s-a bucurat de o atenție sportită din punct de vedere științific decât de curând, când în zonă, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a efectuat cercetări de teren, dar și arheologice, care au confirmat unicitatea și valoarea deosebită a acestuia. Din păcate, porțiuni importante ale acestuia au fost distruse sau afectate irevocabil de către intervenții umane mai vechi sau recente, astfel încât integritatea și structura acestuia au fost afectate pe unele porțiuni”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal.

În curând va fi publicat un studiu care va îmbina datele geografice, istorice și arheologice cunoscute despre acesta la momentul actual. Drumul este pietruit și traversează culmea Prislopului, urcă spre Dealul Zâmbroaiei, trece prin satul Piatra Fântânele, zona Tășuleasa, ajunge în valea Iliuța, traversează Valea Iliuța-Calului și urcă spre punctul Măgura Calului.

Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

    • Pe vremea romanilor erau viaducte , apeducte și multe alte ” ducte ” . Chiar ieri povesteam cu cineva că podurile erau construite sub forma arcuita și chiar și azi construcțiile de atunci rezista chiar și cutremurelor . Da ! Ei erau mai aproape cu 2000 de ani de divinitate și cunoștințele lor erau mai bazate pe un instructor competent . Cei de azi ar putea deschide manuale vechi și să renunțe la a spune că ăla era primitiv și pentru că sunt multe construcții peste tot care au ajuns până la noi și că și la Constanța , tuneluri vechi reintra in circuit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.