14.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

EDITORIAL: Justiția să trăznească zeițele! Dar ce faceți cu bistrițenii împinși să construiască ilegal, în extravilan? Lor cine le face dreptate?

Foarte bine că în sfârșit s-a găsit procurorul care să zgândăre în cuibul de vipere, denumit juridic grup infracțional, din Primăria Bistrița. Foarte rău că au fost lăsate prea mult timp să-și bată joc de un întreg oraș. Și să împingă oamenii în ilegalitate pentru a crea mai apoi contexte de șpagă și corupție. Rețineți asta!

Nu se ajungea aici dacă justiția ar fi intervenit acum 10 ani, când au început să fie de notorietate matrapazlâcurile din Urbanism, bătaia de joc, interpretarea legii discreționar. Pe principiul pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Avem astăzi foarte clar ilustrarea proverbului „cine fură azi un ou, mâine va fura un bou

Dacă la prima abatere nu au fost sancționate, din râme mici s-au făcut vipere mari. Nu le-a mai fost frică de nimeni. Zeițelor, să vă fie frică! V-au ajuns blestemele miilor de bistrițeni pe care i-ați batjocorit și sper să se lege de voi până la a șaptea spiță – cum zic babele.

Blestemați să fiți cu toții pentru bătaia de joc. Pentru stresul și teroarea în care ați ținut mii bistrițeni din impozitele și truda cărora v-ați luat salariile ani la rând, din care v-au crescut casele și averile copiilor.

Înainte de toate, aș vrea să (re)stabilim rolul unor instituții din viața noastră, cum ar fi Primăria Bistrița. Pentru ce a fost creată această instituție până la urmă? Să lupte pentru bistrițeni sau împotriva lor? Să vină cu soluții pentru visurile lor (o casă, un oraș mai curat, verde, etc.) sau să le transforme visurile în coșmar?

De când naiba este Primăria Bistrița inamicul cetățenilor?

De ce generații de politicieni cocoțați în scaunele de consilieri locali au permis asta și, mai ales, până când?

Aveți ocazia să îndreptați lucrurile voi, cei aflați astăzi în scaunele de consilieri locali. Sper să n-o ratați, pentru că de asta v-au trimis bistrițenii acolo. Să le susțineți cauza, visurile, și să le faceți dreptate după ani de chin și stres inutil, în care au fost împinși de mafia din Urbanism să încalce legea.

La această oră, în jurul Bistriței, realitatea arată că sunt, poate, mii de case în extravilan ridicate fără autorizație de construcție

Vorbim de Sigmir, Sărata, Ghinda, Slătinița, chiar și periferia Bistriței. Cum s-a ajuns aici? Cu câteva mii de euro dați pe un petec de pământ la marginea Bistriței, mii de bistrițeni și-au văzut mai aproape visul de a avea și ei o căsuță departe de agitația orașului.

Dacă prin anul 2014, ridicarea de “case de vacanță” în extravilanul orașului nu a fost o problemă, dintr-o dată, “detectivului urbanistic” al Bistriței, secretarul Floare Gaftone, decide cu de la sine putere că nu mai e de acord să se dea autorizații pentru case de vacanță. Și nici măcar pentru anexe gospodărești, că știe ea, acolo se fac case de locuit.

Au fost nenumărate ieșirile publice în care ea și primarul Ovidiu Crețu se contrau pe acest subiect. Crețu zicea că nu e normal și că nu o poate forța să semneze documentele, Gaftone refuza pur și simplu.

Mai mult, Ovidiu Crețu îi sfătuiește pe bistrițeni să deschidă acțiuni în justiție pentru a obliga Primăria Bistrița să le elibereze documentele și, ciudat, să nu deschidă procese pe numele secretarului Gaftone.

Pur și simplu să forțeze prin instanțe să semneze ceea ce trebuia semnat și pentru alții, până în 2014, se semna. Și după, dar pe sărite, nu pentru oricine.

Unii câștigă, alții pierd, alții abandonează lupta și riscă construind fără acte

Cert este că, ani la rând, NIMENI din Primăria Bistrița nu rezolvă legal problema cu extinderea intravilanului, fie că vorbim de funcționari, fie de aleșii din scaunele de consilieri, fie de primar (fostul și actualul).

Vezi că este o tendință de dezvoltare a orașului și nu rezolvi nimic. Orașul nu poate sta că ai tu chef. Se extinde, în statistici suntem 90.000 de la aproape 70.000. Tacit însă, creezi un context de corupție și-i împingi pe oameni să forțeze legea.

În loc, ca primărie să-i ajuți, să le iei bani din impozite și să le faci drumurile – că de grija asta nu mai putea Floare Gaftone, că își fac toți case pe dealuri și apoi le trebuie drumuri – tu forțezi legea, o interpretezi după bunul chef, că așa ți s-a pus pata.

Apropo, așa murea Gaftone de grija banilor pe care ar trebui să-i dea primăria să facă drumuri de zici că a secat bugetul Bistriței până acum cu banii dați pe asfaltarea drumurilor. A secat din altele, dar asta-i altă discuție. Hai să vedem câte străzi s-au asfaltat în ultimii ani și unde. Aaaa, unde stau funcționari din primărie și politicieni. Și unde mai înainte, cu grijă, s-a extins intravilanul… Ooooops! Dar chiar ne luați pe toți de proști?

De ce pentru Primăria Bistrița unii sunt cetățeni de rangul întâi și alții fraierii de care vă bateți joc de ani și ani de zile?

De ce pentru unii s-au făcut legi să intre în intravilan și alții au fost împinși să facă ilegalități?

De ce sunteți voi acolo dacă nu pentru a servi comunitatea?

Deci Primăria Bistrița nu a mărit intravilanul orașului (apropo, ar fi interesant să vedem de la Cadastru cum au inclus ultimele extinderi de intravilan anumite case și le-au ocolit pe cele ale fraierilor) și a împins astfel mii de bistrițeni spre ilegalitate, nefăcându-le și lor, ca și altora, cadrul legal.

Așa s-a ajuns la o situație ciudată, în care, disperați să fie cumva în legalitate și să scape de stresul care-i măcina zilnic, oamenii au ajuns să-și înregistreze la Cadastru casele și plătesc impozit după ele deși primăria nu le-a dat autorizații.

O „românească” veritabilă, o găselniță care să le dea puțină liniște. Și o primărie care și-a bătut joc de ei, sistematic, ani la rând

Ar trebui o divizie de procurori care să verifice cum naiba casa unuia e în intravilan și nu se știe cum a primit autorizație de construcție și vecinul nu.

Cum un bistrițean face rost de acte de la aceeași Primărie Bistrița și 10 vecini din jur nu? Sau cum construiesc unii legal în extravilan, iar alții nu? Cum naiba ați permis asta?

Să calculeze cineva și prejudiciul cauzat Primăriei Bistrița de aceste funcționare…!

Ăsta nu e un context de corupție creat intenționat? Că asta au făcut zeițele, până nu le-a mai putut răbda orașul. Au interpretat legile urbanismului pe sărite, au creat contexte în care să le cumperi bunăvoința și interpretarea legii în favoarea ta.

Apropos. Ar fi interesant să calculeze cineva prejudiciul cauzat de aceste funcționare Primăriei Bistrița. Se plătesc bani grei la eliberarea autorizației de construire, la recepția lucrărilor, apoi anual la Taxe și Impozite. Dacă banii nu sunt în conturile primăriei, or fi la funcționari, ăia de i-au găsit procurorii la percheziții? Bun. Ce-i de făcut acum?

Justiția să facă bine și să se ocupe de zeițe și să plătească cu libertatea și cu averea. Sper să avem și judecători la fel de dispuși să facă dreptate precum procurorul de caz.

Dar ce facem cu bistrițenii pe care Primăria Bistrița i-a îmbolnăvit de stres, i-a lăsat să doarmă ani la rând cu spaima că au făcut ceva ilegal, că legal nu au putut. A cui e vina aici? A oamenilor sau a funcționarilor care și-au bătut joc de ei, lăsându-i să spere că dacă vecinul a intrat în legalitate vor putea și ei?

Incredibil unde a dus corupția netaxată la timp…!

Pentru tot ce afirm mai sus am dovezi! Știți că nu scriu ceea ce nu pot proba.

Sunt oameni care spun că s-au îmbolnăvit de diabet și inimă în câțiva ani de la șicanele funcționarilor din Urbanismul Primăriei Bistrița. Sunt oameni care au tot proiectul de casă nedepus la primărie, pentru că așa i-au sfătuit proiectanții, știind că oricum Gaftone nu semnează…

Sunt oameni care plătesc impozite pe ascuns, cu fentă, și care așteaptă să intre în legalitate. Nu e unul. Nici zece. Sunt mii.

Oameni care așteaptă o mișcare din partea Primăriei Bistrița să-și recâștige confortul psihic și liniștea.

Ați îmbolnăvit de stres și îngrijorare mii de bistrițeni și asta nu trebuie să vă fie iertat, zeițelor și domnule ex primar Crețu – că nici tu n-ai făcut nimic – audia-te-ar procurorii!

Ați prejudiciat bugetul local de bani din taxe și impozite din care puteați face drumuri…!

Și până la urmă ce le-a făcut Primăria Bistrița bistrițenilor care, la fel ca și alți semeni au vrut să stea la casă? Că toți s-au îmbogățit de pe spatele lor, inclusiv zeițele, numai Primăria Bistrița nu.

Pe banii lor s-a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare a orașului sau rețeaua de electricitate. După ce o fac sunt obligați să o predea furnizorilor, care, neinvestind un leu se bucură mai departe de încasări. Dar Primăria Bistrița, mă repet, cu ce i-a ajutat? Nici măcar cu acte care să le dea liniștea că n-au încălcat nicio lege.

Nu suntem în Germania sau alte state, pe care le tot dăm exemplu, unde primăria pregătește și suportă costul drumului de acces și infrastructura de utilități, înainte de a da autorizații de construcții.

Suntem în România, unde fraierul de cetățean extinde din banii lui rețelele de utilități. Ba mai face și un drum până vine primăria. N-a fost de ajuns. A trebuit să le furați și liniștea, i-ați împins în zona aia gri, de unde se poate lua șpaga.

Ce-i de făcut acum?

Dacă tot avem oameni noi în Consiliul Local Bistrița, care mai de care ajunși acolo, zic că ar fi cazul să gândiți ce-i de făcut ca să aduceți liniștea oamenilor pe care Primăria Bistrița i-a forțat să fie în ilegalitate.

Faceți legea și primăria să fie în sprijinul bistrițenilor, nu în luptă cu ei. Și mă adresez consilierilor care pot forma majoritatea care să decidă binele orașului. Dacă nu interveneau procurorii, primarul Ioan Turc mai avea puțin și le făcea zeițelor statuie. Nu l-am auzit o dată, o singură dată de când e primar, nici înainte de percheziții nici după, să zică o vorbă rea despre ele. La ce ne-a folosit comisia care a anchetat PUG-urile? Fix la ce ne-a folosit și auditul vieții.

La final o să folosesc un citat din Mica Oprea, care mi-a dat probabil cea mai frumoasă definiție a funcționarului din administrație, zic că vi se potrivește și vouă:

„Trebuie să ai în minte întipărit acest aspect dacă lucrezi în administrație: ești acolo – nu să stai în genunchi în fața omului, dar ești în slujba lui, ca să-l ajuți să-și rezolve problema. Să-l asculți, să-i preiei problema și să o duci mai departe, să găsești soluția. Asta e administrația: pune în executare legile…”.

ARTICOLE SIMILARE

15 COMENTARII

  1. rectificare…doamnele de la urbanism intocmeau urbanismele si cand ajungeau sus la secretara, asta nu le semna
    doamnele de la urbansim facea adrese la oameni cu mentiunea ca : doamna secretara nu vrea sa semneze din motive necunoscute

  2. Motto:
    „Nu v-ajute Dumnezeu sfântul!”
    (Liviu Rebreanu- Proștii)
    Proverul „Peștele de la cap se împute” apare în folclorul multor state și se referă la corupția dintr-o comunitate sau societate, corupție care începe de la nivel înalt. Proverbul face referire la conducători dar și la obediența celor conduși. Conform proverbului, pentru cazul prezentat in editorial principala vină o poartă fostul primar Ovidiu Cretu cel care timp de trei mandate a avut un comportament de vataf si a tratat orasul Bistrita ca pe propria sa mosie. Iată ce sustinea edilul Bistritei intr-un interviu din presa locală apărut in vara anului 2013: “Viceprimarul este ajutorul primarului. Dacă cineva crede că viceprimarul este reprezentantul Consiliului în aparat şi cel care îl controlează sau îl monitorizează pe primar, se înşeală. Viceprimarul, ori e ajutorul primarului, ori nu e nimic.”, dupa care adauga: “Cine ţine minte, cine îşi aminteşte de viceprimarii din acea vreme? Totul se descarcă pe primar şi eu îmi asum lucrul acesta. Dacă se descarcă lucrurile pe mine, pot să las eu frâiele din mână? Nici nu intră în discuţie aşa ceva.”
    Prin urmare, dacă viceprimarii erau considerati ca niste slugi ale primarului, ce să mai vorbim de consilieri sau functionari si de simplii cetateni. De altfel se vede bine rezultatul modului despotic in care a fost administrat orasul Bistrita. Inafară de niste investitii aberante de tipul pârtiei de ski „Cocos”, nu se vede nimic palpabil. Dimpotriva, Bistritaa ajuns de râsul lumii:
    (Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/)

  3. Cand iti cumperi un teren te asiguri ca iti poti face casa pe el, altfel nu ai dreptul sa te plangi ca nu obtii autorizatie in mijlocul livezii, sunt legi peste tot in lume in acest sens, daca te inbolnavesti de stres ulterior e doar din prostia ta si nu e nimeni vinovat. Articolul e foarte tendentios e linsaj, asa ceva nu poate fi numit jurnalism. Lasati justitia sa isi faca treaba, la Cluj va asigur ca nu ar citi nimeni asemenea isterie jurnalistica, nivelul la care coborati e unul foarte jos. Articolul e doar un circ ieftin.

    • @Bobo P – probabil ca ai partial dreptate cu faptul ca acest articol poate fi numit isterie jurnalistica, dar este 100% REAL!!!
      Realitatea creata de unii/unele carora le impartasesti tu opiniile ne-a adus in aceasta situatie!!!
      Legile trebuie respectate de toti si imbunatatite. NU este normal ca o anumita decizie sa ramana la latitudinea unui om (oama). Toate institutiile vor doar sa incaseze taxa ca sa emita un aviz si eventual ceva pe langa… de ce??? De ce nu pot face o analiza corecta a fiecarei solicitari si sa raspunda documentat in 2-3 zile – NU se poate acolo pentru ca …. daca ai avize favorabile de la toti de ce mai stau documentatiile cu lunile prin primarie??? In asteptarea cotizatiei???
      de ex.- E plin de retele de apa private, cate 2, 3 pe o amarata de poteca de pamant, de ce???? pentru ca decizia sta in pixul unei doamne de la Aquabis, care probabil asteapta ceva si rezolva situatia.

      • D-na Gaftone nu este vinovata de acuzatiile care i se aduc, o sa vedem cat de curand acest lucru, dar cel mai probabil nu o sa mai scrie ziarele despre acest lucru, peste tot avizele se obtin f greu nu doar la bistrita, tocmai faptul ca nu semna orice i se punea pe masa este un argument care demonstreaza ca isi facea corect meseria, din nou la Cluj daca ai tupeul sa construiesti case in extravilan o incasezi de de nu te vezi, nu sa mai ai tupeul sa mergi la primarie sa te puna in legalitate cu casa construita ilegal.

        • Ce logica ai bobita ???? Compari clujul cu mosia pesedista numita Bistrita??? Cu eminenta căcănie numită dâncu , lumina tinererului pesedist? N-ai avut nici parinti ai nici bunici care sa te invețe bunul simt ai ce-i ala ridicol. Pacat

    • Circ ieftin e incercarea ta de a minimaliza jaful si bataia de joc a vitelor „zeite”. Te faci de ras ! dancila si andrusca nu-ti citesc comentariile ca sa ai si relevanta in comnearii

  4. Nu este singura primarie in care se intampla aceste lucruri. De 5 ani ma lupt sa intru in legalitate. Pentru ca nu am dat bani m-i se baga bete in roate ajungand in instanta pentru ca cineva nu vrea. Aceste instututii sunt pentru a ajuta cetateanul teoretic, practic sunt pentru a te incurca sa nu zic altfel. Ar fi o idee buna sa se faca controale si cine a gresit sau nu si-a facut treaba sa plateasca.

  5. Situatia descrisa in articol parca v-as fi spus-o eu. Este 100% ce am patit eu, dar sa stiti ca in acest grup mai sunt si alte institutii implicate, aspect pentru care am dovezi. Nu o sa se schimbe absolut nimic pana nu se schimba personalul incompetent( oameni pusi politic nu pe competente). Prejudiciile cauzate de acesti zei ar trabui sa le plateasca din banii lor nu din banii statului. Ar fi multe de spus, dar nu are rost pentru ca proverbul romanesc Cainii latra, ursul trece se potriveste si aici.

    • plingere penala, pentru abuz in serviciu si cereti citeva mii de eur despagubiri.de la primarie . parte vatamata . sigur ii veti primi pentru ca primaria ii va scoate din buzunarul sau casa sau terenurile lui pop, si restu, gaftone . cereti sechestru asiguratoriu pe toate bunurile , lor, sot, copii, verisori frati, daca nu pot dovedi sursa banilor .

  6. la fel de adevarat este ca cetatenii nu isi apara drepturile, si incearca sa corupa ca sa isi rezolve mai repede problema. Pai cand sti ca tu ai dreptate, ca ti se incalca un drept, tu stai fara sa faci nimic? sau eventual cauti solutia salvatoare? care conduce la a da mita ? de vina suntm in mare parte noi cetatenii, fiindca nu stim si nu vrem sa actionam……. in tarile civilizate pe asta se bazeaza totul. La noi ii zice ciripit si da rau ca vezi doamne umblii cu din astea!!! dar lipsa actiunii genereaza coruptia si smecheria! Daca de zeci de ani, ca si pe vrema PDL era la fel, nu va faceti girji zeitiele aste sunt de pe vremuri acolo, daca de zeci de ani nimeni nu a facut o plangere serioasa, un flagrant….asta este…rezultatul.

  7. acum un an scriam cuiva, daca in 30 de zile primaria nu iti raspunde – in scris, decizia si motivata – atunci ai dreptul la expirarea celor 30 de zile, te duci in instanta cu hirtia de la posta, sau cu faxul, si ceri autorizatia. apoi aduni toate cheltuielile si depui plingere penala pt abuz in serviciu, si te constitui parte vatamata in procesul penal cu citeva mii de eur. asa trebuie facuta. Plingere la DNA , caci acolo e clar ca exista un interes. se pare ca de atunci citiva sau prins de smecherie. Acum toti care nu au primit iun termenul legal de mAXIM de 30 de zile, sa depuna plingere penala, sa ceara despagubiri priomariei , ca este angajata lor, de citeva mii de eur, plingere depusa la DNA : asa se face. primaria va plati, ulterior, isi va scate banii de pe cei vinovati ca nu sißau facut datoria . asa ca sfatul meu, incepeti cu plingerile, plus ca se cereti primariei sa se constituie parte vatamata , daca turc e asa destept , cu valoare aimpozitelor neincasate. zinele vor trebuie sa vinda tot ce au agoinisit sa plateasca daunele primariei . ORICE REFUZ SE FACE MOTIVAT SI SE DAU MOTIVELE

  8. Ce imi tihneste de bine . Bistriteanul imi face si mie putina dreptate. De departe sunt campionul bataii de joc aici in centrul orasului la Posta Veche unde astept eliberarea Autorizatiei de constructie platita de mine in 2007 pe terenul de la tatal meu Doctor in Drept , teren cumparat de la sasi in 1939 si mostenit de mine si locuit si muncit tot timpul fara intrerupere la treia generatie de Balani. GOLANII si-au batut joc de mine in ultimul hal cu consilieri cu tot cu JURIDIC si HURBANISM. Mi s-a refuzat totul pana si intrarea in legalitate, o amarata iesire din indiviziune dureaza la Judecatorie din 2008 si nu este gata nici ea. Ce mai , de departe sunt campionul incompetentilor si jmecherilor de peste tot. mi se cere inca sa fac cadouri in curte unor vecini sa le fac mici loturi din averea lui tata ca sa pot pe final sa primesc autorizatia . Am facut patru expertize ma lupt cu avocati de doi bani care apara un vecin care mi-a blocat Autorizatia cu ajutorul celor din Primarie. Actele mele sunt beton , schite si intabulari repetate si cu toate astea imi cauta chichite CINCEA de la juridic . Despre bietul CRETU sa aiba parte de pensie lunga dar si el mi-a fost potrivnic si prostit de juridic si Hurbanisti. Am dus batalii cumplite si de doua ori am fost evacuat din sala CL de Politia Locala pt. faptul ca imi ceream un drept constitutional.

  9. Mai, sunteti de toata groaza, poi este sau nu este democratie in tzara asta ? Este ori nu este dreptul de proprietate cu efecte depline, adica se aplica ori nu se aplica dezmembramantul dreptului de decizie asupra proprietatii, sau… HOTARASTE STATUL UNDE DA SI UNDE BA ? Atunci… ce democratie-i asta ?
    La urma urmei, nu stiu de ce f*te grija pe cineva ( chiar si pe statul roman ) cine , ce si unde construieste ceva, pe proprietatea tabulara a sa ? LASATI MAI OAMENII SA ISI FACA CE CONSTRUCTII DORESC, DACA AU BANI SI PUTEREA S-O FACA FARA SA VA CEARA AJUTORUL , ca asta este in avantajul societatii in ansamblu, statul ne mai avand obligatia sa puna ” ceva-n palma ” celui cu „mana-ntinsa ” dupa ” hajutoare sociale manc.atz.-as ” … !
    Mai politrucii lu… p.p. … fiti bucurosi ma , ca cineva vrea si poate sa construiasca fara sa va ceara ajutorul si nu-i mai tot f*Tetzi si rasf**etzi atata pe oameni ! Aia consider io adevarata democratie . Altceva este insa, daca legile sistematizarii, impun un anumit ” standard ” tehnic si estetic, ptr constructiile din anumite zone, care trebuie respectate… DAR PE PROPRIETATILE LOR, LASATI-I PE OAMENI SA CONSTRUIASCA CE , CUM SI UNDE VOR , atata vreme cat nu deranjeaza persoanele, vecinatatile acestora fizic si/sau psihic ori nu polueaza ” natura ” .
    Cred ca ceea ce spun io aici este doar o himera… care nu se va realiza in Romania NICIODATA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.