EDITORIAL: Nație de lași și fricoși! Înotăm în acest rahat spre moarte pentru că v-a fost frică și să vă apărați dreptul la sănătate

EDITORIAL: Nație de lași și fricoși! Înotăm în acest rahat spre moarte pentru că v-a  fost frică și să vă apărați dreptul la sănătate

Parafrazându-l pe Țuțea, m-am dus în opt sau nouă procese de presă pentru un popor de idioți! Idioți și lași. Și fricoși. Atât de fricoși că nu sunt în stare să lupte nici pentru drepturile lor fundamentale. Cum ar fi sănătatea. Vă meritați soarta. Și eu alături de voi. Știți de ce noi ziariștii nu am reușit să schimbăm prea multe în țara asta în 30 de ani de libertate de exprimare? Pentru că voi n-ați fost lângă noi, lașilor! Erați ascunși după pagini de ziar, apoi în fața televizorului, azi în fața telefonului și savurați doar agresivitatea jurnalistului. Vă satisfăcea doar să le zicem ălora rahatul, combinația, în față, nu să schimbăm ceva, că pentru asta era nevoie de toți și stăteați prea comod în fotolii, nu v-ați fi deranjat. Ne-ați lăsat singuri, lașilor! De asta suntem aici după 30 de ani.

Dacă erați și voi lângă noi făceam țara aia după care vă miorlăiți zilnic, dar pentru care așteptați să lupte alții, nu voi! Noi ne-am făcut datoria. De tâmpiți și de îndrăgostiți ce eram de meseria asta, că n-am cunoscut încă jurnaliști curajoși și drepți care să se fi îmbogățit din presă. Niște proști, aia suntem! Iar voi, categoric, niște lași, niște fricoși, care așteptați să lupte alții pentru voi, în timp ce voi stați comozi în fotolii savurând lupta unui ziarist sau a unui ziar curajos. Aaaaaa, ce le-a zis-o! Așa, și? Ce s-a rezolvat? În afară de că și-a mai făcut ziaristul niște dușmani care vor pune preț pe capul lui? Eu mai am puțin și nu va exista om cu funcție sau interese în județul ăsta cu care să nu mă fi certat. Pentru voi, pentru drepturi, pentru nedreptăți. Eu nu țin minte să mă fi luat la harță cu cineva că am fost nedreptățită, mă cam descurc singură, am suficient curaj să lupt pentru dreptatea sau drepturile mele. Dar pentru voi, pentru nedreptățile voastre, pe care le-am considerat și ale mele, pentru lucrurile anormale pe care ni le semnalați sau le-am văzut singuri, mi i-am pus în cap pe toți. 

N-aveți curaj nici să vă apărați drepturile! De asta suntem în rahat până în gât. Că majorității i-a fost frică. 

Ce v-ați zis? Da, e ok să lupte cineva pentru dreptul meu de a nu fi pus în pericol de persoanele carantinate, dar să nu se știe că am fost eu cel care a sesizat, nici măcar să se bănuiască. Stau eu pitit și să rezolve proștii ăia de ziariști totul. Că ei lucrează non-stop. Și gratis, că nu-mi amintesc în ultimii 12 ani de presă să fi plătit cineva informația pe care o livrăm, munca pe care facem în slujba voastră, că noi NU SUNTEM PLĂTIȚI DE STAT, deși prestăm un serviciu public, gratuit, esențial, de care beneficiază toată lumea. Noi schimbăm lucruri cu cuvinte din banii încasați din publicitatea aia care vă deranjează la ochișori.

Da, așa fac proștii de la Bistrițeanul. Lucrează non stop și dublu față de acu o lună, chiar nu facem față avalanșei de știri. Personal, vorbesc cam 6 ore la telefon zilnic, culeg informații, fac legături, coordonez redacția și sunt cu ochii în 100 de direcții să nu-mi scape ceva, să fac ce trebuie, să pun presiune acolo unde trebuie să îndreptăm lucruri care ne-ar putea duce într-o direcție proastă, care să însemne îmbolnăviri sau pierderi de vieți. Colegii mei sunt frânți de oboseală, nu mai există sâmbătă, duminică, lucrăm mai mult decât înainte și, absolut conștienți, toată echipa, pe mai puțini bani. Da, ne-au (s)căzut 90 la sută din contracte și nu știm dacă peste o lună vom avea bani de salarii. Suportăm ironii, răutăți, dispreț, oprobriu public laolaltă cu succesul și recorduri de rating, ne încurajăm cu mulțumirile sincere venite din partea voastră și trăim satisfacția de a ne face treaba bine, onest, chiar și fără bani la un moment dat. Dacă ați fi avut aceleași pretenții de la politicieni cum aveți de la noi și curaj să-i sunați sâmbăta, la 20:35, altundeva am fi fost…

Le-am înghițit pe toate, mai mult decât trebuia în 22 de ani de presă. Până în seara asta. Când mi-a sărit țandăra rău de tot din mai nimic, că așa se întâmplă sau mi se întâmplă. Și am avut o revelație. De ce suntem noi aici după 30 de ani de democrație și libertate de exprimare în care am schimbat doar sărăcia pe opulență, mașini și case, dar rahatul stă ascuns încă bine sub preșul numit stat?! Bine, a cam început să pută de ceva ani, iar acum vom vedea câte vieți și îmbolnăviri ne va costa faptul că ne-ați lăsat doar pe noi, ziariștii, să luptăm pentru voi, să le-o zicem verde în față. Ca să fi schimbat ceva trebuia să fiți alături de noi, cu nume și prenume. Nu ascunși și să savurați răzbunarea prin cuvintele noastre. Au rămas doar vorbe și scandal, fapte și schimbări -prea puține.

„…ziariștii lucrează non stop, ca și poliția, așa că ar fi frumos să se miște și pentru așa ceva…” – a fost fraza dintr-un mesaj care m-a scos efectiv din minți. Da, doar că ziariștii ăștia de la care aveți atâtea pretenții de disponibilitate lucrează non stop și, spre deosebire de polițiști, nu sunt plătiți de la bugetul de stat. Nu. Sunt plătiți din amărâta aia de publicitate care vă zgârie pe retină.

Și ca să vă explic contextul, să înțelegeți, o să vă spun că o prietenă care în 22 de ani de presă nu m-a abordat NICIODATĂ să o ajut cu ceva, îmi scrie de două zile, cu mare delicatețe (ca ea), dacă pot să o ajut să public un material despre niște zăpăciți care nu respectă carantina, spre disperarea și spaima vecinilor, oameni mai în vârstă, etc. Urmăresc două zile un coleg mai liber să îi dau să facă știrea, un moment în care să intre, că avem foarte multe știri, etc.

Publicăm și azi, de la amiază, mă tot presează să schimb o fotografie, că sunt speriați vecinii să nu-i agreseze „sălbaticii” din carantină, dacă își dau seama că a fost făcută din fața casei lor. Între timp, disperată că nu voiam să cedez, nu șterg poze și nu schimb texte, îmi trimite mesajul vecinului, în corpul căruia am găsit fraza de mai sus, care m-a aprins. Ziariștii lucrează non stop… Și GRATIS am strigat. Că ei iubesc ce fac și dragostea, știți, e oarbă…

Doamne, și am avut o revelație: de asta suntem noi aici după 30 de ani de libertate de exprimare în care am schimbat doar căruța cu Mercedesul și opincile cu pantof cu toc! Păi dacă ne e frică să luptăm pentru dreptul de a ne simți în siguranță pe strada noastră, dacă ne e frică de o poză făcută de altcineva, dacă ne e frică să luptăm cu nume și prenume pentru dreptul nostru la sănătate și așteptăm pe alții să o facă pentru noi, atunci ne merităm soarta și chiar n-am înțeles nimic din ce ne oferea democrația câștigată în 1989. 

Frica e blestemul nostru. Nu altceva. Frica. De asumare, de a-ți striga în gura mare drepturile.

Strigați acum după autorități și nu vin. Sunați la redacție să ne descrieți incompetența. Unde erați când am scris de atâtea ori că avem un stat slab, condus de incompetenți unși politic și că asta e foarte periculos? Unde erați? Ce făceați?

Vreau să vă mai întreb unde erați acum 4 ani când am scris ASTA despre Andrițoiu, directoarea de atunci și de azi a DSP BN? Dacă îi cereați și voi demisia alături de mine, poate astăzi aveam în fruntea DSP BN pe cineva capabil de organizare și coordonare. Stimabila n-a reușit, în epidemia actuală, să organizeze nici evidențele și să răspundă angajații la telefonul oamenilor, să le dea indicații ce să facă. O să ne îmbolnăvim mai mulți decât trebuie din asta?! Așa vă trebuie, fricoșilor. La fel s-au îmbolnăvit și au murit și alții de nosocomiale din spitale, când voi ați stat ascunși după televizoare și monitoare admirând ancheta sau curajul jurnaliștilor. Ați strigat numai când v-a afectat pe voi, nu și pe alții. De ce? De frică?

Atunci ne merităm soarta. Tăceți după monitoare, telefoane și acum. Așa ar fi decent. Și corect. Să suferim în tăcere.

Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și 4 decese. 20 de bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 2, 2020 - Avem 886 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de infecție.
EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie august 2, 2020 - Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie...”
FACEBOOK POLICE: Săriți, s-au furat cuvintele din dicționar… august 2, 2020 - Nici n-a început bine campania electorală că s-a încins o luptă pe cinste între candidați. Încă nu s-a ajuns la faza pe idei și proiecte, deocamdată asistăm la campionatul local de aruncat lături. Pe alocuri, încăierarea capătă accente comice… De departe avem parte de cea mai interesantă și colorată campanie pentru Primăria Bistrița din ultimii...
Rostul de dimineață: O ființă stranie, în Schullerwald…! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap… august 2, 2020 - Ce mai ființă stranie, în Schullerwald...! Ce figură bizară și uimitoare ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute...! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap... Și nici să ne judece sau să ne ciopârțească – așa cum am merita cu vârf și îndesat...
OPINII: Administrația, “coana mare” fără mentalitate europeană august 2, 2020 - De multe ori m-am întrebat de ce în România lucrurile merg așa cum merg: greoi, cu multă birocrație, cu termene foarte lungi de răspuns la o simplă cerere adresată instituțiilor. De ce? De ce nu facem lucrurile așa cum știm că trebuie făcute pentru a avea sentimentul că trăim într-o țară căreia îi aparținem?! În ultimele decade am observat o radicalizare a populației României care a dus la scindarea acesteia în două tabere. Această scindare s-a produs pe nesimțite, chiar sub ochii noștri. Fără să ne dăm seama, am ajuns combatanți în războiul româno-român. 
Aproape 25 de milioane de lei pentru pagubele produse de inundații în județul Bistrița-Năsăud! august 1, 2020 - Județul nostru a fost, în luna iunie, sub coduri portocalii și roșii de ploi și inundații. Zeci de localități au fost afectate. Guvernul a alocat aproape 25 de milioane de lei pentru localitățile afectate. VEZI repartizarea sumelor:
Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna august 1, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.
O nouă obligație, pentru primari: „E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus” august 1, 2020 - Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască...”
Bistrița-Năsăud: 19 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate august 1, 2020 - Avem 876 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 19 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de infecție.
Patru persoane reținute pentru 30 de zile, dintre cei care ar fi introdus ilegal arme letale în țară august 1, 2020 - Polițiștii au descins jos la domiciliile a șapte persoane din Bistrița-Năsăud și Maramureș. Acestea sunt bănuite că timp de patru ani au introdus ilegal arme letale în țară. În urma perchezițiilor au fost ridicate 22 de arme, peste 1.000 de cartușe și sute de componente arme. Instanța i-a reținut pentru 30 de zile pe patru dintre suspecți. VEZI ce pedepse au primit ceilalți suspecți:
Motocicleta galbenă, din nou pe pistă! Sorin Pop țintește, ca întotdeauna, la podium! august 1, 2020 - A treia etapă a Moto RC se desfășoară în acest weekend la Adâncata. Bineînțeles, motocicleta galbenă nu lipsește de pe pistă. Iar Sorin Pop, ca de fiecare dată, țintește la podium.
VIDEO Spectacol în Parcul Național Călimani: Ce soluție a găsit un ursuleț „chinuit” de mâncărimi august 1, 2020 - Un ursuleț care-și face veacul în Parcul Național Călimani a găsit o soluție pentru mâncărimile de pe spate. Acesta s-a scărpinat de zor de un copac, întreaga scenă fiind surprinsă de camerele de monitorizare ale parcului.