EXCLUSIV: Un documentar Netflix dezvăluie legătura dintre deputatul Robert Sighiartău, președintele Iohannis și Familia, o grupare creștină secretă care influențează politica lumii

EXCLUSIV: Un documentar Netflix dezvăluie legătura dintre deputatul Robert Sighiartău, președintele Iohannis și Familia, o grupare creștină secretă care influențează politica lumii

Întrebarea despre cine controlează cu adevărat puterea globală este una veche, iar răspunsul pe care îl primim este rareori satisfăcător. Ceea ce aparent numim democrație reprezentativă pare să fie considerat de mulți ca fiind ceva performant… doar că „marionetele” noastre alese să ne reprezinte în sălile de ședințe sunt ridicole. Deputatul Robert Sighiartău este personaj într-un documentar Netflix despre Familia, o organizație creștină secretă care influențează politica mondială.

Netflix a lansat în vara anului trecut o mini-serie documentar de cinci episoade, intitulată „Familia: Fundamentalismul și politica americană”.

Regizat de Jesse Moss și adaptat după bestseller-ul cu același nume semnat de Jeff Sharlet, Familia aduce în lumina reflectoarelor o organizație creștină secretă cunoscută sub numele de Fellowship (Frăția n.r.). Aceasta activează în Washington D.C. și controlează rețelele de putere pentru a influența evenimentele care au loc la nivel Mondial.

De ce am fi interesați să tratăm un subiect care, aparent, nu are nici o legătură cu România? De ce ne-ar interesa un documentar despre organizațiile secrete din America?

Răspunsul e unul cât se poate de simplu. Poate pentru că mini-seria Netflix este despre creștini cu influență care încearcă să aducă legile lumești pe aceeași undă cu cele biblice. În documentar este atins inclusiv subiectul Referendumului pentru familie organizat în urmă cu doi ani în România. Sau, poate pentru că – într-unul dintre cele cinci episoare – apare o fotografie cu un personaj politic bine-cunoscut nouă… Un bistrițean de-al nostru care acum deține o funcție importantă într-un partid politic din România, dar despre acest subiect puțin mai târziu.

Cine este Familia și ce vrea de la noi?

Fondată în 1935 de un bărbat pe nume Abraham Veride, Familia sau Frăția – așa cum mai este numită, a luat naștere inițial din încercarea de a organiza o întâlnire a proprietarilor de afaceri. De-a lungul anilor, a evoluat în ceea ce unii ar numi-o teocrație secretă. Alții ar considera-o drept o mișcare subterană a unor oameni creștini proeminenți, care își exercită influența nu doar în Statele Unite, ci și în străinătate.

Membrii Familiei își desfășoară activitatea sub un văl de secret. Șeful comunității, Douglas Coe, care a murit în 2017, a considerat că grupul își poate exercita cel mai bine influența în acest fel. În Frăție sunt incluși senatori, diplomați și lideri religioși din întreaga lume.

Mini-seria susține că modul principal de păstrare a influenței Familiei este National Prayer Breakfast (Micul Dejun cu Rugăcine n.r.). La eveniment a participat fiecare președinte al Americii, de la Dwight Eisenhower până în prezent. Deși mulți consideră Micul Dejun de Rugăciune un eveniment banal, potrivit regizorului acesta „este într-adevăr o demonstrație impresionantă de influență și putere”.

De obicei, evenimentul are loc anual, în prima joi din luna februarie. El găzduiește aproximativ 3.500 de invitați, inclusiv invitați internaționali din peste 100 de țări. Micul Dejun cu Rugăciune nu e altceva decât o serie de întâlniri, prânzuri și mese. Este proiectat să fie un forum pentru elita politică, socială și de afaceri, pentru a se aduna și a se ruga împreună.

Filosofia după care Frăția se ghidează e una relativ simplă. Liderii sunt aleși pe sprânceană de însuși Dumnezeu, nu de popor. Nici nu contează ce păcate are un politician. Poate să-și fi înșelat și nevasta, poate fi chiar un dictator cu sânge rece… Important e să beneficieze în continuare de girul organizației și, implicit, de al divinității. Păcatele se iartă, până la urmă. Situația e ilustrată prin două foste speranțe ale conservatorismului american care au comis păcatul adulterului. Au fost anchetate inclusiv pentru fapte de corupție, dar nu și-au pierdut niciodată susținerea organizației.

„Dictatori, criminali și hoți” – legătura României cu Familia

Familia s-a folosit de influența pe care o are la Washington pentru a face lobby, pentru a-l momi pe Klaus Iohannis și pentru a se implica intens în organizarea și desfășurarea, în România, a deja celebrului referendum pentru familia tradițională din anul 2018.

Documentarul Netflix expune culisele vizitei efectuate în România, în 2017, de unul dintre cei mai influenți emisari ai Familiei – congresmanul Robert Aderholt, a cărui vizită a fost plătită de organizație și aranjată de deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, despre care aflăm în episodul 4 intitulat „Dictatori, criminali și hoți” că este un vechi și activ membru al organizației religioase, pe care este gata să o servească oricând.

Întrebat dacă Familia s-a implicat în organizarea referendumului pentru familia tradițională din România, deputatul PNL a oferit un răspuns. „Am menționat Frăției că urma să avem un referendum, când am fost ultima oară în SUA în vizită, anul trecut (2017 n.r.). De atunci am discutat cu ei de mai multe ori despre cum se desfășoară procesul. Frăția, ei sunt niște oameni pe care îi pot suna oricând, iar problema mea devine numaidecât problema lor”.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, prezent la Micul Dejun cu Rugăciune din Statele Unite ale Americii

Mini-seria Netflix e cu atât mai surprinzătoare cu cât la un moment dat rulează o fotografie cu nimeni altul decât Robert Sighiartău, deputatul PNL de Bistrița-Năsăud și secretarul general al PNL.

Am verificat contul lui de socializare, iar fotografia din documentar pare să fie preluată de acolo. În 2018 Sighiartău își informa urmăritorii, printr-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook că a avut onoarea de a participa la National Prayer Breakfast din SUA.

„Anul acesta am avut onoarea de a participa la cea de-a 66-a ediție a evenimentului anual, National Prayer Breakfast, SUA. Un eveniment de excepție la care sunt invitați lideri din toată lumea și care se desfășoară în prezența președintelui SUA”, scria Robert Sighiartău în 9 februarie 2018.

Reporterii Bistrițeanul.ro au încercat de nenumărate ori să îl contacteze pe deputatul PNL, pentru a discuta cu el despre prezența lui la acel eveniment. Și despre legătura sa cu Familia, având în vedere că evenimentul este organizat cu sprijinul The Fellowship Foundation (fundația Frăției n.r.). Ne interesa să știm cum a ajuns să participe la Micul Dejun cu Rugăciune. A primit personal invitația sau a ajuns acolo printr-o altă conjunctură?

Nici până în acest moment, Robert Sighiartău nu ne-a răspuns la telefon sau la mesaje, deși își anunțase disponibilitatea de a sta cu noi de vorbă și de a clarifica toate detaliile legate de Familie și prezența lui în filmul cu același nume.

Mai jos, câteva imagini video cu momentul apariției lui Robert Sighiartău în documentarul regizat de Jesse Moss.

Micul Dejun cu Rugăciune, organizat și în România

După modelul Statelor Unite ale Americii, în organizarea Grupului Ecumenic de Rugăciune, și Palatul Parlamentului din București găzduiește de câțiva ani un Mic Dejun cu Rugăciune. Manifestarea prezintă un mare interes pentru clasa politică, dar și pentru Biserică, fiind organizată de Grupul Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului.

Așa cum reiese dintr-un document semnat de Grupul Ecumenic de Rugăciune, care poate fi consultat AICI, la evenimentul organizat în anul 2019 urmau să participle aproximativ 500 de invitați din România, din țările balcanice, din SUA și din alte țări. La eveniment au fost prezenți parlamentari și personalități ale vieții culturale, religioase și ale mediului de afaceri, înalte fețe bisericești, oameni de cultură și reprezentanți mass-media.

Se pare că Robert Sighiartău e un personaj vocal în cadrul evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune din România. Drept dovadă, cele trei materiale video de mai jos, în care deputatul PNL de Bistrița-Năsăud preia cuvântul la aceste întâlniri.

Doi bistrițeni în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament

Foarte interesant cum în interiorul Parlamentului funcționează, de câțiva ani de zile, o structură paralelă și transpartinică, în afara oricărui statut juridic. E vorba de Grupul Ecumenic de Rugăciune. Îl găsiți și cu denumirea de Grup Creștin de Rugăciune al Parlamentului României.

Dacă intrați pe site-ul Camerei Deputaților sau Senatului, veți observa că acest grup nu apare în nicio categorie de structură parlamentară. El operează, așadar, pe lângă regulament. Practic, acest Grup Ecumenic de Rugăciune acționează ca un suprapartid neînregistrat. Un grup de interese despre care nu prea există multe informații disponibile.

Și despre acest aspect am vrut să vorbim cu secretarul general PNL Robert Sighiartău, dar am primit același ton ocupat, ca de fiecare dată când am încercat să luăm legătura cu el.

Informațiile disponibile ne arată că din acest Grup Ecumenic de Rugăciune fac parte doar 21 de parlamentari care după ce și-au împărțit funcțiile în comisii și-au format și Grupul de Rugăciune. Printre cei 21 de membri se numără și doi bistrițeni: secretarul general al PNL – Robert Sighiartău și fostul ministrul al Apelor și Pădurilor – Ioan Deneș.

Conform informațiilor, membrii acestui grup se află la baza recentei ciuntiri legislative a educației pentru sănătate, care, cuprinzând și noțiuni de educație sexuală, cică ar fi „furat inocența copiilor”.

Liliana Popescu notează într-un articol pentru Adevărul că reţeaua Frăţească (Grupul de rugăciune din Parlament) are o mare problemă.

„De fapt, problema e a noastră, a celor care împărtăşesc valori democratice. Reţeaua Fraţilor români nu este aleasă democratic. Partea perversă este că membrii ei, fiecare în parte, a fost ales pe o listă de partid. Întrebarea care se pune este: agenda cui o promovează grupul Frăţesc? A partidului pe care îl reprezintă democratic sau a Frăţiei?”, spune aceasta.

EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.
FELICITĂRI: Premii în bani și diplome, pentru elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională septembrie 26, 2020 - Elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020 au fost premiați ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.
Cei suspecți sau confirmați cu Covid-19 pot vota cu urna mobilă. Ce trebuie să facă: septembrie 26, 2020 - Persoanele care sunt suspecte sau chiar confirmate cu Covid-19 vor putea vota la alegerile de mâine, cu ajutorul unei mobile. Aceasta, însă trebuie solicitată de astăzi, în baza unor documente justificative, eliberate, via e-mail sau Whats App de către DSP.
Bistrița-Năsăud: 26 cazuri pozitive și 16 bistrițeni externați. AJOFM BN „atacată” de coronavirus septembrie 26, 2020 - Avem 1.468 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 16 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.552 cazuri noi de infecție.
Aquabis: Se sistează apa în Viile Tecii septembrie 26, 2020 - Se sistează apa în Viile Tecii astăzi, 26 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune: 
Incendiu la Prefectură: au ars dezinfectanți care urmau să fie distribuiți în secțiile de votare septembrie 26, 2020 - Un incendiu minor a avut loc noaptea trecută în subsolul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. Au ars materiale sanitare care urmau să fie distribuite în secțiile de votare. Autoritățile spun că pachetele cu dezinfectanți au fost refăcute, iar în cursul zilei de astăzi acestea vor ajunge la destinație.
Bunătățile lu` Nina cuceresc Clujul! Chef Nina Rus deschide băcănie în orașul metropolă! septembrie 26, 2020 - ”L-am prins pe Dumnezeu de picior, dar avem și mult de lucru”  a explicat chef Nina Rus. Romuleanca va deschide o băcănie la Cluj. Cu produsele sale extraordinare, care au cucerit o lume întreagă. Dar și cu produse tradiționale de patiserie.
FOTO/VIDEO: Mașină răsturnată pe plafon, la ieșirea din Beclean, abandonată! Ar fi fost furată și avariată de un tânăr fără permis septembrie 26, 2020 - Azinoapte, în jurul orei 02.00, un participant la trafic a văzut o mașină răsturnată pe marginea carosabilului, la ieșirea din Beclean. Era abandonată, cu farurile aprinse și cheia în contact, așa că a alertat poliția. Cel ce o condusese ar fi furat-o, avariat-o, iar după ce s-a răsturnat a pornit pe jos spre Șintereag.
FOTO: Accident mortal în Năsăud. Doi bărbați și-au pierdut viața septembrie 25, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în localitatea Năsăud. Două victime au rămas încarcerate și se află în stop cardio respirator. Din nefericire doi bărbați și-au pierdut viața.
VIDEO. Primarul Vasile Borș: Anunț important pentru locuitorii din Maieru septembrie 25, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș a trecut în revistă proiectele pe care a reușit să le realizeze la Maieru. Totodată, Vasile Borș a făcut un anunț important pentru localnicii din Maieru: 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean al României septembrie 25, 2020 - „Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean - nu al PSD - ci al României. Radu Moldovan a adus în judeţul dumneavoastră, numai din fonduri europene, 5.000 de euro pe cap de locuitor. Următoarele judeţe sunt până în 2.000 de euro, deci diferenţa este dublu şi...”, a declarat astăzi, la Bistrița, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
VIDEO – Stelian Dolha, despre sprijinul de care agricultura din județ are nevoie septembrie 25, 2020 - Stelian Dolha, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean BN: Într-un județ cu o pondere rurală atât de mare cum este Bistrița-Năsăud, preocuparea pentru prosperitatea fermierilor pentru trecerea gospodăriilor rurale și a fermelor la un alt nivel trebuie să fie o preocupare constantă.
FLAVIU LUPȘAN, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani: Pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani și candidat pentru un nou mandat la primărie, a dezvăluit în studioul Bistrițeanul Live pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii ani.
VIDEO. Dorin Vlașin (candidat PNL la Primăria Năsăud): „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…” septembrie 25, 2020 - „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…”, avertizează candidatul PNL - USR-Plus la Primăria orașului Năsăud - Dorin Vlașin. Tânărul politician este de doi ani viceprimar și consideră că centura ocolitoare a Năsăudului este o prioritate de mare importanță pentru oraș. 
Membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud, obligat de Biroul Electoral Județean să șteargă un clip de pe Facebook. Ce reguli încălca: septembrie 25, 2020 - Biroul Electoral Județean a obligat un membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud să șteargă un material video de pe Facebook. În acesta apărea buletinul de vot de la alegerile de duminică și o ștampilă pusă pe PSD. BEJ a considerat că clipul, care ulterior a fost distribuit pe rețeaua de socializare și de alți lideri ai PSD, încalcă legea.
Bistrița-Năsăud, sub cod PORTOCALIU de ploi și cod GALBEN de inundații septembrie 25, 2020 - Toamna își intră în drepturi. Agenția Națională de Meteorologie anunță că vremea caldă ia sfârșit. Mai mult, județul Bistrița-Năsăud intră sub incidența codului portocaliu de ploi și a codului galben de inundații.
Bistrița-Năsăud: 16 cazuri pozitive, printre care un elev, doi fotbaliști și un asistent medical, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 25, 2020 - Avem 1.442 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 16 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.629 cazuri noi de infecție.
Un bunic pe bicicletă a dărâmat un altul ce ieșea dintr-o curte. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD septembrie 25, 2020 - Un accident.... stupid a avut loc la Șanț. Un bătrân de 70 de ani, aflat pe bicicletă, a dărâmat un alt bătrân de 72 de ani, care ieșea din curtea unei case. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la Cluj-Napoca.
VIDEO: Un amfiteatru în aer liber, pentru trișcașii din Leșu…?! septembrie 25, 2020 - Primarul comunei Leșu, Ioan Pop, are de gând să construiască pentru trișcașii din Leșu un amfiteatru în aer liber. Unde ar putea fi amplasată construcția: 
VIDEO: Un bunic de 72 de ani a lovit în plin o Ambulanță ce transporta un suspect de COVID 19 septembrie 25, 2020 - Accidentul a avut loc în Năsăud. O autospecială, cu semnalele acustice și luminoase pornite, a fost lovită de un autoturism, într-o intersecție. Bunicul de 72 de ani, vinovat, a rămas fără permis. Pacientul- un suspect de COVID 19, a fost preluat de alt echipaj și transportat la spital.
VIDEO: Primarul Valentin Grapini, despre zecile de milioane de euro investite în Rodna septembrie 25, 2020 - Primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit la Bistrițeanul Live a vorbit despre zecile de milioane de euro investite în Rodna - acolo unde acum se lucrează, în paralel, pe 10 șantiere. 
Rareș Bogdan vine astăzi în Bistrița-Năsăud, ca să-l susțină pe Dorin Vlașin la Primăria Năsăud septembrie 25, 2020 - Jurnalistul și politicianul Rareș Bogdan vine astăzi în județul nostru, ca să-i susțină pe candidații liberali din Beclean, Bistrița și Năsăud. Acesta a vizitat orașul și în mai 2019, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.
Viceprimarul Niculae, printre cei ce au umplut rezervorul mașinii ce transportă sânge și salvează vieți septembrie 25, 2020 - Un proiect UNIC în România, de salvare de vieți, e ținut, la rându-i, în viață, de donațiile făcute de cei cu inimă mare. În urma unui apel făcut de cei de la Asociația Civitas Mundi, rezervorul mașinii a fost din nou umplut. Printre cei ce au contribuit la acest lucru se numără și viceprimarul Cristian Niculae. 
VIDEO. Investiții de aproape 19 milioane euro, în Lunca Ilvei. Primarul Flaviu Lupșan: „Cuvântul și onoarea, pentru mine ceva sfânt” septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani, a vorbit în studioul Bistrițeanul Live, despre proiectele de aproape 19 milioane de euro, implementate în ultimii 4 ani de administrația pe care coordonează. „Realizările nu sunt doar ale mele, ci și ale oamenilor dragi din comunitate, ca și ale ale întregii echipe de profesioniști din Primărie și Consiliul Local, care au pus umărul la implementarea proiectelor...”
La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, provocarea medicală e transformată în succes medical! septembrie 25, 2020 - Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița au bifat un nou succes medical. Provocarea a fost de a extirpa o tumoare, printr-o procedură minim invazivă. Și au reușit cu brio!
Aquabis: Defecțiune în Beclean. Străzi, fără apă septembrie 25, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi în Beclean - anunță Aquabis. Câteva străzi rămân fără apă pentru câteva ore: 
VIDEO: Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic, pentru următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Un dispensar ultramodern, internet gratuit, dar și 32.000 de măști pentru elevii și copiii din Căianu Mic. Sunt doar câteva dintre ultimele realizări cu care se poate mândri administrația locală coordonată de Paul Știr. Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic în următorii patru ani:
FOTO: Bistrițean rănit de un bunic din Turda ce a apăsat prea tare pedala de accelerație septembrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc ieri, între Turda și Cluj Napoca. Un bunic trecut de 70 de ani a apăsat prea tare pedala de accelerație. A intrat pe contrasens, lovind apoi o mașină staționată. A ”reușit” să rănească două persoane, printre care și un bistrițean.
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Primarul dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor septembrie 25, 2020 - Candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița - Dan Dumitru Ciobănică - este convins că primarul este cel care dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor: