EXCLUSIV: Un documentar Netflix dezvăluie legătura dintre deputatul Robert Sighiartău, președintele Iohannis și Familia, o grupare creștină secretă care influențează politica lumii

EXCLUSIV: Un documentar Netflix dezvăluie legătura dintre deputatul Robert Sighiartău, președintele Iohannis și Familia, o grupare creștină secretă care influențează politica lumii

Întrebarea despre cine controlează cu adevărat puterea globală este una veche, iar răspunsul pe care îl primim este rareori satisfăcător. Ceea ce aparent numim democrație reprezentativă pare să fie considerat de mulți ca fiind ceva performant… doar că „marionetele” noastre alese să ne reprezinte în sălile de ședințe sunt ridicole. Deputatul Robert Sighiartău este personaj într-un documentar Netflix despre Familia, o organizație creștină secretă care influențează politica mondială.

Netflix a lansat în vara anului trecut o mini-serie documentar de cinci episoade, intitulată „Familia: Fundamentalismul și politica americană”.

Regizat de Jesse Moss și adaptat după bestseller-ul cu același nume semnat de Jeff Sharlet, Familia aduce în lumina reflectoarelor o organizație creștină secretă cunoscută sub numele de Fellowship (Frăția n.r.). Aceasta activează în Washington D.C. și controlează rețelele de putere pentru a influența evenimentele care au loc la nivel Mondial.

De ce am fi interesați să tratăm un subiect care, aparent, nu are nici o legătură cu România? De ce ne-ar interesa un documentar despre organizațiile secrete din America?

Răspunsul e unul cât se poate de simplu. Poate pentru că mini-seria Netflix este despre creștini cu influență care încearcă să aducă legile lumești pe aceeași undă cu cele biblice. În documentar este atins inclusiv subiectul Referendumului pentru familie organizat în urmă cu doi ani în România. Sau, poate pentru că – într-unul dintre cele cinci episoare – apare o fotografie cu un personaj politic bine-cunoscut nouă… Un bistrițean de-al nostru care acum deține o funcție importantă într-un partid politic din România, dar despre acest subiect puțin mai târziu.

Cine este Familia și ce vrea de la noi?

Fondată în 1935 de un bărbat pe nume Abraham Veride, Familia sau Frăția – așa cum mai este numită, a luat naștere inițial din încercarea de a organiza o întâlnire a proprietarilor de afaceri. De-a lungul anilor, a evoluat în ceea ce unii ar numi-o teocrație secretă. Alții ar considera-o drept o mișcare subterană a unor oameni creștini proeminenți, care își exercită influența nu doar în Statele Unite, ci și în străinătate.

Membrii Familiei își desfășoară activitatea sub un văl de secret. Șeful comunității, Douglas Coe, care a murit în 2017, a considerat că grupul își poate exercita cel mai bine influența în acest fel. În Frăție sunt incluși senatori, diplomați și lideri religioși din întreaga lume.

Mini-seria susține că modul principal de păstrare a influenței Familiei este National Prayer Breakfast (Micul Dejun cu Rugăcine n.r.). La eveniment a participat fiecare președinte al Americii, de la Dwight Eisenhower până în prezent. Deși mulți consideră Micul Dejun de Rugăciune un eveniment banal, potrivit regizorului acesta „este într-adevăr o demonstrație impresionantă de influență și putere”.

De obicei, evenimentul are loc anual, în prima joi din luna februarie. El găzduiește aproximativ 3.500 de invitați, inclusiv invitați internaționali din peste 100 de țări. Micul Dejun cu Rugăciune nu e altceva decât o serie de întâlniri, prânzuri și mese. Este proiectat să fie un forum pentru elita politică, socială și de afaceri, pentru a se aduna și a se ruga împreună.

Filosofia după care Frăția se ghidează e una relativ simplă. Liderii sunt aleși pe sprânceană de însuși Dumnezeu, nu de popor. Nici nu contează ce păcate are un politician. Poate să-și fi înșelat și nevasta, poate fi chiar un dictator cu sânge rece… Important e să beneficieze în continuare de girul organizației și, implicit, de al divinității. Păcatele se iartă, până la urmă. Situația e ilustrată prin două foste speranțe ale conservatorismului american care au comis păcatul adulterului. Au fost anchetate inclusiv pentru fapte de corupție, dar nu și-au pierdut niciodată susținerea organizației.

„Dictatori, criminali și hoți” – legătura României cu Familia

Familia s-a folosit de influența pe care o are la Washington pentru a face lobby, pentru a-l momi pe Klaus Iohannis și pentru a se implica intens în organizarea și desfășurarea, în România, a deja celebrului referendum pentru familia tradițională din anul 2018.

Documentarul Netflix expune culisele vizitei efectuate în România, în 2017, de unul dintre cei mai influenți emisari ai Familiei – congresmanul Robert Aderholt, a cărui vizită a fost plătită de organizație și aranjată de deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, despre care aflăm în episodul 4 intitulat „Dictatori, criminali și hoți” că este un vechi și activ membru al organizației religioase, pe care este gata să o servească oricând.

Întrebat dacă Familia s-a implicat în organizarea referendumului pentru familia tradițională din România, deputatul PNL a oferit un răspuns. „Am menționat Frăției că urma să avem un referendum, când am fost ultima oară în SUA în vizită, anul trecut (2017 n.r.). De atunci am discutat cu ei de mai multe ori despre cum se desfășoară procesul. Frăția, ei sunt niște oameni pe care îi pot suna oricând, iar problema mea devine numaidecât problema lor”.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, prezent la Micul Dejun cu Rugăciune din Statele Unite ale Americii

Mini-seria Netflix e cu atât mai surprinzătoare cu cât la un moment dat rulează o fotografie cu nimeni altul decât Robert Sighiartău, deputatul PNL de Bistrița-Năsăud și secretarul general al PNL.

Am verificat contul lui de socializare, iar fotografia din documentar pare să fie preluată de acolo. În 2018 Sighiartău își informa urmăritorii, printr-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook că a avut onoarea de a participa la National Prayer Breakfast din SUA.

„Anul acesta am avut onoarea de a participa la cea de-a 66-a ediție a evenimentului anual, National Prayer Breakfast, SUA. Un eveniment de excepție la care sunt invitați lideri din toată lumea și care se desfășoară în prezența președintelui SUA”, scria Robert Sighiartău în 9 februarie 2018.

Reporterii Bistrițeanul.ro au încercat de nenumărate ori să îl contacteze pe deputatul PNL, pentru a discuta cu el despre prezența lui la acel eveniment. Și despre legătura sa cu Familia, având în vedere că evenimentul este organizat cu sprijinul The Fellowship Foundation (fundația Frăției n.r.). Ne interesa să știm cum a ajuns să participe la Micul Dejun cu Rugăciune. A primit personal invitația sau a ajuns acolo printr-o altă conjunctură?

Nici până în acest moment, Robert Sighiartău nu ne-a răspuns la telefon sau la mesaje, deși își anunțase disponibilitatea de a sta cu noi de vorbă și de a clarifica toate detaliile legate de Familie și prezența lui în filmul cu același nume.

Mai jos, câteva imagini video cu momentul apariției lui Robert Sighiartău în documentarul regizat de Jesse Moss.

Micul Dejun cu Rugăciune, organizat și în România

După modelul Statelor Unite ale Americii, în organizarea Grupului Ecumenic de Rugăciune, și Palatul Parlamentului din București găzduiește de câțiva ani un Mic Dejun cu Rugăciune. Manifestarea prezintă un mare interes pentru clasa politică, dar și pentru Biserică, fiind organizată de Grupul Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului.

Așa cum reiese dintr-un document semnat de Grupul Ecumenic de Rugăciune, care poate fi consultat AICI, la evenimentul organizat în anul 2019 urmau să participle aproximativ 500 de invitați din România, din țările balcanice, din SUA și din alte țări. La eveniment au fost prezenți parlamentari și personalități ale vieții culturale, religioase și ale mediului de afaceri, înalte fețe bisericești, oameni de cultură și reprezentanți mass-media.

Se pare că Robert Sighiartău e un personaj vocal în cadrul evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune din România. Drept dovadă, cele trei materiale video de mai jos, în care deputatul PNL de Bistrița-Năsăud preia cuvântul la aceste întâlniri.

Doi bistrițeni în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament

Foarte interesant cum în interiorul Parlamentului funcționează, de câțiva ani de zile, o structură paralelă și transpartinică, în afara oricărui statut juridic. E vorba de Grupul Ecumenic de Rugăciune. Îl găsiți și cu denumirea de Grup Creștin de Rugăciune al Parlamentului României.

Dacă intrați pe site-ul Camerei Deputaților sau Senatului, veți observa că acest grup nu apare în nicio categorie de structură parlamentară. El operează, așadar, pe lângă regulament. Practic, acest Grup Ecumenic de Rugăciune acționează ca un suprapartid neînregistrat. Un grup de interese despre care nu prea există multe informații disponibile.

Și despre acest aspect am vrut să vorbim cu secretarul general PNL Robert Sighiartău, dar am primit același ton ocupat, ca de fiecare dată când am încercat să luăm legătura cu el.

Informațiile disponibile ne arată că din acest Grup Ecumenic de Rugăciune fac parte doar 21 de parlamentari care după ce și-au împărțit funcțiile în comisii și-au format și Grupul de Rugăciune. Printre cei 21 de membri se numără și doi bistrițeni: secretarul general al PNL – Robert Sighiartău și fostul ministrul al Apelor și Pădurilor – Ioan Deneș.

Conform informațiilor, membrii acestui grup se află la baza recentei ciuntiri legislative a educației pentru sănătate, care, cuprinzând și noțiuni de educație sexuală, cică ar fi „furat inocența copiilor”.

Liliana Popescu notează într-un articol pentru Adevărul că reţeaua Frăţească (Grupul de rugăciune din Parlament) are o mare problemă.

„De fapt, problema e a noastră, a celor care împărtăşesc valori democratice. Reţeaua Fraţilor români nu este aleasă democratic. Partea perversă este că membrii ei, fiecare în parte, a fost ales pe o listă de partid. Întrebarea care se pune este: agenda cui o promovează grupul Frăţesc? A partidului pe care îl reprezintă democratic sau a Frăţiei?”, spune aceasta.

FOTO/VIDEO – MINUNAT: O pisică și puiuții săi de nicio zi, salvați din spatele frigiderelor unui supermarket aprilie 13, 2021 - Bistrițenii au auzit mieunatul unei pisici, care venea din spatele frigiderelor unui supermarket. Cei de la SVSU Bistrița au mers și au scos patru puiuți de pisicuță și pe mămica lor. Acum, aceștia se află la veterinar și sunt în așteptarea unei familii iubitoare care să-i ia acasă.
Ai chef să arunci gunoaie în natură, la Tiha Bârgăului? Pregătește-ți din timp și 1.000 de euro! aprilie 13, 2021 - Exasperați de faptul că nu biruiesc să strângă atâtea gunoaie câte reușesc să arunce localnicii, autoritățile din Tiha Bârgăului pregătesc măsuri drastice. Primăria din localitate a început demersurile pentru achiziționarea unor camere de supraveghere. Consiliul Local a decis și majorarea cuantumului amenzilor.
În plină pandemie, Comelf nu renunță la muncitorii străini și mai aduce 34 de indieni aprilie 13, 2021 - Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă! aprilie 13, 2021 - În cadrul dezbaterii publice de ieri, primarul Ioan Turc a anunțat că date fiind reacțiile bistrițenilor care nu sunt de acord cu demolarea fostului Cinema 23 August și transformarea sa într-o parcare a renunțat la idee. Fostul cinematograf nu doar că rămâne în picioare, ci chiar se transformă într-o instituție de cultură de care ducea lipsă Bistrița.
FOTO/VIDEO – TIHA BÂRGĂULUI: Punct gastronomic local, „La Elena din deal” aprilie 13, 2021 - Festin și răsfăț culinar total – astăzi, în Tiha Bârgăului, acolo unde chef Elena Rus, cu sprikinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, a inaugurat punctul gastronomic local „La Elena din deal”. „M-am născut și am locuit la țară și am avut norocul să moștenesc rețete foarte vechi. Este o tradiție de familie. Bunica mea era bucătăreasă la nunți… Cred că de acolo am luat pasiunea pentru gătit...”, a mărturisit chef Elena Rus.
SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie:
Lecția Wintercom Bistrița: Cum să crești afacerea în pandemie? aprilie 12, 2021 - Wintercom, producător şi distribuitor de fitinguri injectate din PEHD si PVC şi al soluţiilor pentru apă, gaz şi canalizare, nu s-a lăsat influenţat de pandemie. Ba mai mult, business-ul nu a fost afectat deloc.
Zilele Bistriței de anul acesta, sub semnul întrebării. Dacă permite pandemia, sărbătoarea se mută cu totul în centru aprilie 12, 2021 - Într-o conferință axată pe bugetul municipiului Bistrița pentru anul în curs, primarul Ioan Turc a precizat că încă nu se știe dacă vom avea anul acesta Zilele Bistriței. Dacă totuși va permite pandemia de Covid organizarea lor, acestea se vor muta cu totul în centrul orașului.
Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut” aprilie 12, 2021 - „Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
FOTO/VIDEO – Tragedie în Munții Rodnei: Cioban găsit înghețat! aprilie 12, 2021 - Salvamontiștii au avut o intervenție dificilă în Munții Rodnei. La doi kilometri de Vârful Pietrosul a fost găsit cadavrul unui cioban. Polițiștii fac cercetări, mai ales că acesta a fost găsit desculț și îmbrăcat sumar.
GROAZNIC: A mers să scoată apă și și-a văzut tatăl fără suflare în fântână! aprilie 12, 2021 - Tragedie la Susenii Bârgăului, unde un bărbat a murit înecat în fântână. Macabra descoperire a fost făcută tocmai de fata acestuia, care a mers să scoată apă și a „recunoscut” capul tatălui său. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
Se fac angajări la COMSIG Grup! Alte posturi disponibile, în Bistrița aprilie 12, 2021 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: COMSIG Grup angajează mecanic auto, lucrător comercial și șoferi profesioniști categoriile B, C, E (cu atestat transport agabaritic), pentru curse interne și internationale. Se oferă școlarizări și învățare continuă prin programe susținute de AutoItalia, dar și un salariu competitiv plus bonusuri. Despre alte posturi disponibile, aflați mai jos: 
EXCLUSIV: Mutare surpriză în echipa lui Turc! Cel mai performant funcționar din județ îi ia locul fostului primar Moldovan aprilie 12, 2021 - Echipa de consilieri a primarului Turc s-a întregit, după plecarea lui Vasile Moldovan. Locul fostului primar al Bistriței a fost luat de cel mai performant funcționar al județului: domnișoara Mica Oprea.
Asta da! Radu Moldovan a ajuns șef și la PSD Satu Mare aprilie 12, 2021 - Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit o funcție importantă și în Satu Mare. A fost numit președinte interimar în organizația județeană din vecini – „pentru a stabili un echilibru” și pentru a pregăti alegerile în PSD Satu Mare.
Anomalia Milaș. Cum au ajuns restricțiile de weekend într-o comună cu un singur localnic infectat cu Covid aprilie 12, 2021 - Comuna Milaș s-a trezit cu două weekenduri de restricții care presupuneau închiderea magazinelor la ora 18:00 și circulația interzisă după ora 20:00 după ce în urmă cu două săptămâni, cu 5 cazuri active, trecea de incidența de 4/mia de locuitori. Cu un singur caz activ, despre care primarul nu știe absolut nimic, weekendul ce tocmai a trecut, locuitorii localității Milaș au fost băgați în case din nou deodată cu găinile.
Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Străzi din Rodna și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi. Probleme, și în Piatra aprilie 12, 2021 - Două străzi din Rodna și Prundu Bârgăului rămân fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme s-au înregistrat și în localitatea Piatra:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!