18.1 C
Bistrița
marți, august 9, 2022

EXPOZIȚIE de sculptură Emilian Mocanu, la Muzeul din Bistrița: „În numele tatălui”

„În numele tatălui”, joi, 4 august, la Muzeul Județean: Fapte și mituri biblice, pre-biblice, sau cum ne raportăm la spațiu, formă și materie. Sunt doar câteva din conceptele asupra cărora tânărul sculptor Emilian Mocanu ne invită să medităm.

La Muzeul Județean din Bistrița va avea loc joi, 4 august 2022, de la ora 19.00, în Galeria Borgo Prund, vernisajul expoziției de sculptură „În numele tatălui”.

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația culturală „Grigore Bradea”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România și Restaurantul ROD (Cluj-Napoca). 

Prezintă:  Alexandru Gavrilaș, manager Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, și Vasile Duda, istoric de artă. 

Emilian Mocanu este laureatul Premiului Grigore Bradea în 2019. Disticția ar fi presupus organizarea unei expoziții personale în 2020. În contextul pandemic, însă, expoziția a putut fi organizată abia acum.

La eveniment va fi prezent și laureatul Premiului Grigore Bradea 2021 – Florin Tamba.

Emilian Mocanu are 33 de ani, este originar din Galați. A absolvit Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Galați, secția de Grafică.

Este în prezent doctorand al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, în cadrul Universidad del Pais Vasco (Spania).

Prin intermediul expoziției „În numele tatălui”, Emilian Mocanu ne propune „un fir narativ care își trimite tentaculele prin toată istoria: de la fapte și mituri biblice, pre-biblice și până la problemele pragmatice, care țin de volumetria spațială și raportarea noastră în spațiu la spațiu, volum, formă, material și materialitate în general.

Lucrările din această expoziție speculează o conexiune primară și esențială de asemănare a cerescului cu mundanul, a creației divine cu creația omenească, a unei figuri paterne lumești și trupești cu o alta, divină și imaterială, ce o precede și o inspiră prin creație, asemeni unei condiții sine qua non a existenței…” (Emilian Mocanu).

Premiul „Grigore Bradea” a mai fost acordat tinerilor artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017) și Alexandru Daniel Smuczer (2018).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...