-0.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 29, 2023

Familie de maramureșeni infectată cu trichineloză, după ce a mâncat carne de porc de la noi din județ

O familie din județul Maramureș e internată în spital, fiind diagnosticată cu trichineloză. În frigider s-a găsit carne de porc ce provine de la o familie din județul nostru. Autoritățile au aplicat deja o primă sancțiune.

Membrii unei familii din Remeți, județul Maramureș, a ajuns la spital. Diagnosticul – trichineloză.

Autoritățile maramureșene au intrat pe fir pentru a afla cum s-a produs infectarea.

DSVSA Maramureș a demarat investigațiile pentru elucidarea cazului. Din păcate suspiciunea celor de la DSP a fost confirmată: în congelatorul familiei din Remeți a fost identificată carne de porc, infestată masiv cu Trichinella Spirallis. Cantitatea de aproximativ 80 kg carne și preparate din carne a fost confiscată, urmând a fi denaturată de către DSVSA.

Ancheta epidemiologică efectuată a relevat că porcul provenea din județul Bistrița Năsăud, acesta fiind sacrificat și preparat în același județ și transportat ulterior la domiciliul celor în cauză” scrie VasileDale.ro.

DSVSA Bistrița Năsăud a fost deja în teren și a aplicat prima amendă

Conform reprezentanților DSVSA BN, un crescător de porci din Chiuza a vândut doi porci unei familii din aceeași localitate. Unul a ajuns la familia din Maramureș.

Au fost doi porci proveniți dintr-o exploatație din Chiuza. Aceștia au fost vânduți unei familii din aceiași localitate. Porcii au fost vânduți jugular (n.r. – doar sacrificați). Unul dintre porci a rămas la familia din Chiuza, iar celălalt a ajuns la familia din Maramureș, care le sunt ceva neamuri” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSVSA BN, Ioan Bogolin.

Aici s-a aplicat și prima sancțiune.

Bărbatul ce deține exploatația a fost sancționat cu 2.000 de lei deoarece a vândut porci fără documente” a explicat Ioan Bogolin.

În frigiderul familiei din Chiuza s-a găsit carne din porcul ce le-a rămas lor.

S-au luat probe pentru a verifica dacă într-adevăr carnea e infestată. E vorba că la această familie ar fi fost prelucrați ambii porci și doar trimise produsele, de la unul dintre porci, spre familia din Maramureș. Deci prelucrarea ar fi vorba că a fost tot la noi făcută. Conform reglementărilor în vigoare, testul de trichineloză se face, din păcate, doar la porcul DEJA sacrificat. În mod normal ar fi trebuit să facă test după ce au sacrificat porcul. Dar nu toți îl solicită. Și dacă e porc pentru consumul propriu, nici nu-l poți obliga pe om să facă această testare” a mai explicat șeful DSVSA BN.

Rezultatul testelor va atrage, sau nu, alte sancțiuni

În această după-masă se va afla rezultatul testului trichineloscopic. De aici, reprezentanții DSVSA vor avea mai multe…opțiuni.

Dacă rezultatul e negativ, și poate fi negativ la porcul rămas la familia celor din Chiuza, trebuie văzut dacă familia din Maramureș nu a consumat carne de porc și din altă sursă.

Dacă rezultatul e pozitiv, atunci se vor lua măsuri asupra exploatației de porci din care provine carnea respectivă. Se fac notificări, se pun restricții (n.r. – interzicerea de a vinde/tăia), se oferă tratament porcinelor și se supraveghează exploatația” a explicat Ioan Bogolin.

În ceea ce privește sancțiunile, dacă se descoperă că familia din Chiuza a VÂNDUT carnea celor din Maramureș, atunci vor primi amendă.

”Dacă e adevărat că sunt neamuri, și carnea nu a fost vândută celor din Maramureș, nu prea ai ce-i face. Subliniez încă o dată faptul că e importantă testarea fiecărui porc sacrificat. Chiar dacă își cumpără porcul pentru consum propriu. Nu ar trebui să consume carne de porc fără testare. Dar din păcate, nu toți testează” a concluzionat Ioan Bogolin.

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Bună ziua,înainte să scrieți un articol aveți nevoia sa vedeți dacă e și adevărată toată povestea.
    Sunt persoana in cauză și sunt părți care nu sunt adevărate.va doresc sa vă de-a Dumnezeu răsplată precum adevărul scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.