0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Fostul director al Leoni „plătește” pentru frauda istorică de acum 5 ani?!? Instanța a stabilit despăgubiri record

Acum cinci ani ieșea la iveală o fraudă istorică! Firma Leoni fusese furată de 40 de milioane de euro. Zilele trecute, instanța din Cluj a dat prima sentință. Fostul director ar trebui să plătească o sumă record ca și despăgubire.

În luna august 2016 ieșea la iveală o fraudă URIAȘĂ. Firma Leoni fusese prădată de aproape 40 de milioane de euro. Întreaga operațiune a avut loc prin intermediul sediului de la Bistrița.

Frauda ar fi fost comisă în 12 august (conform comunicatului Leoni), într-o zi de vineri. În acea zi, „cu ajutorul unor documente și identități false și prin folosirea mijloacelor de comunicare electronice, din conturile fabricii de la Bistrița s-ar fi virat cele 37 de milioane de Euro către niște conturi care nu aparțineau companiei sau celor cu care Leoni avea relații comerciale.

Se pare că cei de la Leoni Bistrița ar fi virat banii, urmând procedurile obișnuite, în niște conturi care ar aparține unui grup infracțional, care i-a înșelat folosind identități false prin mijloace de comunicare electronice. Gafa de proporții ar aparține serviciului financiar care făcea plățile mari și care ar fi fost înșelată de infractorii care s-au folosit de identitatea superiorilor care avizau astfel de plăți.

DE CE Bistrița?

Pe atunci Leoni aavea peste 75.000 de angajați în fabrici din nu mai puțin de 32 de țări.

În România, producătorul german avea unități de producție în trei orașe și puncte de lucru în alte două localități și în total, undeva în jur de 17.000 de angajați.

Una dintre explicații ar putea fi importanța fabricii de la Bistrița, unde s-ar afla sediul principal al Leoni Wiring System România. Practic, angajații și mai ales directorii de aici ar avea acces la mai multe informații și la operațiuni mai importante decât colegii de la celelalte fabrici din țară.

Primul angajat demis- directoarea departamentului financiar

Directorul financiar Carmen M. ar fi primit mai multe e-mailuri de la superiorii săi din Germania, care i-ar fi cerut să transfere 40 de milioane de euro într-un cont. Cum această metodă de comunicare era des folosită în Leoni, directorul financiar nu a pus la îndoială veridicitatea informațiilor și a făcut transferul.

Ulterior s-a dovedit că în spatele mail-urilor s-ar fi aflat mai mulți hackeri, care au clonat adresele de mail ale nemților. Carmen M. s-ar fi deplasat la bancă pentru a efectua acest transfer uriaș. Era printre puținii angajați ai companiei cu acces la sume atât de mari.

Mai marii din Germania au venit de urgență la Bistrița pentru a vedea ce s-a întâmplat. În urma unei ședințe, s-a decis demiterea șefei de la Financiar, deși femeia susține că a urmat toate protocoalele firmei.

Câteva luni mai târziu, directorul Leoni a fost demis

În luna ianuarie 2017, LEONI Bistrița rămâne fără director general. Nemții care dețin compania au renunțat brusc la serviciile lui Marius Cotor, care și-ar fi încheiat mandatul cu un an mai devreme.

Acesta a fost primul director român al fabricii din Bistrița, fiind numit director în anul 2013 februarie. Marius Cotor a avut un mandat de 5 ani în fruntea unităților de producție din Bistrița, care ar fi urmat să expire în februarie 2018.

Leoni susține că nu are informații că de vină pentru acest tun ar fi angajații lor. Marius Cotor a atacat în instanță decizia de concediere, dar fără succes. Mai multe, AICI.

Zilele trecute, instanța a decis ca Marius Cotor să plătească despăgubiri

Cazul a ajuns pe rolul tribunalului Specializat Cluj.

La finalul lunii octombrie, instanța îl obligă pe Marius Cotor să plătească despăgubiri. Suma este una uriașă.

Decizia ca fostul director să plătească PESTE 30 de milioane euro nu este una definitivă. Acesta are la dispoziție 30 de zile să o atace.

De asemenea, și firma Leoni poate ataca decizia instanței.

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. De unde amaru sa plătească Cotor 30 de milioane de Euro????
    Pai chiar dacă a furat el aia 40 milioane, bănuiesc ca judecătorii și procurorii sunt conștienți ca singur nu a putut, deci nu a rămas cu aceasta suma… Oricum, a mai cheltuit, deci…. De unde??? Și oricum Leoni și-a recuperat banii de la asigurători doar totul e asigurat.
    Pe Marius l-au dat afara, despăgubit… Despre ce vorbim???
    O sa facă 160 de ani de pușcărie sau ce???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...