5.5 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

FOTO: Casa Costumului Popular „Virginia Linul” e gata și vă așteaptă să-i treceți pragul!

Casa Costumului Popular „Virginia Linul” e gata și își așteaptă oaspeții iubitori de tradiții la Salva! Sute de costume populare, mai vechi sau noi, din toate zonele țării, lucrate de femeile de pe Valea Sălăuței în ultimii ani, sub coordonarea Virginiei Linul, vă așteaptă să le admirați! Să le comparați sau chiar să le cumpărați! VEZI cum arată proiectul la care creatoarea populară a lucrat intens în ultimii doi ani și ce te așteaptă odată ce ai trecut pragul Casei Costumului Popular:

În urmă cu 20 de ani, Virginia Linul decidea să ducă mai departe meșteșugul pe care îl exersase acasă, încă din copilărie, alături de frații și mama ei: cusutul costumelor populare. Dintr-o dată, costumul popular nu mai era un „țărănism” greu de digerat, ci era privit cu respect și cu drag de tot mai mulți români. Iar asta avea să-i dea curaj să înceapă să-și canalizeze toată energia și priceperea spre a duce mai departe arta coaserii costumului popular românesc. Din Arta Populară, singura care mai producea costume înainte de 1990, nu mai rămăsese nimic, iar meșteri care mai știau coase după tehnicile tradiționale erau foarte puțini în țară. Așa că Virginia Linul a primit în următorii ani din toate colțurile țării provocarea de a reface costumele populare din aproape toate zonele și subzonele. Așa a ajuns comuna Salva, din Bistrița-Năsăud, patria costumului popular. Iar Virginia Linul – unul dintre cei mai cunoscuți creatori și producători de costume populare din țară.

Dacă un costum popular tradițional din zona Bistriței și Năsăudului nu mai avea secrete pentru familia Linul, în spatele fiecărui costum reprodus din alte zone ale țării s-au adunat zeci de ore de studiu. Nu de puține ori s-a lucrat după piese de muzeu.

Studiu, cercetare și mii de costume produse sub coordonarea Virginiei Linul, pentru zeci de ansambluri din toată țara în ultimii 20 de ani…

Astăzi, toate costumele cusute la Salva din 2000 încoace – dar și o colecție impresionantă de costume sau piese din costumul popular vechi de zeci sau sute de ani – pot fi admirate în Casa Costumului Popular „Virginia Linul”, la Salva.

Este proiectul la care Virginia Linul a lucrat intens în ultimii doi ani.

Parterul clădirii nou ridicate în curtea Virginiei Linul găzduiește un magazin, de unde  iubitorii de tradiții sau turiștii pot cumpăra exclusiv produse semnate Virginia Linul și cusute în Bistrița-Năsăud. Găsiți aici de la costume populare sau cămăși tradiționale, până la ii sau ținute de zi sau de seară – inspirate din portul tradițional românesc, cunoscute ca făcând parte din „LinIA Tradițională”. O linie vestimentară modernă, semnată tot Virginia Linul.

La etaj, cei care ajung la Salva, vor găsi o expoziție care cuprinde toată istoria veche și recentă a costumului popular. Un loc unde se pot observa și studia evoluția costumului popular, diferențele dintre zone și subzone, ocaziile la care se îmbrăcau, materiale, cusături, etc.

Sute de pânzături niciuna la fel ca alta pot fi admirate, aici. Printre exponate se află chiar și un război de țesut. Un colț este dedicat amenajării interioare tradiționale, cu perne, cuverturi și alte țesături lucrate de mâinile mamelor și bunicilor pentru a înfrumuseța casele.

Aici se vor putea organiza și prezentări, conferințe, colocvii sau dezbateri pe tema tradițiilor și a costumului popular. Tot aici vor fi amenajate inclusiv ateliere pentru cei care vor să învețe meșteșugul cusutului cu mărgele sau cu ață.

Casa Costumului Popular „Virginia Linul” își așteaptă vizitatorii și turiștii în fiecare zi, între orele 10.00 – 19.00. Pe site-urile www.costumepopulare.ro sau www.virginia-linul.ro puteți vedea oricând online toate produsele purtând semnătura Virginia Linul. Le puteți astfel comanda de oriunde v-ați afla.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.