14.3 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Cea mai mare VICTORIE a carierei! Un psiholog din Bistrița a reușit să schimbe sistemul: „Sunt mândră și fericită!”

Un psiholog din Bistrița a reușit să schimbe sistemul și să dea o nesperată șansă unor elevi până acum discriminați, Este poate cea mai mare victorie a carierei mele de activist pentru drepturile copiilor diagnosticați cu autism. Sunt mândră și fericită și asta mi se întâmpla rar. S-au aliniat planetele anul ăsta…

Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri speciale la admitere, în licee, școli profesionale și universități. La fel ca și copiii rromi sau cei din Republica Moldova.

Hotărârea a fost luată la sfârșitul lunii februarie, de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ministerul Educației a avut la dispoziție o lună de zile pentru a adopta măsuri pentru copiii cu CES.

Totul a început anul trecut, în iunie 2019, când un psiholog din Bistrița a avut curajul să creadă că sistemul poate fi schimbat.

Este vorba despre Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița. Ea a fost cea care a sesizat în iunie 2019 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Este o victorie uriașă! Acești copii erau permanent discriminați, chiar și față de minorități, și puși în situația aberantă de a susține niște examene naționale nediferențiate, după ce au învățat toată viața după un curriculum adaptat”, explica Ana Dragu în februarie, pentru Edupedu.ro. 

Până acum, elevii cu CES parcurgeau la școală o programă adaptată la 30%. Însă erau obligați să susțină examenele la fel ca restul copiilor, după întreaga programă.

Acum, spre bucuria tuturor celor care au inițiat acest demers, schimbările se vor produce chiar din această vară. Examenele naționale vor fi diferențiate și adaptate nevoilor lor, încă din acest an școlar. 

Este poate cea mai mare victorie a carierei mele de activist pentru drepturile copiilor diagnosticați cu autism. Sunt mândră și fericită și asta mi se întâmpla rar. S-au aliniat planetele anul ăsta. Felicitări Asztalos Csaba, Maria Madalina Turza, Pantazi Raluca, FEDRA, Help Autism și tuturor celor care s-au implicat activ să sprijine demersul nostru spre normalitate!

Pentru Edy e prea târziu. Examenele neadaptate ne-au mâncat 3 ani din viață. Dar mă bucur enorm pentru toți ceilalți pui de om care vor avea șanse egale la educație de calitate…”, a transmis Ana Dragu.

Mai multe detalii – AICI.  

Foto deschidere @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...