6.7 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

Cea mai mare VICTORIE a carierei! Un psiholog din Bistrița a reușit să schimbe sistemul: „Sunt mândră și fericită!”

Un psiholog din Bistrița a reușit să schimbe sistemul și să dea o nesperată șansă unor elevi până acum discriminați, Este poate cea mai mare victorie a carierei mele de activist pentru drepturile copiilor diagnosticați cu autism. Sunt mândră și fericită și asta mi se întâmpla rar. S-au aliniat planetele anul ăsta…

Elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri speciale la admitere, în licee, școli profesionale și universități. La fel ca și copiii rromi sau cei din Republica Moldova.

Hotărârea a fost luată la sfârșitul lunii februarie, de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ministerul Educației a avut la dispoziție o lună de zile pentru a adopta măsuri pentru copiii cu CES.

Totul a început anul trecut, în iunie 2019, când un psiholog din Bistrița a avut curajul să creadă că sistemul poate fi schimbat.

Este vorba despre Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița. Ea a fost cea care a sesizat în iunie 2019 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Este o victorie uriașă! Acești copii erau permanent discriminați, chiar și față de minorități, și puși în situația aberantă de a susține niște examene naționale nediferențiate, după ce au învățat toată viața după un curriculum adaptat”, explica Ana Dragu în februarie, pentru Edupedu.ro. 

Până acum, elevii cu CES parcurgeau la școală o programă adaptată la 30%. Însă erau obligați să susțină examenele la fel ca restul copiilor, după întreaga programă.

Acum, spre bucuria tuturor celor care au inițiat acest demers, schimbările se vor produce chiar din această vară. Examenele naționale vor fi diferențiate și adaptate nevoilor lor, încă din acest an școlar. 

Este poate cea mai mare victorie a carierei mele de activist pentru drepturile copiilor diagnosticați cu autism. Sunt mândră și fericită și asta mi se întâmpla rar. S-au aliniat planetele anul ăsta. Felicitări Asztalos Csaba, Maria Madalina Turza, Pantazi Raluca, FEDRA, Help Autism și tuturor celor care s-au implicat activ să sprijine demersul nostru spre normalitate!

Pentru Edy e prea târziu. Examenele neadaptate ne-au mâncat 3 ani din viață. Dar mă bucur enorm pentru toți ceilalți pui de om care vor avea șanse egale la educație de calitate…”, a transmis Ana Dragu.

Mai multe detalii – AICI.  

Foto deschidere @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.