2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO: Cioplitul pietrelor de moară, meșteșug dat uitării, readus la viață pentru a atrage turiști în Țara Ciceului

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, dorește, printr-un proiect comun de cercetare, revigorarea unui meșteșug uitat – cioplitul pietrelor de moară – care poate deveni o emblemă și o atracție turistică a zonei Ciceului.

O zonă aparte a bazinului inferior al văii Someșului Mare este zona sau „Țara Ciceului”.

Roca Culmii Ciceului propriu-zise este cunoscută în literatura mineralogică sub numele de riolit-dacitic; e foarte bun atât pentru construcţii, dar mai ales pentru cioplirea râşniţelor şi a pietrelor de moară, ea fiind o lavă fosilizată, spongioasă, însă foarte rezistentă, cu o înfăţişare rugoasă, de culoare cenuşie deschisă”, explică cei de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Unul dintre meșteșugurile specifice acestor locuri, azi din păcate intrat în uitare, era pietrăritul și confecționarea pietrelor de moară.

Exploatarea masivului Ciceu pentru piatră de moară s-a făcut pe baza descoperirilor arheologice, încă din epoca bronzului, epoca dacică, fiind principala sursă de material litic folosit pentru pietrele de moară, la castrul roman de la Arcobara-Ilișua.

Prima mențiune documentară asupra confecționării pietrelor de moară la Ciceu datează din 1552, când între darurile iobagilor din Ciceu-Corabia, sat situat în imediata apropiere a cetății, se amintește că ei sunt obligați să dea și 5 pietre de moară de câte 2 forinți valoare.

În anul 1750 se spune că hotarul mic și neproductiv al satului este prielnic mai mult pentru tăiatul pietrelor de moară și de aceea locuitorii trăiesc din desfacerea acestora. În cursul secolului al XVIII-lea, sunt amintite 6 sate aparținătoare de cetatea Ciceului în care locuitorii se ocupă cu extragerea și cioplitul pietrelor de moară: Corabia, Canciu, Gîrbău, Lelești, Hășmaș și Chiuești.

Odată cu epoca contemporană și apariția morilor de aburi, iar apoi a morilor electrice, acest meșteșug decade și este dat momentan uitării”, a mai completat sursa citată.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, dorește, printr-un proiect comun de cercetare, revigorarea acestui meșteșug uitat, care poate deveni o emblemă și o atracție turistică a zonei Ciceului.

În acest scop, săptămâna trecută a fost efectuată o cercetare de teren în jurul ruinelor cetății Ciceului, unde au fost cartate o serie de urme de exploatare ale fostelor cariere de pietrari ce au funcționat la baza fostei cetăți.

Tot acum au fost extrase două bucăți de blocuri de piatră rămase neterminate ale unor râșnițe abandonate. Acestea urmează a fi incluse într-un experiment de arheologie experimentală, încercându-se realizarea unei râșnițe antice asemănătoare cu cele descoperite în cercetările arheologice”, au mai precizat reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.