18.5 C
Bistrița
joi, mai 26, 2022

FOTO: Clădirile istorice din Bistrița, modelate admirabil în lut, la Liceul de arte „Corneliu Baba”

Clădirile istorice din Bistrița ni se dezvăluie, în aceste zile, într-o formă inedită, la Liceul de arte „Corneliu Baba”. Elevii liceului le modelează în lut sau plastilină, în cadrul unei tabere de vară la care participă și colegii lor din Chișinău.

De mai bine de cinci ani, elevii de la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița se întâlnesc în fiecare vară cu elevii din Chișinău.

Proiectul se intitulează Sub semnul culorilor primare, anul trecut desfășurându-se online.

„Am conceput proiectul acum câteva luni, când nu se știa cu certitudine dacă în acest an ne putem întâlni fizic… S-au mai relaxat lucrurile între timp. Ne-am gândit să-i invităm pe elevii din Bistrița în atelier. E mai greu să modelezi online în lut”, ne-a explicat coordonatorul proiectului, profesorul Adrian Puțura.

În fiecare dimineață, elevii și profesorii din Bistrița au intrat în direct cu cei din Chișinău. Au  păstrat astfel contactul în permanență, împărtășindu-și impresiile.

Elevii Liceului Principesa Natalia Dadiadi sunt coordonați de profesorii Elena Marițoi și Vasile Gâtlan.

Lucrările realizate în cadrul taberei vor putea fi admirate mâine, de la ora 12: 

Tabăra internațională de vară care se desfășoară în aceste zile la Liceul de Arte „Corneliu Baba” are drept subiect modelarea 3D. E vorba atât de tehnici clasice (modelaj în lut sau plastilină), cât și tehnici moderne, digitale”, a precizat Adrian Puțura.

Asociația de părinți CorneliusArt a depus proiectul și la Primăria Bistrița, primind finanțare nerambursabilă de la bugetul local. Cu acești bani s-a cumpărat o imprimantă 3D.

Am și folosit-o deja, imprimând o machetă a Casei Argintarului. Ne-a luat cam 12 ore.

Cu ajutorul programelor de proiectare, vor învăța și elevii să folosească imprimanta pentru a crea diferite alte machete ale unor clădiri cu valoare istorică din oraș. Mai mult, vor învăța să aprecieze și patrimoniul local. Iar în final, intrând în contact cu modalitățile de proiectare digitale, vor putea să compare cele două modalități de lucru în volumetrie…”, ne-a mai explicat profesorul Adrian Puțura.

13 elevi ai Liceului „Corneliu Baba” din clasa a VII-a până într-a X-a au petrecut câteva ore la școală, în această săptămână. 

Eu mi-am ales să modelez în lut câteva case din Sugălete. A fost destul de dificil să modelez porțile, însă mi-a plăcut foarte mult. Chiar mă pasionează genul ăsta de activități. Am făcut modelaj și în clasa a IX-a. Eu trec acum într-a XI-a, sunt la Arhitectură, așa că subiectul taberei de vară mi s-a potrivit perfect…”, ne-a povestit Ioana Cocean, una dintre elevele participante.

Ea ne-a explicat că s-au documentat din diverse cărți, dar și de pe internet și s-a declarat încântată de atmosfera relaxată și prietenoasă din tabără.

Mi-a luat cam trei ore să modelez Sugăletele… Cred că ar fi fost mai simplu să aleg o singură clădire, dar mi-a plăcut mult ansamblul de mici căsuțe colorate. Alți colegi de-ai mei au ales Biserica Evanghelică, alții – Casa Argintarului. Acum trebuie să se usuce puțin, după care să ardem lucrarea în cuptorul liceului. Apoi o s-o și pictez… Lucrarea va participa la un concurs și poate voi reuși s-o și vând dacă o vrea cineva…”, a completat Ioan Cocean.

Alți 12 elevi de la Liceului Principesa Natalia Dadiadi din Chișinău fac același lucru, în aceste zile, modelând clădiri din orașul lor. 

În proiect s-au implicat – ca în fiecare an, de altfel – Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Clubul Lions Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

5 moduri prin care să-ți surprinzi partenerul

Simți că rutina îți acaparează relația? Surprinde-ți partenerul cu gesturi mici, dar însemnate, care să mențină...

Cauți ansambluri de joacă outdoor și jucării de sezon pentru cei mici?! La FILEXPO găsești de toate!

Dacă ești în căutarea unor jucării de sezon pentru copii, dacă vrei să faci un cadou...

Weekend mediteraneean, pe Pietonal: scoici, calamari, pui de baltă, caracatițe, gătite de bucătari pricepuți!

Finalul acesta de săptămână vi-l puteți petrece savurând bunătăți mediteraneene și orientale. Pe Pietonalul Liviu Rebreanu...