34.9 C
Bistrița
duminică, iulie 14, 2024

FOTO Costumele populare au făcut spectacol la Maialul Năsăudean. În premieră, motocicliști îmbrăcați în straie tradiționale

De la mic la mare, toți cei care au luat parte la istorica paradă a portului popular, au respectat „regulile” și și-au scos costumele tradiționale din dulapuri. La parada Maialului Năsăudean au participat inclusiv copii de-o șchioapă, care au asortat costumul popular cu suzeta, dar și un motociclist, care și-a decorat motorul corespunzător.

După doi ani de pauză, în Năsăud are loc astăzi Maialul Năsăudean. Sărbătoarea care datează de pe vremea lui Rebreanu sau Coșbuc a debutat cu spectaculoasa paradă a portului popular.

La sărbătoarea veche de aproape un secol și jumătate au participat elevii de la liceele din Năsăud, dar și familiile lor și iubitori ai costumului popular. Printre cei care au luat parte la paradă s-au numărat oameni în toată firea, care și-au etalat costume populare vechi și de un secol, dar și copilași.

Astfel, prin mulțime au putut fi observați copilași care încă nu știu merge în picioare și care au asortat la costumul popular în miniatură o…suzetă.

Spectacol a făcut și o motocicletă, care a fost „decoartă” cu elemente ale portului tradițional. Și motociclistul a asortat la casca de protecție un costum tradițional. În premieră, anul acesta, la paradă au luat parte mai multe motociclete, motocicliștii fiind îmbrăcați în haine tradiționale.

Evenimentul continuă cu premierea celor mai buni elevi, dar și cu mai multe momente artistice. Ziua se va încheia pe acordurile celor de la The Boulevard și a artistei Adda.

Foto: Sorin Tisa. 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Conform definitiei , termenul de MAIAL înseamnă petrecere câmpenească tradițională dedicată primăverii cu jocuri și dansuri, organizată de obicei de către școlari, în luna mai, de unde vine si numele. In Transilvania sărbătoarea a apărut pe filieră germană, sub numele de MAIFEST, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost preluată de români și chiar de maghiari. Astăzi sărbătoarea a pierdut în semnificație , rămânând, acolo unde mai este păstrată, o petrecere școlară sau chiar a întregii comunități, închinată primăverii și adesea este suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, fiind un bun prilej de dansuri și parade ale portului tradițional. Tradiția se mai păstrează în Râșnov, Orăștie, Brașov (Maialul Junilor). De asemenea, în judetul Bistrița- Năsăud se ține în fiecare an Maialul Elevilor Năsăudeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud: