21.6 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

FOTO: Două morminte preistorice, descoperite lângă zidul sacristiei, la biserica evanghelică din Vermeș!

S-au încheiat cercetările arheologice preventive la fosta biserică Evanghelică din Vermeș (comuna Lechința). Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – au făcut parte din echipa care a descoperit o mulțime de noi informații referitoare la istoricul evoluției bisericii.

Cercetările arheologice la biserica din Vermeș ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul anului 2023. Din cauza timpului nefavorabil, însă, acestea au fost decalate pentru anul 2024.

Cercetărrile s-au încheiat recent, iar specialiștii Muzeului din Bistrița au reușit să identifice și să cerceteze sacristia perioadei catolice a bisericii din Vermeș. Este vorba de cea situată pe latura nord-estică.

A fost identificat un zid masiv în imediata apropiere.

Fosta sacristie a fost demolată încă din perioada medievală. Piatra a fost reutilizată pentru faza ulterioară de construcție a bisericii.

Nu a mai fost identificat decât patul zidăriei acesteia, realizat din piatră de râu prinsă cu lut.

Pe latura estică aceasta a fost grav afectată de o groapă de var modernă, folosită pentru ultima tencuială aplicată pereților exteriori ai bisericii”, au transmis arheologii Muzeului Județean din Bistrița.

Noul zid identificat are o structură extrem de compactă. Este realizat din piatră fasonată prinsă cu lut. Se afla la o distanță de circa 50-60 cm de zidul care închidea latura nordică a sacristiei. Zidul continuă atât spre est, cât și spre vest.

Există posibilitatea ca acesta să fi fost un posibil zid de incintă al unei faze timpurii a bisericii. Totodată, este posibil să fi fost zidul unei construcții încă necunoscute din imediata apropiere a bisericii – consideră specialiștii muzeului.

Pe lângă un bogat material ceramic medieval identificat, între descoperiri se remarcă și câteva  complexe preistorice din epoca bronzului mijlociu.

De asemenea, s-a descoperit și material ceramic ce poate fi încadrat în prima epoci a fierului.

Tot lângă zidul demantelat al sacristiei, sub nivelul acesteia, au fost identificate două morminte cu material ceramic preistoric.

Cu speranța că cercetările arheologice vor continua la biserică, mulțumim prietenilor de la asociația Petrus Italus Trust – pentru sprijinul nemărginit și răbdarea care au avut-o cu noi. Mulțumim tuturor voluntarilor participanți pe șantier, în special celor de la Școala Gimnazială Uriu (coordonați de profesorul Adrian Szakacs) și Școala Gimnazială Tiha-Bârgăului (profesor Ștefan Sălăgean)”, au transmis Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: