2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO: Ies la lumină desenele fantastice ale lui Ernő Teleki, ultimul proprietar al castelului din Posmuș, aristocratul deportat la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Mâine, la vernisajul expoziției „Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni”, vor putea fi admirate inclusiv desenele lui Ernő Teleki – ultimul proprietar al castelului din familia nobiliară. Desenele provin din colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară, Budapesta. Reproducerile lor sunt aduse pentru prima oară într-o expoziție în Transilvania.

Mâine, la Castelul Teleki din Posmuș, vor fi expuse, printre altele, și câteva desene fantastice – la propriu și la figurat.

Sunt desene care „surprind ruptura din biografia lui Teleki Ernő, ultimul proprietar al castelului din familie, aristocrat deportat la Canalul Dunăre-Marea Neagră și apoi trimis în domiciliu obligatoriu în Dobrogea pentru o perioadă nedeterminată.

Umorul și satira îi devin „arme” într-o luptă cu limitele proprii, în condițiile unor pierderi semnificative. Starea deplorabilă a castelului după distrugerile, jafurile și vandalizările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după, este vizibilă și în desene. Acestea, la rândul lor, ne permit să citim starea psihică a lui Ernő.

Realul se împletește cu fantasticul… Monștrii, figurile diforme și diavolii nu sunt nimic altceva decât reprezentări pentru cruzimea și grosolănia resimțită„, explică voluntarii Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean. 

Desenele lui Teleki Ernő sunt păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară din Budapesta.

Mai multe detalii despre vernisaj puteți afla de aici:

Împletit de timp: Posmuș / Paszmos / Paßbusch printre istorii și oameni. Istoria politico-economică a Posmușului, în dialog cu istoria familiei nobiliare Teleki

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.