18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO – Dezastru: Trei specii protejate de interes european, îngropate sub ciment, în apropiere de Bistrița! „Cine proiectează astfel de construcții este un criminal…”

Dezastru ecologic: A fost distrus lacul care adăpostea cel puțin trei specii de amfibieni protejate de interes european Natura 2000! Cel mai important habitat acvatic – folosit de aceste specii pentru reproducere – va fi transformat într-o parcare betonată. „De ce trebuie să se betoneze tot? Cine proiectează astfel de construcții este un dușman al naturii. Un criminal…”

Cel puțin trei specii protejate de interes european au fost distruse, în apropiere de Bistrița – avertizează biologul Ciprian Samoilă. președintele Harta Verde România.

Este vorba de specii de amfibieni care se adăposteau la baza Dealului Cocoș din zona de agrement Aqualand (Bistrița): izvorașul cu burta galbenă (Bombina variegata), tritonul comun transilvănean (Triturus vulgaris ampelensis) și tritonul cu creastă (Triturus cristatus).

Izvorașul de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata), în octombrie 2019, înainte de a fi distrus lacul

Biologul Ciprian Samoilă a subliniat că a făcut sesizări despre acest dezastru atât la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, cât și la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud încă din 9 octombrie 2019. 

În loc se dispună curățarea lacului de deșeurile din lac și zecile de tone de deșeuri din construcții de pe margine, s-a recurs la îngroparea sau nivelarea lacului cu tot cu deșeuri! Așa s-au îngropat la propriu o mulțime de exemplare de triton cu creastă și izvorași cu burta galbenă care acum au ieșit din hibernare și ar fi trebuit să intre în lac pentru reproducere…”, a mai comentat dezamăgit Ciprian Samoilă.

Detalii despre acest subiect puteți reciti accesând linkul de mai jos:

Tritonul protejat din Wonderland. Cum s-a făcut APM că plouă și l-a descoperit abia după ce a dat undă verde proiectelor

Cine proiectează astfel de construcții este un criminal…

S-a făcut un studiu de impact sau o evaluare a mediului pentru acest proiect Aqualand finanțat din fonduri europene? Cum poate Uniunea Europeană finanța un proiect de acest gen în care se calcă în picioare orice urmă de biodiversitate rămasă în zonă?

De ce nu se integrează sau adaptează peisajul natural în cadrul proiectului? De ce trebuie să se betoneze tot? Din punctul meu de vedere, cine proiectează astfel de construcții este un dușman al naturii. Un criminal…”, consideră Ciprian Samoilă.

Dealul cu livada tradițională cu peri și alți arbori seculari de la Unirea este brăzdat de izvoare care converg în zona aerodromului – a explicat activistul de mediu. Aceste izvoare se scurg mai departe în Râul Bistrița. „Iar acel lac era locul în care se stabilise o vegetație acvatică permanentă, care era o adevărată oază de biodiversitate…

Ciprian Samoilă a adăugat și câteva fotografii sugestive care ilustrează lacul așa cum era el odinioară, înainte de distrugere:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...