FOTO: Diaspora, de vorbă cu viceprimarul Cristian Niculae

FOTO: Diaspora, de vorbă cu viceprimarul Cristian Niculae

Autoritățile locale au pregătit o întâlnire de gradul zero cu bistrițenii plecați în străinătate. Aceasta a avut loc chiar la debutul zilelor orașului. Reprezentanții autorităților locale au discutat cu cei din Diaspora despre posibilitatea revenirii în țară.

Cristian Niculae, viceprimarul orașului Bistrița, anunța în urmă cu ceva timp pe pagina personală de Facebook o întâlnire specială cu cei plecați în străinătate, pregătită chiar la debutul zilelor orașului.

Deşi întâlnirea a fost promovată şi mulţi bistriţeni şi-au manifestat intenţia de a participa, numărul celor prezenţi a fost sub aşteptări, iar degetele de la cele două mâini sunt suficiente pentru a-i număra. Totuși, organizatorii și-au văzut de treabă, iar evenimentul s-a derulat după programul stabilit.

Printre cei care au vorbit cu bistrițenii plecați în străinătate s-au numărat Cristian Niculae, Vasile Nicolae Lupșa, ambasador RePatriot, revenit în țară în urmă cu un an, Traian Buia, antreprenor în străinătate și în România, repatriat după 12 ani din Irlanda și Adrian Solcan, un tânăr antreprenor bistriţean.

RePatriot este o comunitate constituită ca o platformă de inspiraţie, de consiliere şi informare care îşi propune să faciliteze accesul românilor din străintate – la oportunităţile din ţară și îi încurajează pe români să revină în ţară.

„Nu e totul negru. Poate că nu e nici roz, dar nu mai e totul atât de întunecat cum era acum 15-20 de ani când au plecat unii români din țară. Noi, RePatriot, facem trei tipuri de întâlniri. Avem un summit anual în care încercăm să conectăm o sută de antreprenori din România cu o sută de antreprenori români din Diaspora. (…) Multă lume se plânge că nu există contact și că autoritățile locale nu sunt deschise la dialog, dar noi am reușit acest lucru. Fiecare dintre membri RePatriot are un business, pentru că proiectul în sine a fost repartiere prin antreprenoriat, dar ne-am dat seama că nu toți care se întorc acasă vor fi antreprenori și mulți dintre cei care se întorc caută un job. Ideea e să comunicăm. (…) Eu m-am întors în România și nu regret că am făcut acest lucru, dar nu oblig pe nimeni să-mi urmeze exemplu”, a spus Nicolae Lupșa.

Traian Buia, antreprenor în străinătate și în România, a revenit în țară în urmă cu 12 ani din Irlanda. Acesta mai spune că nu a plecat pentru că îi era rău acolo, ci pentru că îi lipsea familia, fiind tatăl a doi copii destul de mici.

„În Irlanda unde am stat eu, chiriile sunt foarte mari. Știu români care fac naveta, merg două ore dimineața și două ore seara după opt ore de muncă. Se ajunge la o chirie de 2500 de euro la casă. Deci nu știu ce bani fac românii, dar le e mult mai greu decât în țară. Poate că locul de muncă în România nu e la fel de bine plătit, dar calitatea vieții e mult mai bună. Poți să mai întâlnești un prieten, mai bei un suc, poți să comunici cu cineva. Acolo toată lumea e focusată pe bani. (…) Calitatea vieții în România e mult peste Occident. Și acolo există birocrație, și acolo există corupție, nu la nivelul acesta, dar și la noi se vor schimba lucrurile. Ce mă supără este negativismul. Toată lumea e negativă.”, a transmis Traian Buia.

Adrian Solcan, tânărul antreprenor bistrițean le-a vorbit celor prezenți în sala de Consiliu Local despre o platformă online pe care a creat-o special pentru a-i ajuta pe bistrițenii care vor să se întoarcă acasă. Este vorba de platforma infobistrita.ro, unde bistrițenii găsesc informaţii relevante de la medici de familie, până la educaţie sau informaţii despre imobiliare sau diferite servicii.

În speranța de a-i aduce pe bistrițeni acasă, viceprimarul Cristian Niculae le-a vorbit acestora despre cele mai importante proiecte implementate de autoritățile locale. Între acestea, viceprimarul a amintit:

  • proiectul Parc Industrial Bistrița Sud, unde loturile sunt pregătite cu utilități la cheie, rețea de apă, electricitate, pluvială, inclusiv stație de epurare proprie;
  • Cartierul Tinerilor, conceput în mod special pentru cei tineri până la vârsta de 40 de ani ca să aleagă Bistrița, să își întemeieze aici o familie, să muncească și să aducă plus valoare orașului nostru;
  • modernizarea școlilor și grădinițelor cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale;
  • extinderea Parcului Muncipal, reabilitarea malurilor râului Bistrița și realizarea unei zone de promenadă de-a lungul râului, transformarea pădurii Codrișor în pădure-parc, modernizarea și asfaltarea tuturor străzilor de pământ din Bistrița, reabilitarea întregii infrastructuri rutiere a orașului și multe alte proiecte implementate deja sau în curs de implementare.

Gândindu-se la fotoliul de primar, viceprimarul le-a mai transmis celor din sală că de anul viitor aceștia vor avea parte de un primar tânăr și harnic.

„Dacă decideți să vă întoarceți, începând de anul viitor veți avea un primar nou, un primar tânăr, dispus să muncească pentru voi, pentru a dezvolta acest oraș armonios, sustenabil și durabil.”, a spus Niculae.

După cuvintele motivaționale ale organizatorilor, câțiva bistrițeni au luat și ei cuvântul, enumerând problemele cu care se confruntă în România, dintre care au amintit birocraţia sau controalele instituţiilor statului.

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: