14.2 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

FOTO: Emoționant arc peste timp, la Salva. Sute de absolvenți – prezenți la sărbătoare

Sute de persoane au înfruntat vremea mohorâtă și friguroasă de astăzi, pentru a participa la o emoționantă întâlnire cu absolvenți de ieri și de azi ai Școlii din Salva – cinstindu-și, în costume populare, profesorii, colegii și dascălii care i-au făcut oameni, marcând printr-un concert folcloric extraordinar Centenarul.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Gheorghe Puica, Ioan Țintean, deputatul Doina Pană și șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, au fost astăzi alături de primarul Gheorghe Onul – într-o emoționantă sărbătoare a comunității din Salva.

Absolvenții școlii din Salva au fost invitați azi la o emoționantă întâlnire între generații și un spectacol extraordinar care a debutat cu o paradă a portului popular, un Te Deum și o slujbă religioasă în amintirea absolvenților și dascălilor din Salva trecuți la cele veșnice.

Întâlnirea tuturor absolvenților școlii din Salva în An Centenar a fost  prezentată de Virginia Linul – creator popular, doctor etnolog și ambasador al meșteșugurilor populare tradiționale.

Evenimentul a cuprins și o Gală a Educației la Salva, despre care a vorbit Romana Fetti, directoarea Școlii din Salva.

Impresionante s-au dovedit și mai tinerele generații de artiști – „Păunașii Salvei”, care au cucerit inimile și admirația câtorva sute de persoane prezente la eveniment. Alături de mici dansatori, au urcat pe scenă soliști vocali elevi și absolvenți ai școlii, sub conducerea maestrului Valer Fodorca și a profesoarei Felicia Morariu: Ana Strâmturean, Sînziana Aldea, Virginia Linul, Alina Ceuca, Genuca Ceuca, Dinu Tănase, Diana Tănase, Amalia Țuțuruga, Oana Filip și Ionela Ceuca.

Spectacolul folcloric extraordinar a cuprins și secvențe inedite dintr-un străvechi obicei al locului – Cununa Grâului, dar și recitaluri de folk susținute de Gheorghe Ani și Florin Săsărman, urmând ca seara să se încheie cu un foc de tabără.

Pentru a retrăi atmosfera anilor de școală, absolvenții invitați au respectat un străvechi obicei al locului, venind la întâlnire „înarmați” cu tradiționalul coș sau trăistuță cu bunătăți aduse de acasă, amintind astfel de generozitatea și comuniunea care i-a legat, timp de zeci de ani…

Evenimentul a fost organizat de Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?