18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

FOTO: Ies la lumină spectaculoase peisaje şi personaje din Bistriţa-Năsăud…!

Spectaculoase peisaje şi legendare personaje din Bistriţa-Năsăud au ieşit la lumină, zilele trecute, într-o inedită expoziţie foto care a pus în valoare unul dintre cele mai interesante elemente ale patrimoniului arheologic din Bistrița-Năsăud: Limes-ul roman.

Expoziția Foto Limes s-a adresat amatorilor de fotografie şi a fost axată pe trei tematici – siturile arheologice, peisajul geografic şi personajul uman. Sunt foarte încântat de ceea ce s-a realizat, sunt oameni cu profesii diferite – de la studenţi, la ingineri sau profesori care ne-au trimis fotografii. Ce mă bucură cel mai mult e faptul că am primit lucrări şi din alte judeţe, deşi concursul a fost cumva limitat la Limes-ul aflat pe teritoriul judeţului nostru… Se pare că cei care sunt cu adevărat pasionaţi aşteaptă doar să apară o oportunitate. Concursul şi-a atins ţinta, în acest fel… Am reuşit să familiarizăm publicul larg cu siturile arheologice din Bistriţa-Năsăud și să-i facem conștienţi de valoarea lor patrimonială”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro arheologul cercetător Radu Zăgreanu, de la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, iniţiator al evenimentului.

El a mai precizat că a fost o anumită disproporţie a lucrărilor trimise, influenţată de faptul că siturile arheologice nu sunt tocmai bine puse la punct sau documentate… „Oamenii nu au avut acces sau n-au ştiut unde să ajungă, unii au ajuns la ele prin indicaţii telefonice, alţii s-au orientat după hărţi sau le-au surprins în timpul unor excursii organizate de noi… În schimb, la peisaje şi personaje, concurenţii s-au dovedit foarte creativi”, a mai spus Radu Zăgreanu.

S-au trimis aproape 70 de lucrări pe care publicul a fost invitat să le aprecieze şi să le voteze, iar rezultatele sunt spectaculoase:

Premierea concurenţilor participanţi la Expo Foto Limes a avut loc chiar zilele trecute, în cadrul evenimentului Crăciun în Bistriţa-Năsăud, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Câştigătorii sunt Cristina Rusu, Semida Pop (Premiul I), Alina Tomșa şi Tiberiu Kozics (Premiul II), Dorin Cîrcu şi Gavrilă Fătu (Premiul III).

Câştigătorii au primit câte un trepied foto de bună calitate, un rucsac special pentru aparate foto şi câte un filtru de polarizare.

Provocarea lansată de Muzeul Judeţean s-a dovedit o inedită formulă de a pune în valoare câteva dintre cele mai interesante elemente ale patrimoniului arheologic din Bistrița-Năsăud: Limes-ul roman.

Acesta se întinde pe un areal extrem de generos din suprafața județului, pe raza localităților din comunele Ciceu-Mihăiești, Ciceu-Giurgești, Uriu, Căianu Mic, Spermezeu, Zagra, Salva, orașul Năsăud, Feldru, Livezile, Șieu-Măgheruș, Șintereag, Mărișelu, Budacu de Jos, Cetate, Șieu, Șieuț, Monor.

Starea de conservare a structurilor frontierei romane aflate pe teritoriu județului Bistrița–Năsăud este de cele mai multe ori periclitată de activități agricole și alte tipuri de intervenții antropice sau mai nou de către activități ilegale de detecție în perimetrul acestora. Una dintre modalitățile de protejare și conservare a acestora o constituie popularizarea în rândul publicului larg, iar una din cele mai eficiente metode o constituie fotografierea, redarea Limes-ului prin imagini.

Ce mi-am dorit foarte mult a fost să ne canalizăm şi spre premii: dacă tot au făcut un efort şi au pornit-o pe dealuri, pentru a realiza cele mai frumoase fotografii, mi s-a părut important să le oferim şi o satisfacţie, în final… Studenţii, mai ales, au fost foarte încântaţi pentru că au câştigat pentru prima oară un premiu… Este nevoie de o revitalizare a ideii de muzeografie, din care publicul trebuie să facă parte. Expoziţia Foto Limes este exemplul perfect: publicul a făcut cam toată treaba, noi doar le-am expus şi le-am aranjat într-o poveste”, a conchis Radu Zăgreanu.

Crăciun în Bistriţa-Năsăud a fost organizat de Consiliul Județean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!