12.6 C
Bistrița
joi, martie 23, 2023

FOTO – Locuiesc în WC-ul gării din Rodna! CUM comentează primarul:

WC-ul gării din Rodna e „casă” pentru mai mulți romi. Localnicii acuză administrația locală că, deși a atras fonduri europene pentru a-i ajuta pe romi, NU a făcut nimic. CUM comentează primarul:

Pe adresa redacției au sosit mesaje privind o situație mai neobișnuită, la Rodna. WC-ul gării a devenit casa unor romi.

Revolta față de acest lucru ar veni din faptul că în comună există un proiect dedicat acestei categorii sociale, dar nu s-ar face nimic.

Printre toate aceste Fonduri Europene atrase de comuna Rodna se numără și proiectul P.O.C.U. Acesta avea obiectul Incluziunea socială și combaterea sărăciei, dar și reabilitarea a 30 de case.

Deși proiectul era pentru combaterea sărăciei din Rodna, nu s-a combătut deloc! Din această cauză, așa cum se vede în fotografii, sunt familii care locuiesc:

  • în WC-ul gării din Rodna împreună cu copiii mici
  • la 100 m de gară, în fostul depozit de minereu, unde au improvizat o colibă sărăcăcioasă 
Blocul Garsoniere a cărui acoperiș a luat foc în urmă cu ceva timp are tot familii sărace. Sunt familii care locuiesc într-o cameră de 20 și ceva de metri pătrați chiar și 10 persoane. (…) Aceste familii trăiesc din mila oamenilor. Una din familiie care locuiesc în WC-ul gării este o femeie care a rămas văduvă. Are 11 copii și nepoți. Aceste probleme întunecate nu le vede asistența socială, școala, Consiliul Local, Primăria Rodna?!
(…) Pe spatele necăjiților s-au atras mai multe proiecte, dar nu s-au făcut locuințe sociale și nici nu s-a adus în discuție vreun astfel de proiect. Ba mai mult:
  • centrul de afaceri zace gol de zeci de ani
  • blocuri de nefamiliști miniere zac în paragină
  • cantina minieră tot în paragină.

Aici s-ar putea caza oameni nevoiași. Nu poți la nesfârșit să ignori un copil care îți întinde mâna și tu ca autoritate locală să nu îl întrebi de ce a ajuns în acea situație și nu este în acel moment la școală”, este mesajul transmis de M.U.

CUM comentează primarul Grapini

Reporterii Bistrițeanul.ro au luat legătura cu primarul Tinu Grapini pentru a comenta cele sesizate.

Familia care locuiește în WC-ul de la gară nu este de fapt o familie. E o femeie care a rămas văduvă, alături de concubinul ei și doi copii mici. Femeia are o casă în care a locuit cu soțul ei, unde stau ceilalți copii. Dar am înțeles de la cei de la Asistență Socială că ceilalți copii ai femeii NU vor să stea concubinul acesteia la ei în casă. Așa că femeia stă cu el în acea zonă. Dar ar avea casă unde să locuiască. ARE o casă. Dar alege să stea acolo cu concubinul”, a declarat Valentin Grapini.

Cât despre proiectul POCU, acesta ar fi în grafic.

Chiar ieri și alaltăieri am avut control pe marginea proiectului POCU. Derularea acestuia a fost întârziată de pandemie, dar odată început, suntem în grafic. De menționat e faptul că de proiectul POCU beneficiază familiile care AU VRUT. Care s-au înscris. Noi nu am putut obliga pe nimeni. Acest proiect prevede, în final, angajarea lor. Ori mulți, când au auzit că pierd ajutorul social și trebuie să meargă la lucru, NU au mai vrut să se înscrie. 

Vom reabilita și 10 case. E vorba de lucrări de aproximativ 30.000 lei + TVA/casă. Dar la fiecare casă vom reabilita ceea ce este nevoie. Adică la unii geamurile, la alții acoperișurile, în funcție de nevoi. Lucrările vor începe în iunie sau iulie, astfel încât să finalizăm până în octombrie proiectul POCU. 

Avem 300 de oameni prinși în program, și cum vă spuneam, am avut verificări. Suntem în grafic”, a explicat Valentin Grapini.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...