20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO: Plante, oameni și povești vindecătoare, la Muzeul Județean din Bistrița

Cum ne calmăm isteriile? Ce ingrediente naturale s-ar putea folosi împotriva insomniilor? Ce plantă ne calmează mușcăturile de insecte? Cum se tratează afecțiunile pielii sau tensiunile nervoase? La ce este bun busuiocul? Ce afecțiuni tratează Coada Calului sau Scaiul vânăt?

Despre plante, oameni și povești vindecătoare s-a povestit pe îndelete ieri după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici a avut loc o șezătoare, dar și un târg pus la cale de profesorii și elevii Liceului Agricol. În parteneriat cu Asociația Ruralis, coordonată de Cristian Țetcu, ei au desfășurat un impresionant și extrem de util proiect, la sfârșit de iulie.

Zeci de copii din Bistrița și din împrejurimi au participat zilele trecute la tabăra „Plante, Oameni și Povești vindecătoare”. Pentru a demonstra cu ce s-au ales în urma taberei, ei au organizat ieri seară un târg și o șezătoare, în curtea Muzeului Județean.

Am fost în diferite zone din preajma orașului și am cules plante medicinale. Apoi le-am uscat și le-am pus în săculeți… Mentă, coada șoricelului, gălbenele… Nu le-am știut pe toate chiar de la început, dar ne-au ajutat și profesorii să le identificăm… ”, ne-a povestit Ana și Oana, eleve în clasa a IX-a la Infoel.

De exemplu, Coada Șoricelului este antiseptic, ca și mușețelul. Se poate folosi la enterocolite sau gastrite. Ceaiul de sunătoare este un calmant excelent. Ajută și la stările de panică, insomnii sau agitație. Am vrut să încercăm și noi pe pielea noastră care sunt efectele. Deocamdată doar ceai de mentă am încercat… Dar până la sfârșitul vacanței o să le testăm pe toate…”, ne-au promis două dintre elevele participante la târg.

Copiii au pregătit plante medicinale în săculeți, dar și mici pandantive de purtat la gât sau chiar buchețele de flori medicinale uscate.

Laboratorul „Plante, oameni și povești vindecătoare” s-a derulat în cadrul proiectului Vacanță Cu Educație, la Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița.

Este un program de vară, derulat pe parcursul a cinci zile. Cei de la Fundația Noi Orizonturi ne-au premiat cu 1500 de lei, bani pe care să-i folosim la activitățile proiectului. Toate s-au desfășurat în aer liber”, ne-a explicat profesoara Elena Mora, de la Liceul Agricol, coordonatoarea proiectului alături de profesoara Adina Măgerușan.

I-am învățat pe copii să identifice plante medicinale, cum se culeg acestea și cum se usucă. În final, le valorificăm aici la târg”, ne-a mai povestit profesoara Elena Mora.

La rândul său, Adina Măgerușan ne-a explicat că au fost în fiecare zi cam câte 30 de elevi. „Au fost și elevi voluntari care ne-au sprijinit mult în proiect. Cred că cea mai importantă lecție învățată la tabăra Plante, oameni și Povești vindecătoare a fost aceea a interacțiunii… Copiii au socializat și s-au împrietenit. Au fost zile întregi în care au uitat de telefoane. Sau le-au folosit foarte rar. Au avut descărcată pe telefon o aplicație cu ajutorul căreia au identificat plantele medicinale…”, ne-a mărturisit profesoara Adina Măgerușan de la Liceul Agricol. 

Și Școala Gimnazială din Tureac s-a implicat serios în proiect, ca și alte școli și grădinițe din Bistrița. 

Nadia Rebrean, consilier educativ la Școala Gimnazială din Tureac, ne-a explicat că 10 copii din localitate au făcut excursii la Bistrița.

Am făcut o serie de drumeții pe dealurile din jurul Bistriței. Am fost în Pădurea Codrișor, am vizitat livada cu peri seculari de pe dealul Cocoș. Am identificat plante medicinale și pe pajiștile din jurul Liceului Agricol.

Timp de trei zile am cules plante medicinale, le-am sortat, le-am pus pe categorii și le-am lăsat la uscat. În a patra zi a proiectului am ambalat plantele în condiții de igienă și le-am etichetat”, a mai povestit Nadia Rebrean.

Consilierul a admis că – provenind din mediul rural, copiii din Tureac cunoșteau deja o parte din plantele medicinale. „Mi-au spus unii că părinții le dau acasă plante medicinale, sub formă de ceaiuri sau tincturi, în răceli sau probleme digestive… Cred că marele lor câștig a fost  relaționarea… S-au bucurat de reluarea activității sociale care lor le-a lipsit în ultima vreme, din cauza pandemiei…

Am văzut copii foarte fericiți, dornici de joacă, dornici să lege noi prietenii… Copii care nu s-au văzut niciodată, din școli diferite, s-au împrietenit, au schimbat numere de telefon, au povestit între ei… Mi s-a părut cel mai important lucru pentru copii, după atâta timp de restricții și distanțare socială…

Toți s-au străduit astfel să contribuie la conservarea diversității biologice. Au îmbunătățit cunoștințele copiilor despre plantele medicinale și despre beneficiile pe care acestea ni le oferă.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația RURALIS Bistrița, coordonată de Cristian Țetcu.

Finanțator: Vitas România prin Fundația Noi Orizonturi.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!