20.2 C
Bistrița
luni, iulie 22, 2024

FOTO – Poezie și spiritualitate creștină: „Eu cred că Dumnezeu citește poezie”

Nu doar că este un tânăr preot în parohia ortodoxă Visuia, dar se ocupă și de poezii. La cei aproape 27 de ani, preotul Călin Pop și-a lansat recent cel de-al șaselea volum de versuri. 

În sângele meu e primăvară” se intitulează volumul publicat de Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, anul trecut. A fost lansat recent la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, în prezența unui public numeros.

Autor este tânărul preot Călin Pop care ne impresiona de Bobotează, când a luat la pas ulițele pline de noroi, pentru a-și binecuvânta credincioșii: 

Preot, în luptă cu noroaiele, de Bobotează: „Tot ce contează cu adevărat e să îl aduci pe Hristos în casă”

Într-o vreme în care ne temem de lucrurile care pot să umble prin sângele nostru – cipuri, anticorpi, viruși și vaccinuri – părintele Călin Pop se declară purtător de primăvară!

Poezia părintelui este una de tip arhetipal. Se raportează la niște tipare recognoscibile în sfera cunoașterii teologale, pe care le replică în lirica sa. Face parte din marea familie lirică a poeților mistici, a poeților teologali. Pornește cu curaj înainte, navighează pe oceanul literelor, al sunetelor, al eufemismului.

Caută cuvinte fără să se cramponeze de necesitatea unei eufonii, pe care părintele o mărturisește undeva…

Părinte, nu căutați rima cu orice preț, nu căutați eufonia, căutați să exprimați simplu ceea ce vă traversează structura sufletească. Și asta este miraculos!”, a mărturisit preotul Crin Triandafil Theodorescu.

Volumul de poezii semnat de preotul Călin Pop a fost publicat de Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca anul trecut.

Cartea beneficiază de o prefață semnată de pr. Crin-Triandafil Teodorescu și de un cuvânt înainte al episcopului vicar Benedict Bistrițeanul. 

Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Ioan Pintea a vorbit despre importanța atingerii de către poeți a unui stil propriu.

Citind cartea părintelui Călin, am dat peste un vers care, după părerea mea, vorbește câte ceva despre stilul poetic al părintelui. Aici eu văd multă poezie și, dacă merge pe calea aceasta, o să fie o voce. Iată ce scrie părintele într-o poezie: Eu cred că Dumnezeu citește poezie.

Mi-a plăcut foarte mult asta! M-am întrebat când citește Dumnezeu poezie? Omul care citește poezie este un om sensibilizat, este un om pregătit de orice încercare, un om care citește poezia este un alt fel de om. Și dacă Dumnezeu citește poezie, devine un Dumnezeu iubitor, un Dumnezeu îngăduitor… este foarte frumos versul acesta!” a spus pr. Ioan Pintea.

Scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian a relevat pregnanta amprentă creștină din poezia preotului Călin Pop. 

Eu mă regăsesc în părintele Călin Pop pentru că este asumat în ceea ce face, în poezia aceasta cu o latură creștină. Preotul are o misiune specială, este slujitor al Cuvântului toată viața pentru că are acest har de la Bunul Dumnezeu. Și până la urmă, important este cum transmite acest har spre credincioși”, a afirmat Menuț Maximinian. Jurnalistul a lecturat și câteva poezii din volumul lansat.

La eveniment a participat și preotul protopop Dragoș Cristian. „Mă bucur foarte mult pentru această dublă dimensiune pe care părintele Călin o pune în slujba lui Dumnezeu! a punctat preotul.

Această întâlnire a noastră a fost un prilej de profundă înălțare sufletească!”, a mărturisit la final autorul – preotul Călin Pop. Tânărul a fost felicitat și de enoriași ai săi din Visuia, în numele cărora a vorbit prof. Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic Bistrița.

La final, preotul Călin Pop a acordat autografe pe volumul de poezie lansat. Volumul poate fi consultat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. 

Foto @ www.bjbn.ro

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: