FOTO: Proiectul de reamenajare a piațetei din jurul Bisericii Evanghelice,150.000 de euro!

0
4246

Primăria Bistrița a alocat 150.000 euro pentru proiectarea lucrărilor de peisagistică a piațetei din jurul Bisericii Evanghelice. Licitația a fost câștigată de firma Planwerk din Cluj, cea care a câștigat în 2014 concursul „Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – Municipiul Bistriţa”.

Primăria Bistrița a demarat în anul 2014 un concurs de soluții, „Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – Municipiul Bistriţa”, desfășurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania. Scopul acestei competiții a fost selectarea celor mai bune proiecte pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale din centrul istoric al municipiului Bistriţa.

Cinci firme s-au înscris atunci în concurs, iar câștigătoare a fost SC Planwerk SRL Cluj-Napoca, firmă care acum a negociat cu Primăria Bistrița un preț de 150.000 euro pentru proiectare.

Printre modificările care vor fi făcute piațetei se numără pietonalizarea, desființarea parcărilor și renunțarea la o mare parte din spațiul verde.

„Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strîns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sînt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile.
Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului. (…) Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare”, explică reprezentanții firmei. Așadar, în zonă va fi amplasată și o fântână arteziană.

Deocamdată, nu s-au găsit surse de finanțare pentru acest proiect, fiind negociată doar proiectarea.