FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

Auzind vorbindu-se mult despre românii dinafara granițelor țării – m- am gândit să pun pe hârtie ceea ce îmi vine în gând și în suflet, acum. Despre ce? Despre cine? Despre acei români plecați și stabiliți departe de țară, dar despre care nimeni nu scrie sau se scrie prea puțin, aici. De ce?

Pentru că trebuie să-i întâlnești în ocazii absolut speciale, să-i cunoști personal, să le cunoști povestea care uneori nu-i deloc ușoară, deși așa pare.

Doar așa le înțelegi meritele și valoarea, admiri felul în care reprezintă România și poartă tricolorul, în diferite competiții și câștigă. Dovedind lumii întregi că foarte mulți din cei plecați sunt priviți cu atâta admirație, în țările de adopție!

Eu mă consider o norocoasă, prin faptul că, începând cu anul 2016, când am ieșit pentru prima dată în afara țării, participând la o festivitate de premiere literară în Italia, continuând apoi, la diferite activități culturale în Austria, Italia, Bulgaria – am cunoscut și am văzut o altă față a lucrurilor, negăsită în interior și necunoscută mie, până atunci. Doar acolo se poate vedea cu ochii sufletului și ai minții !

O bucurie pe chipul fiecărui român cu care te vezi, poate pentru prima oară. Îi înțelegi graiul și îi admiri ia și costumul popular. Îi admiri că le poată. Este legatura lor de suflet cu țara, legătura de neam , fiind uniți de tricolorul nostru. Poartă în suflet o bucurie aparte!

Cu ocazia unui asemenea eveniment, am cunoscut o scriitoare, Daniela Forcoș, stabilită în Italia, de mulți ani .

De loc, de prin părțile Bacăului, a plecat „spre mai bine”, așa cum au făcut-o mulți. Și-a lăsat în țară părinții și rudele, a început să muncească din greu, iar noaptea, să studieze, pentru a termina o facultate în domeniul Medicinei Alternative, în limba italiană. Mai precis Universitatea de Naturopatie, unde a reușit să se facă apreciată și respectata, ca și terapeut pentru reabilitare. Iar apoi, ca… poet, ca doamnă a poeziei româno-italiene, precum Alexandra Firiță și Marioara Vișan.

Daniela ne mărturisește:

Am început să scriu și am așezat pe foaia albă și rece de prin străini tot plânsul sufletului meu, fiecare moment când disperarea și dorul de ai mei, mușcau hulpav din mine.

Am început timid, cu diplome de merit, fără să uit că sunt româncă și că dorul de țara mă motiva să urc încet, dar sigur…

Da, un poet ce a obținut peste 35 de premii, medalii, mențiuni și distincții. Iar unele în care a fost premiată ca unic autor. Da, românca noastră, Daniela! Cu poezie scrisă direct în limba italiană, sau bilingv. Are colaborări și cu revistele din țară, precum eCreator, Starpress, Salon Gutenberg.

Mai apoi, când s-a simțit pregătită, a făcut pași de gigant, câștigând multe premii naționale și internaționale. A fost prezentă în jurii și în 18 antologii literare și de cultură, calendare, agende italiene, apreciată de cei din Italia pentru talentul, seriozitatea, corectitudinea cu care vorbește și scrie în italiană, pentru modestia, seriozitatea și generozitatea ei, seninătatea la chip și suflet.

La toate premierele, poartă în mână tricolorul românesc.

Tricolorul românesc este vălul sufletului meu

Aș fi singură și goală sub cerul lumii, fără el

I-am întâlnit numele pe o listă, la un concurs internațional – Tra le parole e l’infinito – unde participasem și eu. Este un concurs organizat și condus de Ambasadorul Culturii și Păcii în lume, așa cum este recunoscut nu doar în Italia, cav. Nicola Paone.

Erau peste 14 țări înscrise în concurs și se făcuseră trei preselecții. Câștigasem un frumos loc 7, cu o povestire numită NIOKA, tradusă foarte bine de către recunoscuta traducătoare Mihaela Talaba. Îi mulțumesc și pe aceasta cale! O traducere bună te ajută și te ridică, nealterând mesajul textului, emoția care te face sa trăiești pe viu fiecare metafora fiecare lacrima, surâs, sau dor. Daniela câștiga atunci Premiul Președintelui.

Am îndrăznit să o contactez pentru detalii.

Din acea clipă, am rămas prietene. Iată-ne acum din nou împreună, concurente în același Festival Concurs Award Internațional, cu poezie tradusă în italiană și din nou câștigătoare cu premii foarte mari, noi și poeta Alexandra Firiță.

România a fost reprezentată din nou cu succes, iar tricolorul nostru strălucește din nou. Dar vă voi dezvălui amănunte după ce premierea va avea loc .

Nu e puțin lucru să participi la o competiție alături de reprezentanții din 14 țări ale lumii și să-ți ridici premiul purtând în mână tricolorul românesc! Nu este puțin lucru să crezi în tine, să perseverezi, să nu ai pretenții de promovare în grupuri literare!

Doar cu serioziate și fără să elogiezi pe nimeni, se poate. Doar așa nu porți frica unei polemici, nu ai teamă că ai pierdut un punct sau o virgulă din textul vieții tale. Din creația ta, de acolo unde urmărești mesajul și poate te lași furat de formă. Am auzit acolo un mare poet, cu ani mulți la tâmple, exprimând ideea: „Lăsați fetele astea tinere să scrie! Încurajați-le să scrie!”

De ce? Simțea valoarea și știa să o încurajeze, nu s-o sufoce! Nu am consimțământul dânsului să-i scriu numele, căci aș face-o, cu drag!

Aici am vrut să ajung! Datorită unor oameni de cultură precum Daniela Forcoș, Alexandra Firiță, Marioara Vișan, Mihaela Talaba, Mikela Totu, Vasile Hatos, Lidia Popa, stabiliți în Italia, prezenți in acțivitătile culturale ale Ambasadei din străinătate sau ale RTV, precum Ioan Godja (Austria), Ovidiu Cornilă (de la RTSpania), Ionela Flood (Anglia), Renata Verejanu (Chișinău), Carmen Salomie (Belgia), familia Gumman în Austria, Elisabeta Boțan (Spania), Melania Rusu Caragioiu (Canada), familia Porumb (Franța), Doru Dăncuș, Viorel Ploeșteanu (Dublin, Irlanda), Ben Todica (Australia), Alina Schreglmann (Germania), familia Gheorghiev de la Vidin (Bulgaria) sau Anchidim Moldovan (Chicago). Datorita lor, cultura românescă crează punți puternice de legătură, cu tot ce înseamnă valoarea Culturii Românești în lume. Desigur, sunt mulți asemenenea!

Neamul acesta are oameni de seamă! Mulți! Se poate vorbi și scrie mai mult despre dânșii. De ce? Pentru că este loc sub soare SUFICIENT, pentru toți! Sunt români stabiliți dincolo și care fac o altă muncă. O muncă de promovare a imaginii României. Pe majoritatea dintre cei enumerați, am avut ocazia să-i cunosc și sunt onorată, pe alții, încă nu, dar le rostesc numele cu respect!

Mulți sunt cei care, dinăuntrul țarii, care parcurg distanțe mari spre alte țări, pentru a promova cultura si limba română, precum Gabriela Verban, Liliana Liciu, Ioan Romeo Roșiianu, Trandafir Simpetru, Ligya Diaconescu, Floarea Cândea, familia Toni Ilica, Constantin Avadanei, Ioan Pintea, Menuț Maximinian, Gavril Tărmure, Dorel Cosma, Nicolae Băciuț, preot Nicolae Feier, familia Moga, Florin Săsărman, Virginia Linul…

Desigur, sunt mulți alții pe care aș vrea să-i cunosc și să-i îmbrățișez cu sufletul!

Nu-i așa că trebuie scris despre dânșii?

Prin intermediul lor, noi cei ce mânuim condeiul aici, colaborăm și împreună onorăm numele țării noatre sfinte !

Nu se vorbește îndeajuns despre dânșii și în anumite momente, trebuie să o facem! Altfel, imaginea României devine alta, nu cea reală! Și noi, cei din interiorul țării o putem modela, măcar așa! Dând Cezarului ce-i al Cezarului!

PS

Fac o pauză pentru a continua și completa. Un nume. Nu doar un nume, ci o verigă importantă într-un lanț, care nu poate lipsi. Un Ambasadorul Onorific al Culturii în Europa, cu titlul de Cavaliere ad Honoris Guardiano di Pace della Confederazione Internazionale dei Cavalieri Crociati Assisi-Malta, un om cu renume, pe care nimic nu-l oprește în a întări legătura dintre culturile popoarelor.

Este un italian respectat, organizator de festivaluri internaționale care prețuiește România și valorile ei, prețuiește arta, cuvântul, deschide granițele și nu îngrădește valoarea, ci o încurajează.

Daniela Forcoș declară:

„Primul mare pas în evoluția mea artistică a fost premiul Președintelui, al domnului Nic Pao, în cadrul festivalului Tra le parole e l’infinito. M-a premiat și a specificat că este un premiu unde încurajează noi talente. Așa am ajuns la 35 de premii, dar nu numărul este important, ci valoarea și creșterea profesională, experiența. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta care m-a motivat să muncesc mult să mă perfecționez. A fost prima floare înflorită în grădina vieții mele literare departe de țărișoara mea, România…”

Nu s-a înșelat! Militează pe plan internațional, investește energie, suflet și bani, este sprijinit în tot ceea ce face în Italia, pentru toate țările cu care colaborează prin reprezentanții lor.

Fără un om de o asemenea valoare, punțile afirmării artistice s-ar prăbuși. Podul trebuie sa aibă obligatoriu, doi piloni, iar construcția lui să fie durabilă!

Pentru unii ce îndrăznesc să pornească, traversându-le, purtând în suflet dorința de a scrie, de a etala frumosul din artă.

Sunt românii străini? Sau străinii, români? Ar trebui să găsim singuri răspunsul la întrebări.

Restul este valoare, este muncă, este adevar, este modestie! Oricum, trebuie cunoscute! Prin intermediul ziarului dumneavoastră!

Și tot prin el trebuie subliniat faptul că tot ce este românesc, nu piere! Ci trebuie să dureze, să ridice și să fie purtat cu cinste!

Nu vreau să închei înainte de a-i ura Danielei multă inspirație și spor, în munca de terminare a celor două volume: unul de poezii în limba italiană, Amami o muorimi dentro, și un roman scris în limba română, ambele prefațate de Alexandra Firiță.

INTERZISĂ arderea de resturi vegetale! CUM scăpați de ele: aprilie 10, 2020 - Incendiile provocate de arderile resturilor vegetale sunt tot mai dese, în ciuda insistențelor pompierilor de a se stopa. APM a anunțat oficial INTERZICEREA ardetrii resturilor vegetale. Amenzile sunt de ordinul miilor de lei. Supercom va prelua resturile vegetale.
MOBILIZARE impresionantă: Donații de aproape 400.000 de lei pentru spitalul din Năsăud aprilie 10, 2020 - Spitalul Orășenesc Năsăud a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu COVID 19. Încă de când era doar în discuții acest lucru, unii au început să doneze pentru echiparea corespunzătoare a acestuia. S-au strâns aproape 400.000 de lei în câteva zile.
Două noi cazuri pozitive de COVID-19, în 24 de ore! Național, 265! aprilie 10, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 78 de cazuri pozitive de COVID 19, cu două noi confirmări în ultimele 24 de ore. La nivel național, numărul înregistrat e aproape la jumătate, comparativ cu raportarea de ieri. Au crescut în schimb numărul deceselor.
Cu 26 cazuri pozitive și 4 decese, Reteagul nu intră în carantină! „Situația e sub control!” aprilie 10, 2020 - În localitatea Reteag sunt 26 de teste pozitive. S-au înregistrat și patru decese, iar o persoană s-a vindecat. Cu toate acestea, zona nu va intra în carantină totală. ”Situația e sub control” a declarat prefectul Stelian Dolha.
Aquabis: Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore aprilie 10, 2020 - Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Este vorba de avarii sau lucrări de cuplare de a unor noi rețele de distribuție apă.
VIDEO: Incredibil! Un pacient diagnosticat cu Covid19 a uns cu fecale baia spitalului. „Ca să vă infectați și voi!” aprilie 10, 2020 - Dezgustător și incredibil incident, la secția de boli infecțioase a Spitalului de pe Alba Iulia: Un pacient diagnosticat cu COVID-19 a uns cu fecale una dintre băi, „ca să se infecteze și ceilalți” . Întreaga poveste a fost dezvăluită ieri seară, de managerul instituției Gabriel Lazany, invitat la Bistrițeanul Live:
Cumpărăturile de Paște, pe vreme de urgență! CE spun polițiștii: aprilie 10, 2020 - Se apropie sărbătoarea pascală. În piețe nu vor fi miei vii, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de așa ceva la masa de sărbătoare. Polițiștii oferă câteva informații privind cumpărăturile de Paște:
Dozatoarele de la scările blocului mai au de așteptat. De ce nu poate Primăria Bistrița să achiziționeze: aprilie 10, 2020 - Dacă dezinfectarea scărilor de bloc a început deja în Bistrița, montarea dozatoarelor pentru dezinfectant se lasă încă așteptată. Cum explică municipalitatea această „întârziere”.
Aquabis: Defecțiuni în Herina. Cât timp vor fi afectați locuitorii aprilie 10, 2020 - S-au înregistrat două defecțiuni pe rețeaua de distribuție a apei din Herina, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii
OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.
Încă un bistrițean și-a pierdut viața, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 aprilie 9, 2020 - Un bărbat de 51 de ani din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu Covid-19 a murit. Acesta era în spital de o săptămână, iar în ultimele zile starea sa s-a agravat, fiind intubat.