FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

Auzind vorbindu-se mult despre românii dinafara granițelor țării – m- am gândit să pun pe hârtie ceea ce îmi vine în gând și în suflet, acum. Despre ce? Despre cine? Despre acei români plecați și stabiliți departe de țară, dar despre care nimeni nu scrie sau se scrie prea puțin, aici. De ce?

Pentru că trebuie să-i întâlnești în ocazii absolut speciale, să-i cunoști personal, să le cunoști povestea care uneori nu-i deloc ușoară, deși așa pare.

Doar așa le înțelegi meritele și valoarea, admiri felul în care reprezintă România și poartă tricolorul, în diferite competiții și câștigă. Dovedind lumii întregi că foarte mulți din cei plecați sunt priviți cu atâta admirație, în țările de adopție!

Eu mă consider o norocoasă, prin faptul că, începând cu anul 2016, când am ieșit pentru prima dată în afara țării, participând la o festivitate de premiere literară în Italia, continuând apoi, la diferite activități culturale în Austria, Italia, Bulgaria – am cunoscut și am văzut o altă față a lucrurilor, negăsită în interior și necunoscută mie, până atunci. Doar acolo se poate vedea cu ochii sufletului și ai minții !

O bucurie pe chipul fiecărui român cu care te vezi, poate pentru prima oară. Îi înțelegi graiul și îi admiri ia și costumul popular. Îi admiri că le poată. Este legatura lor de suflet cu țara, legătura de neam , fiind uniți de tricolorul nostru. Poartă în suflet o bucurie aparte!

Cu ocazia unui asemenea eveniment, am cunoscut o scriitoare, Daniela Forcoș, stabilită în Italia, de mulți ani .

De loc, de prin părțile Bacăului, a plecat „spre mai bine”, așa cum au făcut-o mulți. Și-a lăsat în țară părinții și rudele, a început să muncească din greu, iar noaptea, să studieze, pentru a termina o facultate în domeniul Medicinei Alternative, în limba italiană. Mai precis Universitatea de Naturopatie, unde a reușit să se facă apreciată și respectata, ca și terapeut pentru reabilitare. Iar apoi, ca… poet, ca doamnă a poeziei româno-italiene, precum Alexandra Firiță și Marioara Vișan.

Daniela ne mărturisește:

Am început să scriu și am așezat pe foaia albă și rece de prin străini tot plânsul sufletului meu, fiecare moment când disperarea și dorul de ai mei, mușcau hulpav din mine.

Am început timid, cu diplome de merit, fără să uit că sunt româncă și că dorul de țara mă motiva să urc încet, dar sigur…

Da, un poet ce a obținut peste 35 de premii, medalii, mențiuni și distincții. Iar unele în care a fost premiată ca unic autor. Da, românca noastră, Daniela! Cu poezie scrisă direct în limba italiană, sau bilingv. Are colaborări și cu revistele din țară, precum eCreator, Starpress, Salon Gutenberg.

Mai apoi, când s-a simțit pregătită, a făcut pași de gigant, câștigând multe premii naționale și internaționale. A fost prezentă în jurii și în 18 antologii literare și de cultură, calendare, agende italiene, apreciată de cei din Italia pentru talentul, seriozitatea, corectitudinea cu care vorbește și scrie în italiană, pentru modestia, seriozitatea și generozitatea ei, seninătatea la chip și suflet.

La toate premierele, poartă în mână tricolorul românesc.

Tricolorul românesc este vălul sufletului meu

Aș fi singură și goală sub cerul lumii, fără el

I-am întâlnit numele pe o listă, la un concurs internațional – Tra le parole e l’infinito – unde participasem și eu. Este un concurs organizat și condus de Ambasadorul Culturii și Păcii în lume, așa cum este recunoscut nu doar în Italia, cav. Nicola Paone.

Erau peste 14 țări înscrise în concurs și se făcuseră trei preselecții. Câștigasem un frumos loc 7, cu o povestire numită NIOKA, tradusă foarte bine de către recunoscuta traducătoare Mihaela Talaba. Îi mulțumesc și pe aceasta cale! O traducere bună te ajută și te ridică, nealterând mesajul textului, emoția care te face sa trăiești pe viu fiecare metafora fiecare lacrima, surâs, sau dor. Daniela câștiga atunci Premiul Președintelui.

Am îndrăznit să o contactez pentru detalii.

Din acea clipă, am rămas prietene. Iată-ne acum din nou împreună, concurente în același Festival Concurs Award Internațional, cu poezie tradusă în italiană și din nou câștigătoare cu premii foarte mari, noi și poeta Alexandra Firiță.

România a fost reprezentată din nou cu succes, iar tricolorul nostru strălucește din nou. Dar vă voi dezvălui amănunte după ce premierea va avea loc .

Nu e puțin lucru să participi la o competiție alături de reprezentanții din 14 țări ale lumii și să-ți ridici premiul purtând în mână tricolorul românesc! Nu este puțin lucru să crezi în tine, să perseverezi, să nu ai pretenții de promovare în grupuri literare!

Doar cu serioziate și fără să elogiezi pe nimeni, se poate. Doar așa nu porți frica unei polemici, nu ai teamă că ai pierdut un punct sau o virgulă din textul vieții tale. Din creația ta, de acolo unde urmărești mesajul și poate te lași furat de formă. Am auzit acolo un mare poet, cu ani mulți la tâmple, exprimând ideea: „Lăsați fetele astea tinere să scrie! Încurajați-le să scrie!”

De ce? Simțea valoarea și știa să o încurajeze, nu s-o sufoce! Nu am consimțământul dânsului să-i scriu numele, căci aș face-o, cu drag!

Aici am vrut să ajung! Datorită unor oameni de cultură precum Daniela Forcoș, Alexandra Firiță, Marioara Vișan, Mihaela Talaba, Mikela Totu, Vasile Hatos, Lidia Popa, stabiliți în Italia, prezenți in acțivitătile culturale ale Ambasadei din străinătate sau ale RTV, precum Ioan Godja (Austria), Ovidiu Cornilă (de la RTSpania), Ionela Flood (Anglia), Renata Verejanu (Chișinău), Carmen Salomie (Belgia), familia Gumman în Austria, Elisabeta Boțan (Spania), Melania Rusu Caragioiu (Canada), familia Porumb (Franța), Doru Dăncuș, Viorel Ploeșteanu (Dublin, Irlanda), Ben Todica (Australia), Alina Schreglmann (Germania), familia Gheorghiev de la Vidin (Bulgaria) sau Anchidim Moldovan (Chicago). Datorita lor, cultura românescă crează punți puternice de legătură, cu tot ce înseamnă valoarea Culturii Românești în lume. Desigur, sunt mulți asemenenea!

Neamul acesta are oameni de seamă! Mulți! Se poate vorbi și scrie mai mult despre dânșii. De ce? Pentru că este loc sub soare SUFICIENT, pentru toți! Sunt români stabiliți dincolo și care fac o altă muncă. O muncă de promovare a imaginii României. Pe majoritatea dintre cei enumerați, am avut ocazia să-i cunosc și sunt onorată, pe alții, încă nu, dar le rostesc numele cu respect!

Mulți sunt cei care, dinăuntrul țarii, care parcurg distanțe mari spre alte țări, pentru a promova cultura si limba română, precum Gabriela Verban, Liliana Liciu, Ioan Romeo Roșiianu, Trandafir Simpetru, Ligya Diaconescu, Floarea Cândea, familia Toni Ilica, Constantin Avadanei, Ioan Pintea, Menuț Maximinian, Gavril Tărmure, Dorel Cosma, Nicolae Băciuț, preot Nicolae Feier, familia Moga, Florin Săsărman, Virginia Linul…

Desigur, sunt mulți alții pe care aș vrea să-i cunosc și să-i îmbrățișez cu sufletul!

Nu-i așa că trebuie scris despre dânșii?

Prin intermediul lor, noi cei ce mânuim condeiul aici, colaborăm și împreună onorăm numele țării noatre sfinte !

Nu se vorbește îndeajuns despre dânșii și în anumite momente, trebuie să o facem! Altfel, imaginea României devine alta, nu cea reală! Și noi, cei din interiorul țării o putem modela, măcar așa! Dând Cezarului ce-i al Cezarului!

PS

Fac o pauză pentru a continua și completa. Un nume. Nu doar un nume, ci o verigă importantă într-un lanț, care nu poate lipsi. Un Ambasadorul Onorific al Culturii în Europa, cu titlul de Cavaliere ad Honoris Guardiano di Pace della Confederazione Internazionale dei Cavalieri Crociati Assisi-Malta, un om cu renume, pe care nimic nu-l oprește în a întări legătura dintre culturile popoarelor.

Este un italian respectat, organizator de festivaluri internaționale care prețuiește România și valorile ei, prețuiește arta, cuvântul, deschide granițele și nu îngrădește valoarea, ci o încurajează.

Daniela Forcoș declară:

„Primul mare pas în evoluția mea artistică a fost premiul Președintelui, al domnului Nic Pao, în cadrul festivalului Tra le parole e l’infinito. M-a premiat și a specificat că este un premiu unde încurajează noi talente. Așa am ajuns la 35 de premii, dar nu numărul este important, ci valoarea și creșterea profesională, experiența. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta care m-a motivat să muncesc mult să mă perfecționez. A fost prima floare înflorită în grădina vieții mele literare departe de țărișoara mea, România…”

Nu s-a înșelat! Militează pe plan internațional, investește energie, suflet și bani, este sprijinit în tot ceea ce face în Italia, pentru toate țările cu care colaborează prin reprezentanții lor.

Fără un om de o asemenea valoare, punțile afirmării artistice s-ar prăbuși. Podul trebuie sa aibă obligatoriu, doi piloni, iar construcția lui să fie durabilă!

Pentru unii ce îndrăznesc să pornească, traversându-le, purtând în suflet dorința de a scrie, de a etala frumosul din artă.

Sunt românii străini? Sau străinii, români? Ar trebui să găsim singuri răspunsul la întrebări.

Restul este valoare, este muncă, este adevar, este modestie! Oricum, trebuie cunoscute! Prin intermediul ziarului dumneavoastră!

Și tot prin el trebuie subliniat faptul că tot ce este românesc, nu piere! Ci trebuie să dureze, să ridice și să fie purtat cu cinste!

Nu vreau să închei înainte de a-i ura Danielei multă inspirație și spor, în munca de terminare a celor două volume: unul de poezii în limba italiană, Amami o muorimi dentro, și un roman scris în limba română, ambele prefațate de Alexandra Firiță.

După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.