13.4 C
Bistrița
vineri, mai 20, 2022

FOTO: Toamnă bogată! Legumele frumoase, în plasele bistrițenilor! Murăturile, în Belgia și Portugalia

O adevărată delectare pentru ochi, papile gustative și cele olfactive, să te plimbi prin piață. Legume mari, frumoase, mirosul de cimbru și alte verdețuri care cuprinde zona și oameni fericiți ce negociază prețuri. Legumele acestei toamne, chiar bogate, merg în plasele bistrițenilor. Iar murăturile iau calea străinătății, cu butoaiele!

O plimbare prin Piața Decebal, la primele ore ale dimineții, e o adevărată încântare!

Legumele mari și coapte te atrag ca un magnet, iar mirosul de pătrunjel, cimbru și alte verdețuri creează o atmosferă „ca la mama acasă”. E clar că a venit toamna, iar bistrițenii se grăbesc să-și umple cămările.

Prețurile sunt chiar bune. Am cumpărat roșii la trei lei kilogramul. Și sunt mari, frumoase. Poate mai puțini gogoșari ca altă dată. Dar au ardei kapia foarte frumoși”, a spus o bistrițeancă ce căra o sacoșă mare cu legume.

Deși inițial prețurile au fost destul de piperate, acest lucru s-a schimbat.

Zilele călduroase din ultima vreme au forțat, să spunem așa, legumele, să se coacă. Și dacă producția e mare, atunci prețurile sunt mai mici. Da. Înainte au fost mai mari. Că vremea a fost rea și nu s-au prea făcut. Dar acum s-au copt mai multe și am scăzut, automat, prețurile” ne-au spus doi vânzători.

O bunicuță ce avea vinetele cât antebrațele de lungi s-a oferit chiar să le „coacă” și să le pregătească pentru iarnă, dacă cel ce le cumpără nu are vreme.

Pe tarabe e plin de sticluțe și borcănașe cu bulion, ardei iuți puși la murat, întregi sau tăiați, cu tarhon sau hrean, care se cumpără „ca pâinea caldă” mai ales în sezonul rece.

La prețuri acceptabile se pot cumpăra și murături: ardei umpluți cu varză, varză murată, castraveți sau mix de legume. Cea mai mare comandă pentru aceste bunătăți vine însă de peste graniță.

Trimitem murături cu butoaiele în străinătate. În Belgia, Portugalia, Spania. Butoaie și butoaie de murături. Nici nu știu dacă voi putea onora chiar toate comenzile. Așa sunt de multe. Că ei nu își pun și atunci mai bine își duc”, ne-a spus o bistrițeancă ce vinde, în mare parte, murături.

Se vând murăturile, mai ales la cei mai leneși, care nu au răbdare să le pună. Le punem noi”, a spus glumind un alt comerciant din zonă.

Mai mult, vânzătorii colaborează între ei, își reglează prețurile unii după alții. Iar dacă faci cumpărături „mai serioase”, sunt dispuși să lase din preț. Numai să fie toată lumea mulțumită, cămările pline și tarabele să se golească.

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: