4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

FOTO. Vedeta serii, în Dubai: Costumul tradiţional cusut de Virginia Linul!

Costumele tradiţionale cusute de Virginia Linul au fost vedeta unei gale de excepție, ieri, în Dubai, unde Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat evenimentul „De la Tradiție la Modernism”. Invitaţi au fost numeroase personalități ale vieții publice din Emiratele Arabe Unite și România, iar meșterii artizani Virginia Linul și Virginia-Maria Roș i-au uimit pe oficialii din Dubai cu costumele tradiționale româneşti, înfăţişându-le în întreaga lui splendoare și autenticitate.

Bucuria pe care am trăit-o în această seară este una specială, mai ales că am reuşit să îi uimim cu frumusețea și diversitatea portului popular românesc”, a transmis Virginia Linul, fericită că a avut ocazia să ofere înalţilor oaspeţi o prezentare de modă alături de faimoşi designeri români precum Cătălin Botezatu, Clara Rotescu sau Kiki Dumitrescu.

Evenimentul cultural dedicat comunităţii de români din Emiratele Arabe Unite, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, a fost organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Consulatul General al României în Dubai.

Oaspetele de onoare a fost Excelenţa Sa Noura Al Kaabi, Ministrul Culturii şi Dezvoltării Cunoaşterii din E.A.U, alături de oaspeţi precum Excelenţa Sa Natalia Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi membrii ai familiilor regale ale Emiratului Dubai.

Printre cei care au admirat creaţiile Virginiei Linul s-au numărat şi Alteţa Sa Sheikh Obaid Bin Suhail Al MAKTOUM şi Emiratul Sharjah A.S. Sheikha Hend Faisal AL QASSEMI, Seikha Hind Al QASSEMI, Sheikh Awad al Merjen, Sheikha Moona Al Mansoor, Abdulrahman Al Mutaiwee, Directorul Afacerilor Diplomatice de la Ministerul Afacerilor Externe EAU, ambasadori, consuli generali şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Dubai.

Expoziţia de costume populare şi prezentările de modă au fost apreciate în mod deosebit atât de oficialii prezenţi, cât şi de membrii comunităţii de români.

„Evenimentul cultural celebrează 100 de ani de la cel mai important eveniment politic al istoriei noastre, 1 decembrie 1918, ziua Marii Uniri a Principatelor României, un act de voinţă a poporului român, pentru libertate și demnitate națională, marcând începutul construcției României moderne, în conformitate cu principiile universale, în spiritul valorilor noastre naționale. În acest context, evidențiem valorile noastre naționale și culturale, realizările noastre istorice, tradițiile și inovațiile noastre, privind cu încredere în viitor.
Un simbol al artei noastre populare este IA românească, cu rădăcini în timpuri imemoriale ca și cultura Cucuteni, una dintre cele mai spectaculoase culturi ale lumii preistorice.
Costumul național românesc este sofisticat și original, iar varietatea de modele este uimitoare, reprezentând schița fiecărui grup social și fiecare etapă a vieții. Sărbătorile religioase pe parcursul anului sunt reprezentate de o serie de semne și simboluri nu numai pentru efectul estetic, ci și pentru o reprezentare a energiei spirituale a poporului român, folosind culori și simboluri.
Motivele populare cusute pe piept, ca și crucea, oferă protecție împotriva răului, în timp ce diamantul, floarea sau soarele aduc armonie, fericire și pace.
Bluza noastră românească a fost sursa de inspirație de-a lungul secolelor pentru artiști renumiți precum Henry Matisse, Amadeo Preziosi, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și, în zilele noastre, pentru designeri precum Yves Saint Loraine, TORRY BURCH, TOM FORD, KENZO, JEAN PAUL GAULTIER și DIOR.
Aș dori să subliniez că, Majestatea Sa Regina Maria a României a avut o foarte mare admirație și legătură de suflet cu costumul tradițional românesc, devenind ambasadorul său prin excelenţă.
Este datoria noastră primordială să păstrăm și să promovăm valorile noastre culturale, identitatea noastră națională ca națiune, pentru totdeauna mândră, glorioasă, unită și suverană”, a remarcat Excelenţa Sa Nicoleta Teodorovici, consul general în Dubai.

Foto @ Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.